Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen mener at det i praksis er umulig å skyte straffekast bedre enn det Mørk har gjort de siste to ukene. Han oppsummerer med ordet «klasse».

– Jeg har aldri hatt en slik uttelling før, sier Mørk selv til VG.

– Det er veldig bra. Bra flyt. Jeg har skutt variert og godt, legger hun til.

– Er det nøkkelen?

– Ja. Men jeg skal ikke jinxe dette. Jeg vil ikke si hva som er min metode. Det får dere heller spørre meg om etter finalen, ber hun.

Da Norge blåste Frankrike av banen i semifinalen satt seks av seks Mørk-straffer i nettet. Den sleipe venstrearmen har bare bommet en gang fra 7-meteren i Arena Stozice. Missen kom på et dårlig tidspunkt for Norge mot Danmark. På stillingen 24–24 11 minutter før slutt.

Mørk skjøt fire straffer i kampen. Den løseste (85,03 km/t) ble reddet av Danmarks ekspertkeeper på straffer, Sandra Toft.

– Selvfølgelig har hun en fantastisk statistikk. Men jeg er glad for at hun har bommet en enkelt gang på meg. Hun var heller ikke helt fornøyd da vi snakket kort om det etter kampen. Jeg hadde brutt hennes flotte «steam», sier Toft til VG.

Hun har reddet fem av 15 straffekast i EM. Dermed er redningsprosenten til den danske kapteinen omtrent like høy på straffer som på andre skudd.

– Hvorfor reddet du den ene fra Mørk?

– Fordi jeg også kan være god til å lese henne. Jeg stolte på min gode følelse og det stemte. Jeg traff jo også på hennes to første straffer, men de gikk i mål, sier hun og trekker pusten:

– Jeg tenkte «f ... altså». Nå er det slutt.

Det var det også.

PRESTISJE: Sandra Toft jubler etter EMs kanskje mest prestisjefylte redning. Nora Mørk misset mot Danmark-keeperen onsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Norge tapte kampen 29–31. Ikke minst på grunn av to straffebom. I EMs eneste tap var det ikke bare Nora Mørk som hadde jobben. Thorir Hergeirsson valgte å variere med Henny Reistad på straffene. Antagelig på grunn av Tofts kvaliteter. Men også Reistad bommet fra 7-metersmerket i den svake annenomgangen.

– Men Sandra har tatt flere straffer fra andre i mesterskapet. Det er naturlig. Hun er en god straffekeeper, sier Nora Mørk som spilte med Toft i Larvik fra 2014 til 2016.

– Jeg håper at finalen blir så tett en strafferedning kan bli avgjørende. Det hadde vært kult, sier Sandra Toft foran den første finalen mellom Norge og Danmark på 18 år.

– Ja, straffene kan det bli avgjørende. Så absolutt, følger Mørk opp.

– Er det noe du skal endre på mot Toft?

– Det svarer jeg ikke på, sier Nora Mørk med et smil.

I klubben Esbjerg har hun Danmark-sjef Jesper Jensen som trener. Han sier til VG at han ikke har noe med hennes straffekast å gjøre. Dette er noe Nora Mørk selv jobber med.

På landslaget er det Mats Olsson som er fagpersonen hun forholder seg til. Svensken har VM-gull som keeper og har jobbet med de norske målvaktene helt siden 2005. Men 62-åringen er også engasjert mye annet.

– Jeg forbereder meg på alle keepere. Mats Olsson er på saken. Så vi får alle straffene tilsendt (på video), sier Nora Mørk

– Hun kan komme til meg om vi møter en keeper med høy redningsprosent. Som Sandra Toft. Da diskuterer vi litt, forklarer Mats Olsson.

– Det var et par straffer som Toft leste – men ikke rakk – mot oss. Dette handler om strategi. Vi vet jo at Toft er flink til å lese skytterens kroppsspråk på straffer. Hun er en av de vanskeligste målvaktene å møte, sier han.

FINALEDUELLEN: Nora Mørk og Danmark-keeper rygg til rygg i møtet med pressen lørdag. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Mats Olsson er klar på hva som er viktig for en straffeskytter:

– Den største nøkkelen er å variere tempo i skuddet. At du ikke skyter straffene med samme tidsintervall og varierer mellom direkte skudd, en eller to finter, sier han.

– Nora er veldig, veldig god straffelegger, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

– Hun skyter straffer i klubben og øver seg på straffer hver trening omtrent. Nora er tøff i hodet. Hun kan bomme, men kan stå der igjen, sier Thorir Hergeirsson.

EM-finale Danmark-Norge, søndag kl. 20.30, Viaplay og TV 3.