TILSKUER: Så langt i OL har Niklas Dyrhaug fulgt begivenhetene som tilskuer. -Det er utfordrende, sier 30-åringen som venter på å få klarsignal til å gå femmila neste lørdag. TILSKUER: Så langt i OL har Niklas Dyrhaug fulgt begivenhetene som tilskuer. -Det er utfordrende, sier 30-åringen som venter på å få klarsignal til å gå femmila neste lørdag. Foto: Rune Petter Ness

Dyrhaug om å være OL-reserve: - Utfordrende å «sitte på benken»

Niklas Dyrhaug innrømmer at det er utfordrende å være på et norsk lag med bare medaljekandidater.

PYEONGCHANG: Fredagens 15 kilometer var den tredje OL-øvelsen han var tilskuer til.

– Vi har to-tre mann «på benken» som også ville ha kjempet om medaljer på distansene. Det er utfordrende, men det er kanskje derfor at vi er så bra, sier Dyrhaug.

Han sitter i resepsjonen i hotell Olive. Mens lagkameratene har brukt den første OL-uka til å hente hjem to gull, to sølv og en bronse på Alpensia skistadion, har tydalingen gjort sine forberedelser til øvelsen han håper blir hans OL-sjanse: Femmila.

Dyrhaug drømmer om å gjøre som Johannes Høsflot Klæbo: Å motta OL-gull på medaljeseremonien.

– Det var stort å se junior få gull. Det unner jeg ham av hele mitt hjerte. Det er drømmen min også. Selvfølgelig, sier Dyrhaug.

På hugget

Selv om landslagstrener Tor-Arne Hetland venter i det lengste med å offentliggjøre laguttakene i OL, er det femmila alt handler om for Dyrhaug.

– Jeg er mentalt på hugget. Jeg er veldig gira på å vise meg fram, sier han.

EN DRØM: -OL er det største man kan oppleve som langrennsløper, sier Niklas Dyrhaug. Han var til stede på medaljeseremonien da Johannes Høsflot Klæbo fikk sprintgullet sitt. - Det er drømmen min å stå der også, sier Dyrhaug. Foto: Rune Petter Ness

Hvis OL-debuten først kommer om ei uke, gjør det ingenting.

– Jeg håper jeg kan ha en fordel av det. De andre er slitne etter å ha gått flere distanser, mens jeg skal stille forberedt, sier Dyrhaug som tror Iivo Niskanen, Dario Cologna og Aleksej Poltoranin er de største utenlandske utfordrerne til norsk gull.

To daglige økter

Mens han venter, prøver han å leve så normalt som mulig i Pyeongchang. Det betyr to daglige treningsøkter og ganske mange parti med sjakk.

Kroppen føles slik den skal. Onsdag gikk han et testløp sammen med Didrik Tønseth.

– Jeg hadde veldig bra respons på testløpet. Det var veldig bra for min del, sier 30-åringen.

– Jeg har gått mye femmil. Jeg vet hva jeg går til, sier Dyrhaug som har en femteplass og en andreplass fra distansen å vise til de to siste årene fra verdenscupen i Holmenkollen.

Tror ikke på massespurt

Når han har trent hjemme i Trondheim, har alt handlet om å være i posisjon til å slåss om OL-gullet på kraftprøven.

GODT FORBEREDT: Niklas Dyrhaug fikk en trøblete start på sesongen da rygegn slo seg vrang. Men nå er formen slik den skal, og svarene han fikk på et testløp i OL-løypene tidligere i uka var gode. Foto: Rune Petter Ness

– For det første må jeg være sterk nok. Man må være hard med seg selv og lur. Det handler om å ha en god plan på slutten. Jeg tror ikke det blir en massespurt. Jeg tror det vil være med færre løpere i finalen som på tremila, sier Dyrhaug og legger ikke skjul på hvor mye det vil bety for ham å få gå de 50 kilometerne i Pyeongchang.

– OL-gull er den store drømmen for alle som driver idrett. Det ville vært det største i karrieren, sier han.