GULLDUO: Anders Mol og Christian Sørum vant Norges første EM-gull i sandvolleyball på 21 år. GULLDUO: Anders Mol og Christian Sørum vant Norges første EM-gull i sandvolleyball på 21 år. Foto: Norges Volleyballforbund

Endte 21 år lang tørke: Norge vant overlegent EM-gull

Anders Mol og Christian Sørum er Norges første europamestere i sandvolleyball siden 1997.

Anders Mol og Christian Sørum hadde absolutt ingen problemer med å gå helt til topps i EM i sandvolleyball og vant finalekampen mot Latvia 2–0.

– Denne uken har vært helt syk. Også uka før det i Gstaad. Nå har vi tatt EM-gull og er helt i ekstase. Dette hadde jeg aldri trodd, sa nybakt europamester Anders Mol til NTB.

– Det er uvirkelig. Jeg må nesten si at vi har vunnet EM før jeg innser det, fortsatte makker Christian Sørum.

Tidligere søndag slo de Spania i semifinalen og var klar for finale mot Latvia.

Der ventet Janis Smedins og Aleksanders Samoilovs, men den latviske duoen, som vant EM i 2015, og fikk sølv i 2017 måtte se seg overkjørt av Norges nye gullduo.

Totaldominans

Mol og Sørum lå bak i starten av det første settet, men tok ledelsen 11–10 og så seg aldri tilbake. Derfra og ut var det en solid seier 21–17 av første sett.

MESTERE: Etter å ha slått Spania i semifinalen, hadde norges gullduo totaldominans over Latvia. Foto: Norges Volleyballforbund

I andre sett ble det overkjøring fra de norske sandvolleyballherrene. På stillingen 13–8 hadde Mol og Sørum full kontroll.

Det var åpenbart at Mol og Sørum var trygge og fornøyd, for under pausen midtveis i andre settet satt de smilende og smådansende til musikken som runget over stadion. Den latviske benken på sin side så langt mer urolig ut, noe som skulle vise seg å være med god grunn.

For det endte til slutt hele 21–13 til Norge. 35 minutter i varmen var nok til at Norge kunne krones som europamestere.

Stolt trenerpappa

Trener Kåre Mol, som også er far til Anders, var tydelig rørt etter bragden. Nivået i turneringen er svært høyt siden verdensrankingen toppes for det meste av europeere.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg er bare rørt. Jeg synes de spiller så sykt perfekt volleyball, sa han til NTB og fortsatte:

– Jeg er latterlig imponert. Spesielt i den alderen er dette en vanvittig prestasjon. De er på god vei til å bringe norsk volleyball tilbake til de grader på kartet. Akkurat nå tror jeg de er verdens beste lag.

Trener Mol lovet spillerne at han skulle bade i den møkkete kanalen utenfor arenaen hvis det ble gull, og han holdt ord. Dekket i gress og skittent vann jublet treneren for Norges etterlengtede EM-gull.

Første seier siden 1997

Gullet er Norges første i sandvolleyball siden Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud tok EM-gull i sandvolleyball i Roma i 1997. Da var Mol og Sørum knapt født.

Duoen har vært i storform den siste tiden, og finaleserien var duoens tolvte på rad. Forrige helg vant paret majorturneringen i Gstaad.

Norges forrige EM-medalje kom i 2012 da Tarjei Skarlund og Martin Spinnangr sikret bronse.

Saken oppdateres