– Jeg er skuffet. Antidopingarbeid handler om å beskytte rene utøvere. Her har en nasjon gjort det motsatte. Jeg hadde derfor ventet at fire års utestengelse hadde blitt opprettholdt, melder skipresident Erik Røste om torsdagens endelige dom i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Der fikk Russland halvert den opprinnelige straffen fra fire til to års utestengelse. Det betyr at Russland ikke får arrangere verdensmesterskap de neste to årene, og russiske ledere i utgangspunktet ikke får være til stede under det utsatte OL/Paralympics i Tokyo neste år. De får heller ikke sitte i eller bli valgt til styrer tilknyttet internasjonale idrettsorganisasjoner.

– Det var overraskende at de ikke opprettholdt vedtaket fra WADA om fire års utestengelse. Men det er også elementer, så langt jeg har klart å lese, som er bra og markerer det alvorlige i det. At de har gått etter bakmennene og straffet idrettspolitiske og politiske ledere på høyt nivå. Det har vi ikke sett tidligere i noen sammenheng, påpeker Røste.

Samtidig kan russiske utøvere konkurrere i mesterskap, sett at de kan dokumentere at de er dopingfri, under nøytralt flagg.

– Føler du utøverne egentlig blir straffet?

– Det er en vanskelig balanse. Man ønsker ikke å straffe uskyldige, og en kollektiv avstraffelse er veldig vanskelig. Sånn sett synes jeg WADAs opprinnelige vedtak var bra, svarer skipresidenten.

Linda Hofstad Helleland, tidligere visepresident i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), reagerer også kraftig. Den nåværende distrikts- og digitaliseringsministeren fra Høyre påpeker at en utøver som jukser får fire års straff, mens en stat som jukser ender med to års straff i dette tilfellet.

– Jeg finner det underlig at et system som er vurdert av CAS til å være basert på juks, uærlighet og systembasert doping, slipper unna med kun to år. Som visepresident var jeg av den klare oppfatning at fire år var et minimum, sier hun til VG.

Hun mener CAS-dommen har fastslått en gang for alle at Russland har manipulert alle antidopingsystemer i russisk idrett. Under nasjonens eget vinter-OL i Sotsji i 2014 forekom utstrakt dopingbruk med myndighetenes velsignelse, avdekket gjennom dokumentarfilmen «Icarus».

Der avslørte Grigorij Rodtsjenkov, den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, rystende detaljer, og domfellelsen av Russland er i stor grad basert på hans forklaringer. Han bor nå på hemmelig adresse i USA.

– Samtidig er jeg svært skuffet over at Russland slipper unna så billig. Store deler av idrettsverden har ønsket et streng reaksjon, inkludert utøverne selv, men dette er ikke blitt hørt. Igjen taper de rene utøverne, sier Helleland.

Idrettspresident Berit Kjøll mener også at fire år burde blitt opprettholdt:

– Vi er overrasket over at lengden på suspensjonen er halvert. Norges idrettsforbund støttet WADAs beslutning i 2019 om fire års suspensjon av det russiske antidopingbyrået RUSADA. Det er likevel viktig at CAS anfører at halveringen av suspensjonstiden ikke skal forstås som noen form for frikjennelse av RUSADA eller av russiske myndigheter i denne saken. Det er svært alvorlig at russerne har slettet alle spor fra det statsstyrte jukset, sier Kjøll i en pressemelding.

PS! Russland har tidligere tilbudt seg å overta hockey-VM fra Hviterussland i 2021. Det får de nå ikke anledning til som følge av dommen, men utestengelsen vil være opphevet i 2023 – og da er nasjonen tildelt nettopp denne turneringen.