Anført av banens gigant – islendingen Janus Dadi Smarason (11 mål) – hadde hjemmelaget initiativet stort sett hele veien hjemme i Kolstad Arena. Elverum var sjanseløse da også landslagskeeperen kom i gang. Bergerud vartet opp med åtte redninger de siste 30 minuttene.

– Det var godt å få en god avslutning, sier Bergerud til TV 2.

– Han er solid. Han har vært ligaens beste spiller hele sesongen, roser Smarason.

Også Simen Lyse (6 mål) og 19-åringen Aksel Hald (5 mål) leverte gode bidrag til den solide seieren.

Tross den klare Kolstad-ledelsen smalt det mellom lagene fire minutter før slutt. Hjemmelagets Eskil Dahl Reitan dro sportsbrillene av Elverums Antonio Serradilla Cuenca. Spanjolen, som er blind på et øye etter kreftsykdom, kylte ballen i Reitan. Dermed fikk han rødt kort av dommerne, mens Reitan måtte sette seg i to minutter.

RØDT KORT: Elverums Antonio Serradilla Cuenca fikk se det røde kortet fra Eskil Ahn Braseth som dømte finalen sammen med Leif André Sundet. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kolstad er i sin aller første finale i sluttspillet. Elverum har spilt 10 på rad og har vunnet de ni siste sluttspillfinalene. Men nå er Kolstads storsatsing – med tidligere landslagssjef Christian Berge i trenerteamet – klar favoritt til å vinne sluttspillet etter å ha vunnet både seriegullet og cupen.

Sluttspillet avgjøres i best av fem kamper.

Elverum er slått tre ganger tidligere denne sesongen – inkludert en solid syvmålsseier i NM-finalen. Nå ble den norske Champions League-klubben gjennom åtte sesonger, satt på plass for fjerde gang siden oktober.

FIKK DET TØFT: Elverums playmaker Tobias Grøndahl (i svart) fikk det tøft mot Sigvaldi Gudjónsson og Kolstad. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Elverums Emil Kheri Imsgard leverte det klart beste keeperspillet fra start. Torbjørn Bergerud byttet ut etter bare en redning på 19 minutter. Men Kolstad ledet likevel 16–15 ved pause.

Janus Dadi Smarason styrte det meste hos hjemmelaget med gode pasninger og seks scoringer, mens Elverums Tobias Grøndahl gjorde for mange feil innimellom gode prestasjoner.

– Meget, meget høyt nivå, kommenterte TV 2-ekspert Bent Svele og mente at Thorir Hergeirssons nivø «driver med annen idrett enn de fleste andre her».

SJEF PÅ BANEN: Janus Dadi Smarason dominerte mot Elverum. Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Vi gir Janus for «store situasjoner», beskrev Elverum-trener Børge Lund i pausen og kalte Kolstads playmaker for «helt outstanding» etter kampen.

Rett etter hvilen gjorde Kolstad og Smarason kort prosess med de regjerende mesterne.

– En bra kamp, men vi er langt ifra ferdig, sier Kolstad-trener Christian Berge.

Vinneren av sluttspillet er Norges kandidat til å spille neste sesongs Champions League. Men Kolstad – som får Sander Sagosen hjem i sommer – kommer uansett finaleresultat til å søke om plass i turneringen.

De ni beste nasjonene på klubbrankingen til det europeiske håndballforbundet skal få direkte plass i Champions League. Mens seks plasser gis etter søknad. EHF har et wildcard til den 16. og siste plassen.