Etter sommerens fiasko-EM for de norske kvinnene, har landslagssjef Hege Riise gjort det klart at de ønsker tøffere motstand frem mot VM i Australia og New Zealand sommeren 2023.

– Jeg synes vi får akkurat det vi ønsker - en referanse på et høyere nivå enn vi har. Vi må kjenne på det. Jeg skulle derimot ønske at vi hadde stått bedre defensivt, noen av målene kommer fordi de ikke nøler med å ta den. Vi blir litt snille, sier landslagssjef Hege Riise til VG.

– Hvorfor er det så viktig å få disse referansene?

– Hvis vi bare får det i mesterskap, har vi ikke mulighet til å vite hva som møter oss. Vi vil øke vår kunnskap om hva som kreves. Da må vi spille mot de som er bedre enn oss, utdyper hun.

Det startet med privatlandskamp mot Brasil – som er nummer ni på verdensrankingen – fredag kveld, der Norge fikk det vanskelig på Ullevaal-matten.

Sommerens Copa América-mestere tok kontroll fra start og ga seg ikke før det sto 4–1.

– Dette er rått parti, kommenterte NRK-ekspert Carl-Erik Torp etter brasilianernes fjerde scoring.

– Vi ser hvor listen ligger. Vi må heve oss og komme oss opp dit, sier landslagsspiller Tuva Hansen.

For midtstopper Maren Mjelde ble det en tøff kveld i forsvaret.

– Det er ikke et pent siffer, men vi blir hardt straffet. Vi må erkjenne at vi møter en bedre motstander i dag, og så er det viktig å få slike opplevelser. Det er et lag vi ikke er vant til å møte, de er veldig gode teknisk og én-mot-én. Vi må få referanser på hvor listen ligger, for vi har bedt om å møte bedre motstandere, sier hun.

– Vi trenger det for å ta nye steg. Man kan ta med seg det hjem og øve, sier hennes lagvenninne i Chelsea Guro Reiten.

Spesielt det første snaue kvarteret var det et voldsomt press fra sør-amerikanerne, men Norge klarte å ri av stormen.

Brasil fortsatte presset, men debutant Sunniva Skoglund i Norge-buret holdt stand på mesterlig vis frem til det smalt like før pause.

Beatriz Zanaretto mottok ballen i Norge-feltet, før hun la den perfekt igjen til Adriana. Kantspilleren, som til daglig spiller for Corinthians i hjemlandet, plasserte ballen sikkert i det venstre hjørnet.

Like etter pause gjorde Beatriz alt selv. Spissen forserte oppover Norges banehalvdel før hun upresset kunne skyte da hun nærmet seg sekstenmeteren. Skuddet suste i det lengste hjørnet, og Brasil kunne juble for 2–0.

Da hadde Norge til gode å skape en målsjanse, men like etter svarte Riises kvinner.

Et hjørnespark fra Guro Reiten ble løftet mot innbytter Mathilde Hauge Harviken. Ballen gikk videre fra hennes duell og ned i beina til Celin Bizet Ildhusøy som satte inn sitt femte landslagsmål.

NORSK JUBEL: Celin Bizet Ildhusøy jubler etter sin redusering. Foto: Annika Byrde / NTB

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før Brasil økte ledelsen igjen. Etter klabb og babb på et hjørnespark fikk Beatriz dratt seg fri og banket ballen opp i nettaket. Med det noterte hun seg for sitt andre mål på fem minutter, og sitt tredje målpoeng totalt.

– Det var tøff læring, sier Tottenham-spilleren til NRK.

Etter en heseblesende åpning på den andre omgangen roet tempo seg noe ned etter hvert, med Brasil som det styrende laget. Et drøyt kvarter kom også gjestenes fjerde scoring denne oktoberkvelden.

Etter vedvarende trykk fikk Jaqueline ballen på bakerste og satte inn 4–1.

– En kamp vi aldri fikk kontroll på, sier kaptein Maren Mjelde.

– Ikke god nok prestasjon mot et bedre lag, legger hun til og påpeker at Brasil ikke er verdens beste lag.

Dermed var Norges verste tap mot Brasil tangert. Norge tapte også 1–4 i VM 2003. Da var både nåværende landslagssjef Hege Riise og assistent Monica Knudsen på banen.

Tirsdag fortsetter Riises oppladning mot VM når Nederland venter borte. Sist man møtte nederlenderne i juni 2021 ble det 0–7-tap, da under Martin Sjögren.