Det er Graneruds første verdenscupseier på norsk snø. Han hadde en fjerdeplass som bestenotering i norske bakker før tirsdagen.

Etter førsteomgang ledet Kraft drøyt ni poeng foran Granerud.

Men Granerud leverte under press – og Asker-hopperen leverte konkurransens lengste hopp på 139,5 meter. Den prestasjonen maktet ikke Kraft å tangere – som landet på kun 132 meter i annenomgangen.

Granerud vant 2,3 poeng foran østerrikeren i den tradisjonsrike hoppbakken på Lillehammer.

– Deilig å være på pallen i Norge, sier Granerud til FIS like etter konkurransen.

– Når Halvor tar frem de hoppene der, da klarer ikke Kraft å følge ham, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til TV 2, og han refererer til at den følelsen som de østerrikske lederne har i kveld, er den samme som nordmenn hadde da hopplegenden Gregor Schlierenzauer var på sitt beste.

Halvor Egner Granerud leder med fem poeng i sammendraget foran Kraft halvveis i Raw Air – som går over tolv tellende kvalifiseringer og renn og avsluttes med skiflygning i Vikersund 19. mars.

Johann André Forfang ble nest beste nordmann på en sjetteplass. Daniel-André Tande ble nummer ti, mens Robert Johansson og Marius Lindvik endte som henholdsvis nummer 17 og 23.

Kristoffer Eriksen Sundal ble ikke med videre til finaleomgangen ettersom han ble diskvalifisert etter sitt hopp i førsteomgangen.

Sundal lå 109 poeng bak Granerud i Raw Air-sammendraget før tirsdagens konkurranse.

Herrenes neste (tellende) kvalifisering på Lillehammer er onsdag klokken 19.15.