Til tross for ordre fra Russlands president Vladimir Putin om å sende styrker til Øst-Ukraina, har UEFA (det europeiske fotballforbundet) foreløpig ingen planer om å tildele finalen til et annet land. Selv om uroen for krig i Europa øker.

– UEFA overvåker situasjonen konstant og tett. Per nå er det ingen planer om å endre arena, har forbundet uttalt i en pressemelding.

Fotballpresident Terje Svendsen synes situasjonen i Ukraina er dramatisk og bekymringsfull.

– Jeg har notert meg at UEFA følger situasjonen nøye, men at de tar ingen beslutning enda. Det er en del praktisk de må forholde seg til. En eskalering i Ukraina vil tilsi at det er umulig å ha finalen i St. Petersburg, sier Svendsen til VG.

– Men slik situasjonen er akkurat nå, er det forsvarlig å ha finalen i Russland?

– Hvis situasjonen blir verre, blir det umulig å gjennomføre finalen der.

Dersom UEFA ikke bytter finalearenaen, så skal årets Champions League-finale spilles 28. mai på Gazprom Arena, stadionet der FC Zenit Saint Petersburg spiller sine hjemmekamper.

Storbritannias statsminister Boris Johnson kom tirsdag med en klar beskjed rundt en mulig finale.

– Jeg synes det er utenkelig at store internasjonale fotballturneringer kan arrangeres i Russland etter invasjonen av et selvstendig land, sier Johnson ifølge engelske ITV.

FINALEARENA: Per nå skal herrenes Champions League-finale spilles på Gazprom Arena. Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

NFF-presidenten sier det foreløpig ikke har vært mye diskusjon i forbundet rundt konflikten.

– Vi (NFF) har ikke rukket å diskutere noe enda, og vi har ikke planlagt noe møter angående dette, men vi følger situasjonen og utviklingen. Dersom det skjer en eskalering er det vanskelig å holde en finale. Det er NFFs holdning, sier Svendsen.

– Hva kan NFF gjøre for å legge press på UEFA dersom forbundet ikke velger å flytte finalen?

– Situasjonen i Ukraina oppleves dramatisk, men den er fortsatt uavklart. Vi avventer den videre utviklingen. En eskalering av situasjonen vil gjøre det vanskelig, for ikke å si umulig å gjennomføre en Champions League-finale i St. Petersburg, gjentar fotballpresidenten.

Saltvedt: Verre enn VM i Qatar

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener NFF burde komme med en uttalelse at det ikke er greit med en finale i Russland.

– NFF kan bare sende et tydelig signal til UEFA på vegne av medlemslandene at dette er totalt uakseptabelt. Dette har NFF mye å vinne på, selv om de ikke alltid er i forkant på slikt. Terje Svendsen – det er bare å komme seg på ball. Norge bør si noe, sier Saltvedt til VG.

– Idet man kjenner at det er en konflikt som vil vedvare, så tror jeg at UEFA vil gi beskjed at den skal flyttes. Man kan ikke spille finalen i den største klubbturneringen i et land som invaderer nabolandene. Dette er noe UEFA burde få endret på veldig fort. Det signalet må man komme med.

– Å spille finalen i Russland, er det på samme nivå som å arrangere fotball-VM i Qatar?

– Jeg vil si det faktisk er verre å ha det i Russland. Krig er virkelig på neste nivå. Dette er et land som er innblandet i en væpnet strid, og Russland er den angripende part i tillegg, mener NRKs kommentator.

KOMMENTATOR: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener at det som skjer i Ukraina er en «kjempebekymring» og at det er noe som idretten må vise uttrykk for. Foto: Torstein Bøe / NTB

Saltvedt tror presset fra medlemslandene vil være så unisont at UEFA ikke har noe annet valg enn å flytte finalen.

Så spør kommentatoren seg selv:

– Hvilke finalelag vil reise til St. Petersburg for å spille en finale som skal være en fotballfest?