Ole Morten Iversen var lei av livet som langrennstrener etter sist sesong. Men motivasjonen kom raskt tilbake, og etter ha tenkt seg om par dager, takket han ja til å bli norsk landslagstrener for dameldag. Ole Morten Iversen var lei av livet som langrennstrener etter sist sesong. Men motivasjonen kom raskt tilbake, og etter ha tenkt seg om par dager, takket han ja til å bli norsk landslagstrener for dameldag. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Hadde telefonen kommet noen uker tidligere, kunne gulltreneren takket nei til jobben

Ole Morten Iversen tenkte seg om et par dager før han sa ja til å bli ny, norsk landslagstrener.

SEEFELD: Iversen har ruslet rolig rundt i målområdet, mens norske langrennsløpere har jublet for gull, sølv og bronse i løpet av de seks første VM-øvelsene. Men bak den rolige fasaden bobler følelsene til 60-åringen.

– Jeg er ikke den som roper og hopper høyest. For en relativt sindig gammel mann fra Trøndelag er det tøffe dager. Det er mye følelser, jeg har vært helt utladet om kveldene, foreller Iversen.

  Får fram tårene

  Han har kun fått lest halve krimboka han har med seg til det norske hotellet i Leutasch.

  Etter lange dager i VM-byen, slapper Ole Morten Iversen gjerne av med ei bok før han sovner. Så langt i VM har han kun rukket å lese ei halv bok. Han forteller at han er helt utladet når dagene er over. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

  Spenningen i VM er det de norske løperne som står for, og det gjør de på en måte som får fram tårene hos treneren.

  Årsaken er lettelse og glede, men også fordi flere av medaljene har hatt en ekstra dimensjon.

  Mari Eide vant sprintbronse etter å ha mistet søsteren sin fjor. Therese Joahug gjør comeback etter dopingutestengelsen, sykdomsplagede Sjur Røthe vant tremilsgull - og Johannes Høsflot Klæbo og sønnen, Emil Iversen, vant herrenes lagsprint på suverent vis.

   Ole Morten Iversen var rørt da sønnen tok VM-gull på lagsprint. Her sammen med Emils kjæreste. Foto: Richard Sagen
   – Det er vanskelig å bekrive hvor sterkt det var å se Emil stå øverst på pallen, sier Ole Morten Iversen som ga sønnen en gullklem etter at gullet på lagsprinten. Emil Iversen sikret norsk triumf sammen med Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

   – Det har vært spesielt. Det er mange tårer som har rent i leiren. Jeg har vært blank i øynene hver dag, sier Ole Morten Iversen og ler.

   Ba om medietrening

   I fjor trente han det svenske damelandslaget. Også der er langrennsinteressen stor.

   Iversen, som ikke elsker å være i rampelyset, tok et oppgjør med det han beskriver som mikrofonskrekk. Han ba om medietrening.

   – Da jeg begynte i Sverige, gruet jeg meg mest til møtet med mediene. Men kanskje har det noe med alder og erfaring å gjøre. Jeg har senket skuldrene og innsett at det ikke er så farlig. Det er bare å svare ærlig og oppriktelig. Jeg syns jeg taklet det bedre enn jeg trodde, sier han.

    Kona Unni, Emil Iversens kjæreste Marte og lillebror Gaute var blant gratulantene da Emil ble verdensmester på lagsprinten søndag. Om kvelden koste hele familien til Ole Morten Iversen seg med en bedre middag i Seefeld sentrum. Foto: Richard Sagen

    I vår var planen å gå tilbake til jobben som lærer ved Meråker videregående skole. En telefon fra landslagssjef Vidar Løfshus rundt mai endret alt. Løfshus ville vite hva Iversen tenkte om å bli landslagstrener for Therese Johaug og de andre damene.

    Skiforbundets kontrakt med Roar Hjelmeseth gikk ut i mai.

    – Jeg tenkte meg om noen dager, og det hørtes fantastisk gøy ut. Hadde forespørselen kommet tidligere, hadde jeg nok vært mer i tvil. Jeg var litt smålei i vår. Det er du hvert år når sesongen er over, sier han.

    Men som vanlig, etter noen litt roligere uker, kom motivasjonen til å være trener tilbake.

    – Når du får sesongen på avstand, kommer energien igjen, sier han.

     Ole Morten Iversen opplever et følelsesladet VM i Seefeld. Tirsdag kan jentene vinne nye medaljer. Da står 10 km klassisk på programmet. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

     Vil ha motstand

     Med Ole Morten Iversen har landslagdamene fått en sjef som liker å gå rett på sak. Og han vil gjerne ha litt motstand.

     – Hvis jeg, som trener, kunne kommet inn og løperne hadde gjort alt jeg sier og ikke hatt noen tanker om noe som helst, da hadde jeg sluttet på dagen, sier han.

     Møtet med damelandslaget ble alt annet enn slik. Han beskriver laget som en gjeng med fantastiske utøvere.

     – De fightene vi har med hver enkelt om hva vi skal prioritere syns jeg er spennende. Som trener må du være skjerpet og ha gode argumenter. Jeg er ærlig på at det ikke er noen fasit, men vi må gjøre noen valg og gå fullt inn for dem. Så får vi ta en runde til våren der vi evaluerer, sier han.

     Ikke prestasjonsangst

     At hele det norske folket krever gullmedaljer i mesterskap, skremmer ham ikke.

     – Jeg har ikke prestasjonsangst. Jeg håper å bidra til at hver enkelt kan utvikle seg, sier han.

     Tirsdag kan det bli enda flere medaljer å feire for Iversen og laget hans og flere gledestårer å tørke. På VM-programmet står nemlig 10 km klassisk med intervallstart.

     – Det blir nok en spennende og tøff dag. Therese må finne seg i å være favoritt, sier Iversen som ser for seg at ti-tolv jenter kan kjempe om de andre pallplassene.