Fredag ble det kjent at Norges superstjerne er ute i flere uker – og at de kommende landskampene i november mot Latvia (Ullevaal) og Nederland (Rotterdam) går uten Borussia Dortmund-angriperen. NTB melder lørdag at Haaland kan være ute så lenge som til desember.

– Den muskelen får virkelig prøvd seg. Det er ikke bare en hofteleddsbøyer, den roterer også benet. Spiller du en ekstremt hard pasning med innsiden, får du en brå utrotasjon, billedlegger ortopedkirurg Erik Rosenlund, Vålerengas klubblege i 20 år og «fotballdoktor» siden 1980-tallet.

EKSPERT: Vålerenga-lege Erik Rosenlund. Foto: vif.fotball.no

– De slår mye hardere pasninger nå enn de gjorde for 10–20 år siden. Belastningen er dermed større på den muskelen, men det er også en «sparkemuskel»; den brukes når du strekker benet langt bak og skal dra til. Så hvis du skal skyte, og Haaland gjør jo nesten ikke annet, han gjør det gjerne med rotasjoner og fra forskjellige hold og vinkler, så han er utsatt. I tillegg er han kjempesterk, fortsetter Rosenlund.

– Er en spiller med Haalands fysikk og eksplosivitet mer utsatt?

– Det er mer at han skyter mye. Han er hurtig, han er en atlet, og han prøver mye. Han er nok mer utsatt på grunn av det, tror Vålerenga-legen.

Thor Einar Andersen, A-landslagets lege i 12 år og medisinsk leder av Idrettens helsesenter, påpeker at dette er en skade som ikke bare angrepsspillere er utsatt for, heller ikke bare fotballspillere:

– Skaden oppstår oftest i forbindelse med skudd, noen ganger under sprint og noen ganger ved sprint med retningsforandring. Men vi se denne type skader hos andre idrettsutøvere også, kanskje spesielt i friidrett. Sprintere og hekkeløpere er nok mest utsatt. Blant fotballspillere er det de som løper mye og med høy hastighet, og det gjelder stort sett de fleste i dagens fotball på toppnivå, sier Thor Einar Andersen.

– Muskelen kan skades på to måter: Støtskade eller strekkskade. De mest alvorlige er strekkskadene, fortsetter han.

MUSKELEN: Dette er hofteleddsbøyeren. Foto: ISTOCK

– Kan Haaland lettere pådra seg denne skaden fordi han er stor og sterk?

– Da vil jeg heller si at det fordi han er ekstremt hurtig og har høy akselerasjon og skyter ofte og med maksimal kraft. Jo raskere du er, desto mer kraft utvikler du, svarer Andersen – som understreker at han uttaler seg om denne skaden på generelt grunnlag.

Haaland måtte også melde forfall til landslagets kamper mot Tyrkia og Montenegro i begynnelsen av oktober, også som følge av en muskelskade. Etter det har han vært på banen i to matcher for Dortmund – mot Mainz i Bundesliga og Ajax i Champions League. Siden han kom til Dortmund i januarvinduet i 2020, har klubben kjempet på tre fronter: I tysk serie og cup og Champions League. Det gjør de også denne høsten.

Thor Einar Andersen i samtale med nåværende landslagssjef Ståle Solbakken på Stabæk-kamp i 2009. Foto: Markus Aarstad

– På generelt grunnlag er det samsvar mellom høy kampbelastning og skader i fotball. Men det er også mange andre faktorer som spiller inn. Det vi må huske på, er at det ikke er så mange unge spillere som spiller fast uke etter uke i internasjonal toppfotball. Det er rundt én prosent som er under 20 år og som spiller fast i de store ligaene. Unge spillere trenger ofte flere år på fysisk å håndtere mange kamper i én sesong og i flere sesonger på rad. Det er også syv-åtte ganger mer sannsynlig å bli skadet i kamp enn på trening, sier Thor Einar Andersen.

Han påpeker at i mange idretter er ofte de beste på sitt beste fra de er 25 år og eldre.

– Det er som om muskler, sener og ledd fra midten av 20-årene har vendt seg til belastningen, det vil si de fysiske krav som idretten stiller, sier Andersen.

Landslagets fysioterapeut Thomas Ødegaard vil heller ikke uttale seg spesifikt om Haalands skade og viser til at det er Borussia Dortmund som følger ham opp.

– Hofte/lyskeskader er veldig vanlig i toppfotball. Statistisk sett viser forskning at i en tropp på 25 spillere så er det til enhver tid fem til syv spillere med en eller annen hofte/lyskeplage. Fem ulike hofte/lyske skader går igjen, og hoftebøyer er en av disse. Ganske hyppig er dette, opplyser Ødegaard.

SE VIDEO: Er denne videoen av Erling Braut Haaland ekte?