Sverre Lunde Pedersen i aksjon i Vikingskipet. Trener Bjarne Rykkje med ryggen til. Pedersen har vært sentral i opprettelsen av brevet til skøyteledelsen. Sverre Lunde Pedersen i aksjon i Vikingskipet. Trener Bjarne Rykkje med ryggen til. Pedersen har vært sentral i opprettelsen av brevet til skøyteledelsen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Utøverne med knallhard kritikk av skøyteledelsen: Her er punktene i internt brev

Alle skøyteløperne står samlet om et tøft evalueringsbrev til ledelsen i Norges Skøyteforbund.

– Jeg er glad for at de er så tydelige og direkte, sier skøytepresident Mona Adolfsen.

De som står bak brevet, er de 16 løperne som var på landslaget sist sesong. Alle har levert sin individuelle vurdering, men ble enige om at skulle de få til noe mer, måtte mer krutt til.

Løperne peker klart og tydelig på det som fungerte dårlig sist sesong, men sier til Aftenposten at målet ikke er å skape konflikt. Alle håper at dette skal bli noe både aktive og ledelsen kan stå samlet om.

Sverre Lunde Pedersen har vært utøvernes representant i dette. Osingen, som har VM- og OL-gull, sier at han ønsket at brevet skulle holdes internt. 27-åringen presiserer også at han vil være lojal mot Skøyteforbundet.

Sverre Lunde Pedersen ønsker å være lojal mot Skøyteforbundet. Han ønsker ikke å skape konflikt, men løsning. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

En lang liste

Aftenposten har snakket med en rekke utøvere som gir uttrykk for at det er disse sakene de først og fremst ønsker å få belyst og forbedret:

  • Manglende samarbeid på tvers av sprint- og allroundlagene.
  • De som ikke blir tatt ut til representasjonsoppgaver, må få mer oppfølging.
  • Bekledningen må bli mer felles, med riktige logoer. Tøyet må være der når samlingene starter på våren.
  • Tydelige uttaksregler, slik at de aktive har noe å holde seg til.
  • Mer innsyn i lagenes budsjetter, slik at man vet hva pengene går til.
  • Mål om å redusere eller få bort egenandelen for de «nest beste».
  • Klarere sportslige mål for lagene de neste årene.
  • Bedre kommunikasjon om hva som skjer før avgjørelser blir tatt.
  • Mer synlighet på sosiale plattformer.
  • Bedre jobbing med tanke på sponsorer og et opplegg for dem.
I februar representerte Ida Njåtun (f.v.), Sofie Karoline Haugen og Hege Bøkko Norge i allround-VM i Vikingskipet. Ingen av dem er i elitelaget kommende sesong. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Vanskelig for kvinnene

Av de tre kvinnene som representerte Norge i siste VM i Vikingskipet i februar, er det ingen som vil fortsette i forbundsgruppen. Ida Njåtun og Karoline Sofie Haugen fikk begge tilbud om landslagsplass, men takket nei.

Hege Bøkko mistet tålmodigheten og motivasjonen og har gitt seg.

– Landslagstrenerne snakker ikke sammen. Det er åpenbart at noe er galt i landslagsopplegget, men jeg har tro på at det skal bli bedre for dem som velger landslaget nå, siden de får et større trenerapparat, sier Bøkko.

Hallingdølen tenker først og fremst på at samarbeidet har vært for dårlig, men mener å se en vilje til å gjøre noe. Og hun er fornøyd med at Jonas Bekken er hentet inn som trener. Han skal spesielt følge opp kvinnene.

Hege Bøkko har vært på landslaget i en årrekke, men nå er det slutt. Foto: Fredrik VARFJELL/NTB scanpix

Går ut etter ti år

Ida Njåtun, den mest profilerte av kvinnene, velger å gå til Team Sørmarka i Stavanger.

Både hun og jevngamle Bøkko har savnet flere ting, men først og fremst at de to landslagstrenerne snakker sammen. Det gjelder Jeremy Wotherspoon i sprint og Bjarne Rykkje i allround.

– Slik opplegget har vært siste sesong, fungerte det ikke for meg. Det har vært veldig sårbart når vi bare var to kvinner i allround, mens det var ti menn, sier Njåtun.

I fjor ble laget halvert, slik at det kun var Ragne Wiklund og Njåtun igjen.

– Jeg visste ikke hva Hege og Ida gjorde, og da de hadde bestemt seg, var det for sent for meg, sier Wiklund.

