Tirsdag offentliggjorde den abdiserte norske langrennsdronningen at hun har funnet ny motivasjon og sikter seg inn mot et konkurransecomeback kommende vinter. Hovedmålet er å gå Vasaloppet.

Vasaloppet-sjef Eva-Lena Frick oppdaget den smått sensasjonelle og overraskende nyheten da hun skulle sjekke nyhetene på mobiltelefonen tirsdag kveld.

– Det var så man måtte klype seg i armen. Jeg tenkte «hva er det som skjer?". Jeg ble kjempeglad, ler Frick til NTB.

Vasaloppet-sjefen så i likhet med de fleste andre ikke Bjørgen-comebacket komme. Samtidig er hun klar på at å ha langrennsdronningen på startlisten i 2021-utgaven av langløpsklassikeren fra Sälen til Mora overgår det aller meste.

– Det er nesten mer enn man kunne drømme om, sier Frick.

Eva-Lena Frick, daglig leder for Vasaloppet. Foto: Ulf Palm, TT / NTB scanpix

Ikon

– Hva betyr det for dere at Bjørgen stiller?

– Det betyr mye for oss. Hun kommer til å være en motivasjon for mange andre, og interessen rundt Vasaloppsveckan kommer forhåpentlig til å bli større. Hun er varmt velkommen, sier Frick.

Hun trekker fram Bjørgens posisjon i langrennsmiljøet for å understreke betydningen av å ha gullgrossisten på startstreken.

– I langrennssporet er hun et ikon, og hun har vært med i så lang tid. Hun er en av de aller fremste langrennssporten har hatt, og hun har også lyktes med å komme tilbake etter noen tunge år. Jeg beundrer henne, og det har jeg alltid gjort, sier Frick – og legger til:

– Hun er en fantastisk idrettskvinne.

Bjørgen avsluttet karrieren i 2018. Siden den gang er hun blitt tobarnsmamma. Nå er lysten til å konkurrere tilbake igjen, og fram mot comebacket skal hun trene i kompaniskap med Aukland-brødrenes langløpslag.

Marit Bjørgen gikk sitt siste langrenn som aktiv løper under ski-NM i Alta i april 2018. Foto: Rune Petter Ness

Kjærkommen nyhet

Frick er spent på hva 40-åringen kan få til når hun beveger seg inn i det som også er litt ukjent terreng.

– Hun er vant med andre distanser og en annen type konkurransesituasjon. Samtidig forstår jeg etter å ha lest norske medier at hun har ambisjoner. Kjenner jeg henne rett, kommer hun ikke uforberedt til start.

– Det blir spennende å se hva hun kan få til mot Lina Korsgren og Britta Johansson Norgren. Marit har en enorm rutine og en taktisk evne som er helt spesiell. Hun har vært med på alt, utdyper hun.

Vasaloppet-sjefen kaller også Bjørgen-nyheten kjærkommen på mer enn én måte.

– Dette er en nyhet som er så positiv og god å få i den situasjonen vi har i verden nå, sier Frick med henvisning til viruspandemien og konsekvensene av den.

2021-utgaven av Vasaloppet går søndag 7. mars.

(©NTB)