– Jeg var forkjølet i to uker med feber, tette bihuler og sår hals – men det var ikke covid, bare en vanlig høstforkjølelse. Jeg har holdt meg frisk siden nyttår, så jeg måtte regne med noe før eller siden, sier Moen til NTB.

– Jeg har ikke fått løpt så mange spesifikke maratonøkter, og jeg tror det er litt mangel på form. Kroppen har ikke vært like mottakelig for hard trening, sier han på telefon fra Sestriere i Italia.

Der har han vært på samling siden 10. august, blant annet sammen med kappgjenger Håvard Haukenes.

– Vi har holdt oss unna covid så langt. Jeg tok test på fredag i Torino, den var negativ, sier Moen.

Torsdag går derimot turen til den britiske hovedstaden for å løpe 42,195 kilometer i St. James' Park, i det som i år er et rent elitefelt.

Sprekk eller sterk avslutning

Moen har ikke løpt maraton siden desember i fjor da han løp inn til sin nest beste tid, 2.06.17 i Valencia, 29 sekunder bak hans tidligere europeiske rekord fra Fukuoka i 2017. I Valencia hang han lenge med tetgruppen, men måtte slippe like etter passering tre mil, med kjenninger i lysken.

Da passerte han halvmaraton på 1.01.59, en fart også et av feltene i London vil gå på.

– Det er der jeg vil være, men spørsmålet er om nivået nå er godt nok. Eliud (Kipchoge) ser jeg ikke noe poeng å følge. Det er et nivå jeg ikke har hatt inne, sier Moen.

– I utgangspunktet er det tvilsomt om jeg er god nok for pers. Spørsmålet er om det er bedre å være med første halvdel, få det tungt og komme inn på 2.08 eller å starte konservativt og kunne avslutte godt til en tid på 2.07.

– Så kommer det litt an på hva man er motivert for, sier han.

Droppet timeløp

– Likevel er det viktig å få løpt et maraton igjen. Det er min distanse.

Han planlegger å løpe et maraton i februar eller mars før OL i Tokyo. Innen den tid vil han også vurdere å prøve seg på et nytt timeløp. I august løp han inn til det som så ut til å være europarekord på distansen. Rekorden er derimot ikke blitt godkjent, fordi skoene Moen brukte ikke lenger er godkjent i baneløp.

Han vurderte den gang å prøve seg på nytt mot Mo Farah i september, men slo det fra seg fordi det ble «for mye stress» å teste nye sko.

Farahs nye verdensrekord (21.330 meter) er 200 meter lengre enn Moen løp i Kristiansand.

– Jeg tror jeg er god nok for prestasjonen til Mo Farah. Så får vi se hvordan neste sesong blir, sier Moen.

Eliud Kipchoge vant i London i fjor. Han har ambisjoner om å forbedre verdensrekorden i årets reduserte utgave av London Marathon. Foto: Paul Childs / NTB

Verdensrekord?

Selv om nordmannen ikke har altfor høye forventninger for eget resultat i London, har han stor tro på verdensrekordholderen.

– Jeg tror det blir verdensrekord. Kipchoge kommer til å gå for rekord. Det så ut som det var en del å gå på da han satt verdensrekorden. Jeg tror vi vil se tider rundt 2.01, sier Moen.

Kipchoges verdensrekord lyder 2.01.39 fra Berlin i 2018. Kenenisa Bekele løp to sekunder tregere året etter, også han løper i London.

I tillegg til Moen er Andreas Myhre Sjurseth den eneste nordmannen som har fått plass i løpet.