«Er dette virkelig hva en svensk folkebevegelse bør gjøre med sitt merke og sine unge fotballstjerner?» spør Aftonbladets Simon Bank i sin kommentar om Sveriges fotballforbunds holdning til Qatar-VM.

«Ifølge Amnesty handler utfordringene om en uforklarlig 7000 prosent overdødelighet blant gjestearbeiderne. Å prøve å påvirke det med nærvær og dialog og press er en vei å gå, men når Sverige også velger å planlegge en treningsleir i Qatar, er det ikke fordi ledelsen vil reise dit og møte fagforeningen og arbeidsministeren. Det er ikke for å legge press. Dette er fordi det er sportslig og økonomisk fordelaktig. Dette er fordi, som Bertolt Brecht visste, mat kommer foran moral», skriver Bank.

TRENING: Sveriges herrelandslag ønsker å trene i Qatar før det kommende verdensmesterskapet i 2022. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den planlagte reisen har også vekket oppsikt i utlandet.

– Ja, det dør noen migrantarbeidere, men svenskene spiller gjerne på gravene. Fordi det kan gi en fordel i VM. Vårt ellers så politiske korrekte broderfolk har besluttet å reise til Qatar i januar. Man tror det er tull, men det er det ikke, skriver den profilerte sportsjournalisten, Jan Jensen, som skriver for danske Ekstra Bladet i kronikken som ble publisert tirsdag.

– Nå har det vært en allianse med de nordiske landene som har stått sammen, så det at Sverige velger å reise dit er som å bryte den alliansen. Det er ikke noe de hadde trengt, og det er ikke noe det danske landslaget gjør, sier Jensen til VG.

– Hva er forskjellen på å dra til Qatar på treningstur og for å spille VM?

– Den er veldig stor. Man må stille opp hvis man kommer til VM, men man trenger ikke dra dit på treningstur. De kunne dratt til Portugal eller et annet varmt sted, svarer Jensen og mener Sverige nå blir en del av Qatars PR-maskin før mesterskapet.

Sveriges landslagssjef uttalte seg om treningsturen til Qatar på en pressekonferanse før kvalifiseringskampen mot Hellas onsdag.

– Det gir oss bra sportslige forutsetninger, vi får spille på bra arenaer og jeg tror det er en fordel av å ha vært der før VM. Hadde ikke VM vært i Qatar, hadde vi aldri dratt dit. Det er ingen tvil om at vi synes det er forkastelig hvordan de håndterer arbeiderne der, sier treneren.

Den forklaringen kjøper ikke Jensen og peker igjen på at de kunne dratt et annet sted.

– Det er ingen grunn til å dra dit. De finnes andre steder hvor det er varmt hvor de kan trene, gjentar Jensen.

Generalsekretær Håkan Sjöstrand påpeker at ingenting har blitt spikret – ennå.

– Det er ingen avgjørelse om at vi skal dra til Qatar, sier han på pressekonferansen før kvalifiseringskampen mot Hellas.

– Det er et alternativ vi ser på av flere årsaker, inkludert økonomi, legger han til.