Lenge vurderte den tidligere juniorverdensmesteren hva hun skulle gjøre fremover. Hun tror at ledelsen er åpen for å lytte til innspillene.

Ida Njåtun sa nei til landslaget. Hun var ikke fornøyd med opplegget siste sesong. Nå gleder hun seg til å satse med Team Sørmarka. Foto: Fredrik VARFJELL/NTB scanpix

Lettet over å være ute

På herresiden la Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Kristian S. Reinton opp etter siste sesong.

Reinton, som var den ferskeste, fortalte i et intervju med avisen Hallingdølen at han mener Skøyteforbundet er uprofesjonelt. Han rettet knallhard skyts mot et forbund han mener har et dyptgående problem.

Til Aftenposten sier Reinton:

– Det står i kontrakten med forbundet at løpere skal få oppfølging selv om du ikke er kvalifisert til verdenscup. Jeg klarte ikke det sist høst. Grovt regnet fikk jeg da oppfølging på fire økter i løpet av to måneder.

Han savnet også melding fra treneren om landslagssamling, en melding han mener de andre fikk da de var i EM.

– Jeg tenkte at hvis jeg må jobbe så hardt for å få innpass på en gruppe jeg allerede er inne på, så nytter det ikke. Nå er jeg lettet over at jeg ikke skal ha noe med forbundet å gjøre, sier han.

Kristian S. Reinton går fra skøytebanen til Forsvaret. Etter ett år på landslaget mistet han motivasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Vis fakta ↓
Landslagene 2020/21

– Forstår hva de sier

Aftenposten har forelagt kritikken for president Mona Adolfsen og de to landslagstrenerne.

Presidenten hadde et digitalt møte med generalsekretær Håkon Dahl og sportssjef Lasse Sætre mandag ettermiddag.

– Vi tar til etterretning at vi kan bli bedre på veldig mange områder, men vil samtidig påpeke at vi pr. i dag jobber hardt for å legge forholdene best mulig til rette for våre aktive, sier Adolfsen.

Skøytepresident Mona Adolfsen er lydhør for kritikken, men mener også at forbundet allerede har tatt tak i flere ting som utøverne påpeker. Foto: Skøyteforbundet

Hun påpeker at flere av ønskene er etterkommet allerede, som at det blir ett lag fremover. Norges Skøyteforbunds styre og ledelse sier de har fokus på å styrke lagbyggingen.

Bekledning mener hun det er praktisk umulig å ha klart på våren, før lagene er tatt ut og sponsorene på plass.

Presidenten sier dessuten at brevet skal besvares.

– I tillegg vil vi ved første samling komme med grundigere redegjørelse, også når det gjelder økonomi og budsjett.

Hun sier videre at det jobbes med sponsorer og at forbundet har hatt en pen økning fra tre millioner i 2015 til drøye syv millioner i 2019.

– Om man ikke vinner VM-gull, skyldes ikke det at man ikke trener. Vi jobber konstant med å få sponsorer, sier Adolfsen.

Bjarne Rykkje er i Nederland for tiden på grunn av koronapandemien, men skulle aller helst vært på samling med de aktive på Olympiatoppen.

Bjarne Rykkje forstår hva kvinnene sier, at det er vanskelig å være så få. Han vet at det blir bedre oppfølging fremover, også av dem som ikke går verdenscup. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Han forteller at sprint- og allroundlagene tar signalene og kommer til å være mer sammen kommende sesong.

– Det blir mulig også fordi gruppen til Jeremy halveres fra åtte til fire. Vi gjør gruppen smalere enn tidligere, fordi det nå «bare» er igjen to år til OL i Beijing.

– Mange sier at vi burde samarbeide mer, Jeremy og jeg. Men vi to jobber ganske mye sammen. Det ser ikke alle, sier Rykkje.

Avviser konflikt

Sprinttrener Jeremy Wotherspoon er enig i at det er blitt litt for lite trening sammen med allrounderne.

Landslagstrener Jeremy Wotherspoon har vært i Norge siden 2015. Han arbeider hardt for å få gode resultater også i neste OL, slik det var i Pyeongchang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det var ingen konflikt eller problemer, men våre treningsplaner og steder var forskjellige. Det har vært bedre før og vil bli bedre frem mot OL, sier han.

43-åringen beklager at Reinton ikke fikk beskjed om en samling og sier at det var hans feil. Målet er at det ikke skal bli noen glipp i kommunikasjonen fremover.