– Det var fantastisk. En utrolig artig start. Vi fikk med publikum akkurat slik vi hadde håpet på, sier Eriksen til VG.

HamKam ledet 2–0 ved pause, men LSK-trener Geir Bakkes pausebytter reddet ett poeng for gjestene mot de nyopprykkede.

Etter 4900 dager uten eliteseriefotball på Briskeby satte 26-åringen full fyr på den sulteforede fotballbyen ved Mjøsa. Han tuppet årets første scoring utagbart i det lengste hjørnet etter å ha blitt satt opp av Pål Alexander Kirkevold.

LSKs midtbanesjef Ifeanyi Mathew gjorde en liten pasningsfeil. HamKam hugde til og scoret sitt første eliteseriemål siden 2008.

Det skulle snart komme mer fra Rosenborgs ønskespiller. Han jobber fortsatt i Vestenga barnehage når han ikke spiller fotball.

HamKams comeback var ikke mer enn 20 minutter gammel da Eriksen satte på turboen på høyrekanten. Hverken Colin Rösler eller noen andre i gult var i nærheten av å stoppe godstoget fra Hamar.

DOMINERTE: Kristian Eriksen leverte en sterk debut i eliteserien. Foto: Geir Olsen / NTB

Innlegget tok Jonas Enkerud seg av.

Den 31 år gamle eliteseriedebutanten chippet ballen glimrende forbi keeper Mads Christiansen.

– Det var vel på tide, ler veterandebutanten fra Åsnes. Søsteren Tonje har landskamper i håndball.

– Det er stort å få sjansen til å prøve seg på øverste nivå og enda deilige å få hull på byllen i første match, sier Enkerud.

For tre år siden spilte duoen sammen i 2. divisjon for Elverum. Året etter gikk Enkerud til HamKam mens Eriksen opplevde et bittert nedrykk til nivå 4. Så kom pandemien. Den stoppet breddefotballen som Eriksen & co. var degradert til.

Dermed kom Eriksen hjem til HamKam. Grandonkelen Knut «Kula» Eriksen er fortsatt tidenes toppscorer i grønt og hvitt.

Og bare noen minutter senere var Eriksen junior nær ved å bli tomålsscorer. Ballen smalt i tverrliggeren foran det falleferdige, tidligere klubbhuset til HamKam.

– Det manglet bare litt vann på banen. Da tror jeg den hadde stusset inn, sier Kristian Eriksen.

Da kokte det på Briskeby der Ståle Solbakken var på plass for å se de to norske toppklubbene han selv spilte for.

– Grusomt, sier LSK-trener Bakke om minuttene da det gikk helt galt.

– Det er skuffet over, men vi klarte å få med oss ett poeng. Dessverre klarte vi ikke å snu det til seier. Men uavgjort var rettferdig, mener Bakke.

Jakob Michelsens utgave av HamKam ser ut til å bli minst like bra som det vinnerlaget Kjetil Rekdal bygde opp i løpet av to sesonger. LSK var rystet og lydnivået fra Kanarifansen sank betraktelig.

– Vi ser at dette er et nivå opp. Vi må steinhardt helt inn om vi skal ta tre poeng, mener Kristian Eriksen.

UTLIGNET: Akor Adams kunne feire sitt første mål i eliteserien. Foto: Geir Olsen / NTB

Ved pause gjorde Geir Bakke trippelbytte. Det snudde kampen.

Inn med Pål André Helland, Magnus Knudsen og Eskil Edh. Et kvarter ut i 2. omgang forsvant også Holmbert Fridjonsson ut. Erstatteren for for Thomas Lehne Olsen (26 seriemål i fjor) kom ikke til en sjanse i serieåpningen.

Men rett etter islendingens exit fikk Bakke full uttelling for de fire byttene sine.

Eskil Edh satte ballen i det lengste hjørnet. Guatamala-keeper Nicholas Hagen måtte se årets første baklengs gå inn. Dermed ble det ny fyr i kampen.

Fridjonsson-erstatter Akor Adams dro med seg ballen mellom HamKam-stopperne. Den tidligere Sogndal-spissen fra Nigeria rullet inn sitt første mål for LSK. Pasningen kom fra Helland. Han var involvert i begge målene.

– Det er fryktelig irriterende at vi bruker en omgang på å komme i gang. Vi står med lua i hånden både kollektivt og individuelt. Vi er sist på alt som er «gratis» og var på hælene hele tiden, sier Helland til VG.

HamKam ble spilt lave. Den 190 cm høye og fysisk sterke Adams ga LSK-angrepet mye mer tyngde. Men HamKam-forsvaret samet seg rundt sitt nye midtpunkt Julian Dunn og fikk med seg ett poeng i comebacket.

Kunstgresset på Briskeby var ikke vannet. Helland brukte ordet «skandale» om forholdene.

– Det ødela tempoet i kampen. Det blir konting. Vi fikk med oss ett poeng og jeg kan si dette uten at det virker som sutring. Det er en skandale at en bane på toppnivå ikke vannes. Det er så fart og trykk at risikoen for skader øker, mener LSK-profilen.