– Vi hadde en stor diskusjon med gruppa om dette i vår. Jeg har en relativ rutinert gruppe med mange høydedøgn bak seg. Vi har mye treningsdata og resultater, hvor du kan se hvordan folk har prestert som følge av høydetrening og akklimatisering, sier Nossum til VG i forbindelse med samling i Oslo.

Mens allroundlandslaget er i det norske lavlandet, har herre-sprinterne med Johannes Høsflot Klæbo og kvinnelandslaget med Therese Johaug lagt inn høydeopphold i Italia foran OL-sesongen.

OL i Beijing går 1600–1800 meter over havet. I forkant er det viktig at kroppen til utøverne er akklimatisert på høyden. At allround-herrene ikke er med på høydeturen får både mesterskapskongen Petter Northug og ekspert Petter Skinstad til å reagere overfor TV 2.

– Jeg hadde ikke turt å ta sjansen på dette opplegget. Det tok flere år før jeg klarte å gå fort i konkurranser i høyden, og det var nok fordi jeg hadde for få døgn i høyden. Og en ting er å trene der, noen helt annet er det å konkurrere, sier Northug, som brukte mye høydetrening i sin karriere.

«Nå tar allroundlandslaget i mine øyne en unødig sjanse. Før et OL i høyden, der mange av dagens landslagsløpere faktisk ikke har all verdens erfaring, burde man valgt å forberede seg ekstra nøye», skriver Skinstad i en TV 2-kommentar.

Viaplay-ekspert Vidar Løfshus, tidligere langrennssjef, er ikke like bastant.

– Trenerne har nok gjort grundige vurderinger på hva som må til for at de skal lykkes i Beijing, ut fra at utøverne har ulike forutsetninger for å lykkes, sier Løfshus.

Nossum tar kritikken med ro. Alle de tre norske landslagene var i høyden i september, og OL-troppen skal ha flere uker i høyden i januar.

– Jeg sier ikke at jeg har tro på høyde, jeg har veldig tro på høyde. Men det er et viktig prinsipp i treningslære om individualisering til det beste for dine utøvere, sier Nossum.

I diskusjonen om høydeopplegget på allroundlandslaget var Simen Hegstad Krüger utøveren som var mest i tvil.

– Jeg vurderte mye lenger enn resten av laget om jeg skulle dra ned i denne perioden, men fant til slutt ut at jeg går for dette opplegget. I bunn og grunn tror jeg ikke et opphold i høyden nå vil være utslagsgivende den ene eller andre veien, sier Krüger.

Langrennssjef Espen Bjervig peker på at de norske herrene har gjort storeslem de siste mesterskapene med lite høydetrening. Forskjellen i år er dog at OL går i høyden, i motsetning til VM i Oberstdorf og Seefeld, som ligger på mellomhøyde.

– Høydetrening kan diskuteres opp og ned, og de lærde strides. Men det vi ikke strides om, er at man må være akklimatisert før OL og vi vil få nok døgn i høyden i januar. Vi har hatt god suksess med den treningsmodellen. Trygg på suksess kan man aldri være, men jeg er trygg på at forberedelsene er gode nok, sier Bjervig.

Mens Klæbo og Johaug er spikret i OL-troppen må flere av allround-herrene prestere godt nok i uttaksrennene på Beitostølen, Ruka, Lillehammer, Davos og muligens Tour de Ski for å få Kina-billett. Det gjør at flere av allroundløperne må være i toppform fra 19. november alt.

– Det er veldig godt vurdert. Jeg har aldri kjent den store høydeeffekten, og da kan jeg ikke bry meg om det, sier Emil Iversen.