– Det er noen spillere som vokser på det (å være kaptein), mens noen føler at det er et ekstra ansvar som tynger dem. Martin var superklar for dette, sier Solbakken - og trekker frem «Lukas Podolski-sagaen» fra Köln-tiden, det nordmannen valgte stjernespilleren som kaptein, før han senere vraket tyskeren.

Solbakken ble beskyldt for å spille «farlig kapteinsbingo» for ti år siden.

– Enkelte er fortsatt ikke ferdig med den saken, påpeker han.

31 spillere i troppen

Norge skal ut i VM-kvalifiseringskamper mot Gibraltar (24. mars), Tyrkia (27. mars i Spania) og Montenegro (30. mars).

– Han ble valgt av meg etter en gjennomgang med støtteapparat og trenere, og så var det en følelse jeg hadde etter samtaler med spillere. Vi synes Martin har levd et langt liv allerede i europeisk fotball, begrunner Solbakken.

NY SJEF: Ståle Solbakken utenfor huset sitt i Hamar da han ble ansatt som landslagssjef i desember i fjor. Foto: Tore Kristiansen

RB Leipzigs Alexander Sørloth støtter valget av Ødegaard.

– Strålende fotballspiller og strålende fyr. Godt likt av hele gruppa. Har blitt en større autoritet i laget. Helt riktig at han får bindet, melder han til VG.

Stefan Strandberg gir valget «10 av 10».

– Mange utenfra tror kanskje Martin bare er en typisk tier-spiller som bare er en fantastisk spiller på banen, men han bidrar med veldig mye mer. Han «ser» fotball ekstremt bra. Han er i tillegg en smart og reflektert gutt (mann in the making) som kommer til å representere laget og landet på en eksemplarisk måte, melder Strandberg til VG.

– En fantastisk fyr som virkelig fortjener kapteinsrollen, melder Celtic-stopper Kristoffer Ajer til VG.

– Martin er en fantastisk spiller og gutt, gir alltid 100 prosent og er veldig godt likt i gruppa. Topp valg, er dommen fra keeper Rune Jarstein.

Martin Ødegaard har spilt 25 kamper for Norge, og står med ett mål - i 2–2-oppgjøret mot Romania i juni 2019.

– Han har vist at han har en evne til å være en lagspiller på og utenfor banen, og han har en sterk karakter - og han har alle forutsetninger for å bli en god kaptein for Norge, legger han til.

Landslagssjefen takker Stefan Johansen, som denne uken kom med nyheten om at han gir seg på landslaget.

– Jeg har hatt noen gode samtaler med Stefan Johansen som har vært kaptein, og gjort det på fremragende måte. Stefan bestemte seg denne uka for at han ikke var aktuell. Det er på sin plass å hylle ham, sier Ståle Solbakken, som deretter røpte at Martin Ødegaard blir hans nye kaptein.

Her er Solbakkens 31 utvalgte:

Solbakken har valgt en ekstra stor tropp (31 spillere) som følge av den usikre coronasituasjonen: Midtstopperne Marius Lode (Bodø/Glimt) og Leo Østigård (Coventry) er spiller som ikke står med A-landslagskamper. Landslagssjefen fant også plass til folk som Patrick Berg, Jørgen Strand Larsen, Kristian Thorstvedt og Tokmac Nguen.

Da Solbakken skulle levere sin første landslagstropp, var det Egil «Drillo» Olsen som fikk den først.

– Jeg skulle levere den i postkassen hans, så han fikk den først, sier Solbakken om de 31 spillerne han har tatt ut.

Solbakken har den siste tiden jobbet mer med «boikott-saken» enn med landslagsuttaket - etter at Tromsø IL som første toppklubb oppfordret NFF til boikott av fotball-VM i Qatar.

Norges Fotballforbund har bedt om et ekstraordinært forbundsting til høsten for å behandle Qatar-spørsmålet, men allerede på helgens forbundsting kan boikott-spørsmålet tas opp til behandling.

Det krever to-tredels flertall for at saken skal opp til behandling.

Dersom det skjer, så kreves det deretter kun simpelt flertall når selve spørsmålet om en norsk VM-boikott skal stemmes over.

Her er Norges landslagstropp

Rune Jarstein - Hertha Berlin André Hansen - Rosenborg Sten Grytebust - FC København Kristoffer Klaesson - Vålerenga Birger Meling - Nimes Haitam Aleesami - Rostov Martin Linnes - Galatasaray Jonas Svensson - AZ Alkmaar Julian Ryerson - Union Berlin Kristoffer Ajer - Celtic Stefan Strandberg - Ural Ruben Gabrielsen - Toulouse Stian Gregersen - Molde Marius Lode - Bodø/Glimt Leo Østigård Coventry Fredrik Midtsjø - AZ Alkmaar Mathias Normann - Rostov Morten Thorsby - Sampdoria Iver Fossum - Aalborg Patrick Berg - Bodø/Glimt Martin Ødegaard - Arsenal Sander Berge - Sheffield United Mohamed Elyounoussi - Celtic Jens Petter Hauge - Milan Mats Møller Dæhli - Nürnberg Erling Braut Haaland - Borussia Dortmund Alexander Sørloth - Leipzig Joshua King - Everton Jørgen Strand Larsen - Groningen Kristian Thorstvedt - Genk Tokmac Nguen - Ferencvaros