Årsaken er den betente konflikten mellom hoppsjef Clas Brede Bråthen og ledelsen i Norges Skiforbund. Forbundet ønsker å fjerne mannen som har vært sportssjef på hopplandslaget i 17 år. Han har svart med søksmålsvarsel.

Bråthen har både hoppere, trenere og sponsorer på sin side i konflikten. Fredag ettermiddag sendte seks sponsorer ut en felles pressemelding om at de ville trekke støtten om ikke Bråthen-konflikten ble løst, samtidig som de refset Skiforbundets håndtering av saken.

Og nå får 52-åringen også et støttende klapp på skulderen av ekshopperne Jon Inge Kjørum, Ole Terje Letmolie og Knut Müller

– Hva er egentlig problemet her? Clas kan kanskje ha vært krevende, men han brenner for dette. Det er positivt. Hva om alle hadde jattet med hele tiden? spør Knut Müller - på vegne av de tre.

I desember etablerte de «Hopplauget». Stiftelsen har fått 30 norske bedrifter med på laget. Hver av disse har betalt 25.000 kroner til norsk hoppsport. Det gir 750.000 kroner totalt.

– Vi ser hvor vanskelig det er å skaffe penger. Sponsorene teller på knappene og vurderer om de vil være med i fremtiden. Hva gjør skiforbundet da? Jo, de pøser ut penger til advokater i advokatfirmaet Kluge, samt andre som kan hjelpe dem med å bli kvitt en fyr som hopp-Norge og sponsorene vil beholde, sier Müller.’

Foruten advokatbistand fra Klube, vet VG at Claus Sonberg i kommunikasjonsselskapet Zynk har bistått skiforbundet i enkelte møter.

Knut Müller er dypt bekymret for situasjonen i hopp-Norge den dagen konflikten har lagt seg:

– Hva står igjen når sponsorene er borte? Blir vi som Finland, som gikk fra å være en toppnasjon til å bli en bunnasjon?

Norges Skiforbund er forelagt utspillet i denne saken, men har ikke besvart VGs henvendelse.

Torsdag avslørte VG at det er brudd i forhandlingene mellom Bråthen og skiforbundet. Dermed er konflikten like fastlåst som tidligere, etter flere dager med dialog på advokatnivå.

Trioen bak Hopplauget ber nå begge parter i den pågående konflikten om å droppe personkarakteristikker og heller søke løsninger. De mener det finnes godt likte personer på begge sider.

HOPPTRIO: Disse tre etablerte stiftelsen Hopplauget, som samler inn penger til norsk hoppsport. F.v. Knut Müller, Jon Inge Kjørum og Ole Terje Letmolie. Foto: Privat

– Alle kan erstattes. Men i dette tilfellet handler det om måten det gjøres på, og hvilken effekt det vil ha. Hvem har lyst til å sponse hopp etter dette? Hvor vil hoppsporten i Norge være i 2025? Men vi tenker også på Clas som person: Dette er brutalt, mener Knut Müller.

Foruten en rekke NM-gull, har han sølv fra junior-VM (laghopp) i 1992 på CV-en. Müller la opp i ung alder, som 21-åring.

– Hva er løsningen, slik dere ser det?

– Det finnes bare én løsning: At Clas fortsetter som sportssjef. Hvem som skal bekle rollene i hoppkomiteen fremover, det må hopp-Norge vurdere. Hvem som forblir i ledelsen til skiforbundet får skitinget avgjøre. Clas er utrolig godt likt i hoppleiren og viktig person for å hindre at hopp går «ned i sluket», sier Knut Müller.