Curlingspiller Kristin Skaslien jobber fulltid ved siden av idretten for å få hjulene til å gå rundt. Helge Bartnes (innfelt) håper på en bedre utøverfinansiering. Curlingspiller Kristin Skaslien jobber fulltid ved siden av idretten for å få hjulene til å gå rundt. Helge Bartnes (innfelt) håper på en bedre utøverfinansiering. Foto: Rune Petter Ness

Toppidrettssjef frykter at «fattige» gullkandidater forsvinner. Nå ønsker han endring.

Olympiatoppen ber Trine Skei Grande bla opp for å sikre nye OL-medaljer.

Toppidrettssjef for vinteridrettene, Helge Bartnes, er redd for å miste toppidrettsutøvere som ikke har råd til å satse for fullt.

– Vi er i dialog med Kulturdepartementet (KUD), fordi vi håper vi kan få til en bedre utøverfinansiering. Vi har løftet det opp som en viktig faktor for at vi skal utvikle utøvere, sier Bartnes.

Den dialogen pågikk rett før avreise til OL, og kommer til å fortsette underveis i lekene.

DIALOG: Helge Bartnes, toppidrettssjef for vinteridrettene, sier det har vært kontakt med Kulturdepartementet like før OL, og at samtalene skal fortsette fremover. Foto: Rune Petter Ness

Initiativet betyr rett ut at Olympiatoppen ønsker å øke størrelsen på stipendene de deler ut til idrettsutøvere i dag.

Et A-stipend gir 120 000 kroner. B-stipendet er på 70 000.

– Om vi klarer å doble stipendene, og kommer opp på for eksempel 250 000 kroner i A-stipend og flytter B-stipendet opp til nivået på dagens A-stipend, hadde det vært et nivå som hadde gjort at flere kunne satse lengre, sier han.

Tok ulønnet permisjon

Adresseavisen skrev tidligere denne uken at curlingspilleren Kristin Moen Skaslien, som har fått mye oppmerksomhet under OL for sin innsats i mixed double sammen med samboeren Magnus Nedregotten.

Hun må jobbe fulltid ved siden av idretten for å få hjulene til å gå rundt. Hun har ingen sponsorer, og mottar kun B-stipend fra Olympiatoppen.

De pengene ryker fort i curlingsatsingen, og før OL tok Skaslien én måneds ulønnet permisjon fra jobb for å forberede seg til lekene i Pyeongchang. Det er det nærmeste hun har vært profesjonell i en sport der hun konkurrerer mot heltidsprofesjonelle spillere.

– Man er helt avhengig av penger og støtte for å kunne reise og få nok matching ved å møte de beste, sier Skaslien.

JOBBER FULLTID: Kristin Moen Skaslien jobber fulltid ved siden av curlingen. Det er ikke sånn Olympiatoppen vil ha det. Foto: Rune Petter Ness

– Vi ser at det er en del utøvere som sliter med å få det til å gå rundt. Curling er et eksempel på det, sier Bartnes.

Han plasserer rundt halvparten av vinteridrettene er i den kategorien, og så å si alle sommeridrettene. Idretter som eksempelvis langrenn, alpint og håndball har ikke det samme problemet.

– Når du bikker et par og tjue år, er det mange som sliter med å satse fulltid. Så vi har tatt opp det spørsmålet med KUD, og de er åpne for en dialog. De har også sagt at vi må se på stipendordninger, i stedet for andre løsninger som statslønn eller ansettelse i militæret og tollvesenet, som de gjør i enkelte andre land, legger han til.

– Avgjørende grep

Ønsket er at utøverne ikke skal jobbe fulltid ved siden av idretten, slik Skaslien gjør i dag.

I dag finansieres olympiatoppstipendene gjennom tippemidlene. Skal stipendsummene heves er Bartnes tydelig på at Olympiatoppen trenger ekstrabevilgninger.

– Hva tror du blir effekten om dette går gjennom?

– Det vil være mulig for flere å satse etter at de flytter hjemmefra, og at vi vil få en større bredde i toppen. Vi tror det er et avgjørende grep – spesielt for å løfte sommersatsingen i Norge.

Foreløpig er det uklart om Olympiatoppen får viljen sin.

– Det stemmer at Kulturdepartementet er i dialog med Norges Idrettsforbund (NIF) for å se på hensiktsmessigheten av og muligheten for styrket utøverfinansiering. Dette er omtalt i tilskuddsbrevet til NIF for 2018. Det har vært avviklet ett møte med NIF, og Kulturdepartementet venter på tilbakemelding fra NIF med forslag til hva de kan tenke seg og hva som er behovet, opplyser politisk rådgiver Frida Blomberg i Kulturdepartementet gjennom en e-post.

Blir ikke oppgradert

Til tross for at Skaslien og Nedregotten tok seg til en semifinale i OL, kommer de ikke til å bli flyttet opp til A-stipend-nivå, bekrefter Bartnes.

– Vi ser på verdenscupen sammenlagt, eller på medaljer i store mesterskap. VI er ganske tydelige på det, sier han.

Det ble som kjent ikke medalje på mixed double-laget i OL i Pyeongchang, og Olympiatoppen vegrer seg for å dele ut høyere stipend basert på skjønn.

– Det har blitt brukt av og til, men det beste er om vi klarer å holde oss til kriteriene vi har satt. Det er såpass mange som gjør det bra, spesielt på vinteren. Vi må si opp folk om vi skal øke stipendene, sier han.