Johann André Forfang må være tilskuer når hopperne har samling i Midtstua. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Johann André Forfang må være tilskuer når hopperne har samling i Midtstua. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forfangs knedrama – landslagssjefen fryktet Gangnes-reprise

Johann André Forfang pådro seg en skikkelig smell på trening i Stams.

Det TSK-hopperen omtaler som «illevarslende smerter» var bare en strekk på korsbåndet.

På trenertribunen sto en lamslått landslagssjef Alexander Stöckl (43). På samme sted for ett år siden ødela Kenneth Gangnes kneet for tredje gang. Kolbukameratene-hopperen gikk glipp av hele forrige sesong.

– Jeg fryktet «å nei, ikke igjen», innrømmer landslagssjef Stöckl overfor NTB.

– Det minnet meg virkelig på det som skjedde med Gangnes i fjor. Jeg så bare en utøver som sto på sletta og holdt seg til kneet. Jeg er veldig lettet. Det er aldri bra når du mister en utøver i lang tid, fortsetter østerrikeren.

Et vondt kne gjør at Johann André Forfang bruker tid med kamera og ikke hoppski under denne ukens stormønstring i Midtstua. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Via sine kontakter i hjemlandet, fikk Stöckl ordnet full medisinsk sjekk av Forfangs kne. MR-undersøkelsen i Innsbruck ga heldigvis gode svar for OL-håpet fra Tromsø. Allerede til uken er det ventet at Forfang setter utfor i Granåsen.

- Jeg fryktet noe verre med en gang jeg landet. Det var illevarslende smerter, sier Forfang til NTB.

Stikksmerter

Han må se på at lagkameratene setter utfor i Midtstua.

– Kneet må heles litt. Det er egentlig helt udramatisk. Jeg har ikke smerter i kneet lenger. Jeg må ned i en dyp knebøy for å kjenne at jeg har vondt. Det er derfor jeg ikke hopper denne uken, i tilfelle jeg lander dypt eller i ubalanse, sier Tromsø-hopperen.

– Jeg landet på bakkestørrelsen på 115 meter i Stams. Det stakk godt i kneet. Heldigvis var det ingen avrivning eller noe alvorlig, sier en tydelig lettet 21-åring.

Lagkamerat Gangnes var ikke like heldig da han tok kneet samme sted i fjor. Han gikk glipp av hele VM-sesongen sist vinter.

Forfang innrømmer at han begynte å lure på om OL skulle gå fløyten da han var på vei inn til MR-undersøkelse i Innsbruck.

- Du ligger i MR-maskinen i godt over en halvtime og du rekker å tenke mye når maskinen durer. Jeg var litt nervøs en stund, men fikk heldigvis raskt svar og gode nyheter, sier Forfang.

Johann André Forfang satser på en karriere med kamera når han legger hoppskiene på hylla. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Da begynner det å bli kritisk

– Fryktet du at OL skulle ryke?

– Jeg vet ikke om jeg dro tankene så langt, men da jeg lå der og hadde tid til å tenke, begynte man å tenke at det kunne være alvorlig og sette deg ut i lang tid, og da begynner det å bli kritisk. Men heldigvis var det bare en strekk, sier Forfang.

Og mens resten av landslagsgutta og jentene hopper i hovedstaden denne uken, går Forfang rundt med kamera og filmer.

– Jeg vil gjerne jobbe med film og bli fotograf og regissør. Dere må sjekke filmene jeg har lagt ut på YouTube. Nå prøver jeg å filme mest mulig av det de andre gjør her i og rundt bakken, sier Forfang.

Som en av gutta kommer han tett på. Selv i badebassenget har Forfang med kameraet når Daniel-André Tande og de andre lagkompisene leker seg.