Langløpscupen Ski Classics har som mange andre idrettsarrangement hatt sitt koronapreg med avlyste og utsatte renn.

Men i Sverige ble det i helgen arrangert to løp: Vålådalsrennet lørdag (54 kilometer klassisk), som var sesongens sjette konkurranse. Det erstattet Birkebeinerrennet, og Andreas Nygaard gikk inn til 2.-plass bak svenske Emil Persson, som også vant søndagens løp: Tåssåssen Criterium (64 kilometer klassisk), som erstattet korona-avlyste Ylläs-Levi i Finland, der Persson vant igjen, mens Nygaard endte på 16.-plass.

Det betyr at Persson allerede har vunnet cupen sammenlagt før sesongen avsluttes til helgen med det 100 kilometer lange Årefjällsrennet.

– Det tikker mot siste renn nå. Jeg er bra slutten etter to lange løp i helgen, så nå er det restitusjon her i Vålådalen, sier Andreas Nygaard til iTromsø.

– Sjelden fornøyd

Nygaard pådro seg frostskader i sveitsiske La Diagonela i januar og måtte gjennom operasjon for frostskader på fingrene i januar, men var tilbake til Vasaloppet for to uker siden.

Fortsatt er han ikke helt frisk fra de alvorlige skadene, men klarte likevel å være med helt til slutt lørdag og tok en imponerende 2.-plass.

– Det er sjelden man er fornøyd med 2.-plass, men nå har ikke 2021 gått helt på skinner, så jeg er ekstremt fornøyd med det. Det var en opptur, ingen tvil om det, men i går (søndag) var det tilbakesteg og ikke noe å skrive hjem om. Det er ikke der man har vært eller er vant til å være, men jeg får prøve å ta med det positive. Jeg tror det er slike opplevelser man trenger for å avslutte sesongen med stil, sier Nygaard.

30-åringen fra Burfjord er vanligvis en ekstrem favoritt når det kommer til de lengste rennene, så i utgangspunktet bør distansen på avslutningsrennet passe han bra.

– Det passer meg ofte som hånd i hanske og i mitt eget hode er det ikke urealistisk å avslutte med stil, men det vil bli beinhardt, Det er en stund siden jeg kunne kruse inn til topplasseringer i Ski Classics. Fingrene skal ha godt av et år til å hente seg inn nå, men når alt kommer til alt, er det ingen som bryr seg hvilke plager eller slik du har. Når du stiller til start, forventes det å kjempe i toppen. Men det er viktig å jekke ned svensken (Emil Persson) før sesongen er over, sier Nygaard, om svenske Emil Persson som overtok tronen, etter at Nygaard vant langløpscupen de siste to årene sammenlagt.

– Ekstremt motivert

Nylig varslet Martin Johnsrud Sundby (36) at han gir opp OL for å satse på langløp.

36-åringen som har 62 pall-løp og VM-gull på 15 kilometer under VM i Seefeld i 2019, blir neste år en av Nygaards nye konkurrenter.

– Det blir rått. Han har vist før at han kan gå lange løp og behersker staking godt, så det er ekstremt motiverende for treningsarbeidet mitt fremover. Det blir kult og vi får ta han imot med åpne armer og prøve å få knekt han, sier Nygaard.

Det betyr at både Martin Johnsrud Sundby (36) og Petter Northug (35), potensielt blir konkurrenter til neste års Ski Classics.

– Sundby har vel ett år igjen av avtalen med Benn Eidissen og den Bodø-gjengen, så han kjører nok eget opplegg der. Northug har vel begynt soningen. Det er en del på laget som har kontakt med han, så man vet aldri hva som skjer. Han har vel ytret et ønske om å gå. Det er viktig å holde seg aktuell så det kan se ut som det blir et par abdiserte skikonger til start neste år på en del kule, lange løp. Så vet man aldri med dem, før man eventuelt står på startstreken, sier Nygaard.

Nå ser han imidlertid kun frem mot å avslutte året med seier i Årefjällsrennet.

– Jeg tror i mitt eget hode jeg er god nok til å klare det. Jeg er nok ikke den største favoritten, men er klar til å gi gass en siste gang denne sesongen.