Vålerenga vant dragkampen om Odin Thiago Holm for tre år siden. Nå kan han gi dem flere titalls millioner i klubbkassen.

Men Holm har hele veien vært klar på én ting: Han vil ikke gi slipp på sine dristige interesser.

– Det handler om adrenalin, å få det «dryppet jevnlig», sier han til Aftenposten.

Her er historien om gutten som ville teste alt, det svære hoppetårnet i hagen, landslagstrenerens redsel og hobbyene som har gjort ham til en unik spiller.

Odin Thiago Holm storspiller for Vålerenga etter at en meniskskade holdt ham unna fotballen. – Det var helt jævlig, sier han om perioden borte fra fotballen. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Arrene i ansiktet

Ryktene om en helt spesiell fotballbegavelse startet tidlig. Og innen 2018 hadde de nådd G15-landslagstrener Gunnar Halle, den tidligere Premier League-proffen.

– Jeg visste at han hadde talent. Og jeg visste at han drev med en del andre ting, sier Halle.

For gutten fra Lundåsen i Trondheim hadde lenge hatt en tankegang: Alt skal prøves.

Han var bare seks-syv år gammel da han satte utfor en bakke i den lokale rulleskiløypen – på sparkesykkel – og slo seg stygt.

Det ble noen turer på legevakten. I sommersolen på Intility Arena viser Holm arrene sine. Ett på haken, ett ved venstre øyenbryn og ett i pannen.

Men han har aldri skadet seg alvorlig. For ham handler hopp, sprett og jakten på action om livsglede.

Trippel frontflip

Vålerenga-stjernen og søsknene begynte tidlig å leke på en trampoline i hagen. Odin var pådriveren for det lille byggeprosjektet som fulgte. Først et tårn med to meter ned til trampolinen. Så fire meter. Til slutt fem meter. Slik kunne han utfolde seg og teste grenser.

Fra dette tårnet har Odin Thiago Holm lekt seg i barndommen. Foto: PRIVAT

Holm trekker frem dødsing, slalåm og trampoline som tre viktige hobbyer. Det villeste han husker å ha gjort, var dagen før en landslagssamling for noen år siden. Kompisen Leo Hjelde, som nå spiller i Leeds, hjalp med å få fart på trampolinen. Holm hoppet opp og tok en trippel frontflip.

– Hvorfor liker du å gjøre sånne ting?

– Én ting er det sosiale. Jeg har vokst opp med kompiser som gjør det samme, så det er en felles greie. I tillegg er det adrenalinet, det å kjenne at man lever litt.

– Kjenner du noen ganger på frykt?

– Det er ikke så mye frykt i det. Jeg stoler såpass på egne evner at det går bra.

Var redd han skulle skade seg

I barndommen gikk Holm også mye på ski, i tillegg til alle de akrobatiske krumspringene. Gunnar Halle syntes i utgangspunktet den allsidige treningen var bra.

– Han var jo så ung. Vi var mer redde for at han skulle skade seg, sier Halle.

Pappa Owe Holm sier han ikke var bekymret for hobbyene.

– Jeg er motstander av å ta hensyn. Det er hobbyene som gjør Odin så allsidig. Han tar salto på ski og salto på asfalt. Jeg har aldri villet legge noe bånd på ham. Jeg tror det har gjort ham så atletisk spennende, sier faren.

For kanskje ser man spor av barndommen i Holm ute på banen. Ikke bare er han usedvanlig leken. Balansen hans skinner også gjennom, evnen til å skifte tyngdepunkt og lure seg fri fra motstanderne.

Odin Holm elsker saltoer. Her med ski på beina. Foto: PRIVAT

De siste ukene har 19-åringen vært i sitt livs form. Vålerenga var i sportslig krise i juni. Men med Holm tilbake på laget etter skade, har de nå seks seire og én uavgjort på de siste syv kampene. Fortsetter midtbanespilleren sånn, kan det raskt bli noe stort.

– Er det noe interesse fra utenlandske klubber for ham?

– Det er ikke noe konkret. Han har vært skadet og ikke spilt så mye. Men det kommer jo klubber på tribunen. Det er ikke vanskelig å gjette hvorfor de er der. Det er for Odin, naturligvis, sier sportssjef Joacim Jonsson.

– Hva er prislappen på ham?

– Odin sa 50 millioner. Fagermo sa 70 millioner. Det må være et minimum. Han er Eliteseriens beste spiller.

– Han har drevet med blant annet dødsing og slalåm. Får det deg til å svette litt som sportssjef?

Jonsson humrer litt før han svarer:

– Det blir jo ikke noe stort salg hvis ikke han er skadefri. Men det er viktigst at Odin får være Odin. Da leverer han som aller best. Vi tenker muligheter, ikke konsekvenser.

Odin Thiago Holm trekker frem teknikken som sin største styrke som fotballspiller. Foto: Olav Olsen

– Fysioene er litt skeptiske

Holm lever et roligere liv nå som han er fotballproff. Men han har vært på alpinferier i Sveits. Og han dødser når kompisene fra Trondheim kommer på besøk.

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra Vålerenga på dette?

– Fagermo har ikke sagt så mye. Fysioene er litt mer skeptiske siden jeg har operert kneet to ganger. Om det blir ny alpintur i år, det vet jeg ikke. Men klubben har vært snille.

– De skjønner at du trenger det for å trives?

– Ja. Jeg har vært ganske klar på at jeg ønsker å ivareta sånne interesser.

Snart klar for neste steg

Holm signerte for Vålerenga da han var 15 år. Selv om faren tilbrakte en del tid i Oslo, endret livet seg drastisk. Den unge fotballspilleren måtte lære å lage mat og styre egne rutiner. Han legger ikke skjul på at det var en tøff overgang. Men den lærdommen kan også bli viktig om han drar til en utenlandsk klubb.

– Føler du deg klar til å dra videre i vinter?

– Det er litt tidlig å si, det kan jo bli nye skader og sånne ting. Men presterer jeg på dette nivået ut sesongen, tror jeg at jeg er klar til å dra.

– Hva er viktig for deg i en ny klubb?

– En god relasjon til treneren. Mange som drar til utlandet havner i kulden med en gang. I tillegg er det viktig at det er en klubb som satser på unge spillere.

– Hva med en klausul om trampoline og slalåm?

Odin Thiago Holm smiler lurt.

– Har ikke Morten Thorsby det? Det er absolutt en mulighet å forhandle frem noe sånt.

Dag-Eilev Fagermo har kalt Holm «det største talentet» han har sett i norsk fotball. Foto: Olav Olsen / Aftenposten