– Min historie skal gi håp. Jeg har vært langt nede, men endelig funnet verktøyene for å ha det veldig bra. Få i min situasjon snakker om mental helse, sier Martinsen som har blant annet NM-gull og nordisk mesterskap på CV-en.

Nå skal han gå sin tredje profesjonelle kamp. Motstander er Mada Maugo fra Tanzania på det VG+-sendte stevnet i Chateau Neuf fredag kveld.

30-åringen sitter i en sofa i Oslo Bokseklubbs lokaler på Jordal og prater ivrig, retter litt på capsen og konkluderer overraskende:

– Jeg hatet å bokse!

Det var under en treningsleir i Las Vegas høsten 2021 at Martinsen begynte å innse at ting måtte endres. Han var sparringpartner for den amerikanske stjernen Caleb Plant og slet voldsomt mentalt.

– Jeg var der helt alene, og fikk mye tid til å tenke – og lese. Jeg hadde alltid prøvd å være en jeg ikke er.

– Angsten og tvangstankene dekket jeg over med kampsport og styrketrening. Jeg søkte anerkjennelse, det å være noe i andres øyne. Det fungerte ikke, egentlig var jeg livredd.

HAR FUNNET ROEN: Alexander Martinsen forteller sin historie mens han sitter i sofaen på Oslo Bokseklubb. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han trakk seg fra kamper, og bestemte seg for å legge opp på høsten i fjor.

Ny start

Treningskamerat Alexander Hagen, som også har vært åpen om sine mentale utfordringer, var en viktig støttespiller.

Han oppmuntret Martinsen til å få psykologhjelp. I tillegg tok han på seg trenerjobben og luftet ideen om å prøve seg på én kamp til.

– Hagen og jeg pratet mye om følelser. Han trykket på mange riktige knapper, samtidig gikk jeg til psykolog og fant nye grunner til å fortsette med boksingen.

ALENE: Alexander Martinsen har kjent mye på ensomhet og angst, både i og utenfor ringen. Nå trener han frem mot ny kamp. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hvilke grunner?

– Jeg har alltid vært redd for å tape. For å miste ansikt. Jeg har vært styrt av frykt hele livet, og samtidig drømt om å bli verdensmester. Nå fant jeg ut at jeg er god nok - uavhengig av sportslige resultater.

– Jeg er mer enn bare boksing, og klarer nå å være stolt av den jeg er.

Det er ikke bare i boksesporten Martinsen og Hagen samarbeider. Nå skal de også holde foredrag gjennom prosjektet Slagkraft, som fokuserer på ungdom og mental helse.

TRENER OG STØTTESPILLER: Alexander Martinsen og trener Alexander Hagen (t.h.) utenfor Jordal Amfi. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Med min posisjon som bokser, relativt ung gutt og med min historie kan jeg hjelpe andre. I første omgang skal vi nå frem til Oslo-skolene og Oslo idrettskrets. Det å trene samme med og snakke med ungdommer kan være til stor hjelp, mener Martinsen.

Nytt syn på døden

På høyre underarm har han tatovert «memento mori». Det er latinsk og kan oversettes med «husk at du skal dø».

PÅMINNELSE: Alexander Martinsen har tatovert det latinske uttrykket «memento mori» på høyre underarm. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg levde altfor mange år av min barndom med stor dødsfrykt, og så farer rundt hvert hjørne, sier Martinsen.

Han forteller om sommerferier med så stor redsel for «farlige bakterier» at han prøvde å holde munnen lukket, prate og le så lite som mulig.

– Nå bruker jeg døden som en påminnelse, en drivkraft til å våge, til å tørre ta sjanser. Til å være ærlig og sårbar, og å tørre å være så ekte jeg klarer, sier Martinsen.

MENTAL REISE: Alexander Martinsen har vært igjennom mye det siste året. Her trener han kort tid før fredagens kamp. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG