Tirsdag 2. september satte de seg på et fly østover. Hopperne blir 14 dager i Kasakhstan og Russland, hvor de skal konkurrere og trene for å finne OL-formen.

Der finnes det nemlig bakker som ikke eksisterer i Norge. «Kubisk parabel» er nøkkelordene som går igjen når VG snakker med landslaget. Det handler om formen på unnarennet.

– Vi reiser fordi de bakkene er veldig relevante i forhold til OL, spesielt med tanke på tilløpsprofil. Kurven inn mot rettsstykket mot hoppkanten er ganske lik OL-bakken, forklarer Alexander Stöckl.

Landslagstreneren takker Olympiatoppen som har bidratt økonomisk til turen. Hvis ikke hadde ikke hopperne hatt råd til verdifull trening før OL og den kommende sesongen.

Tilbake til hoppbakker formet etter «kubisk parabel». Robert Johansson og Halvor Egner Granerud forsøker å forklare.

– Det kan enkelt forklares som en lang og slak bue hvor det ikke er så mye som skjer. Det er vanskelig å kjenne at du får ekstra trykk gjennom buen og det er lett å bli lurt, sier Johansson.

Granerud sammenligner med Lysgårdsbakken på Lillehammer.

– Lillehammer har en særegen rytme – man rekker ikke å tenke så mye. Det er stor forskjell til bakkene i Kasakhstan og Russland. Det er lite trykk i radien som kan dytte oss på plass, og du må ha en litt annen tilnærming, sier fjorårets suverent beste skihopper i verden.

– Der blir det viktig å bygge enda mer erfaring i forhold til hvilke endringer som må gjøres. Det vil være viktig i forhold til OL, men også de fleste bakkene vi møter i verdenscupen, mener Granerud.

OL er bare ett av mange høydepunkt denne sesongen. VM i skiflyging på hjemmebane og hoppuken er andre høythengende turneringer det skal knives om heder og ære i til vinteren.

Russland og Kasakhstan står for øyeblikket ikke på listen over grønne land nordmenn kan reise til. Russland har en synkende smittetrend, mens den i Kasakhstan er stabil, viser VGs oversikt. De fleste i hoppleiren er fullvaksinert og man er akkurat nå ikke sikker på om landslaget må i karantene ved hjemkomst.