– Man står på toppen og sier til seg selv: Det er ikke noe vits å risikere livet sitt her, så jeg tok det rolig. I dag lærte jeg at jeg må tørre å kjøre litt renere, noe jeg ikke gjorde i dag, sier Kilde til VG.

Fjorårets sølvvinner i OL i øvelsen sliter nå med en skade i hånden som han pådro seg på trening i Kitzbühel.

Han er dog ikke den eneste atleten som trekker seg midt i kombinasjonen under alpint-VM i Courchevel og Méribel.

Mandag droppet Ragnhild Mowinckel å ta på seg slalåmski, til tross for at hun lå på 2. plass etter super-G. Hun har hatt knetrøbbel, og fulgte legens råd.

– Det var åtte damer som trakk seg i går og mange menn som kommer til å gjøre det i dag, sier tidligere toppalpinist Lars Elton Myhre til VG.

Starlisten til FIS viser at ti herreutøvere hopper av før slalåmen, deriblant Vincent Kriechmayr og James Crawford.

– Kombinasjonen er en B-øvelse. Ingen tvil om det. Øvelsen er vannet ut. Hadde kombinasjonen kommet senere i mesterskapet, etter fartsøvelsene og før slalåmen, så hadde ikke fartsguttene giddet å kjøre kombinasjonen. Nå er kombinasjonene en gjennomkjøring, sier han.

KRITISK: Lars Elton Myhre i 2009. Foto: Helge Mikalsen / VG

Kombinasjon blir knapt kjørt på toppnivå lenger og har falt helt ut av verdenscupen. Men i VM er det en «norsk øvelse». Norge har syv VM-gull i kombinasjonen, mer enn i alle andre disipliner (seks i storslalåm).

– Super-G og slalåm, dette er en duell som hverken er fugl eller fisk, mener Myhre.

Aleksander Aamodt Kilde har stor forståelse for at kombinasjonen er en omdiskutert VM-øvelse, og retter blikket mot FIS´avgjørelse om ikke å inkludere grenen i verdenscupen.

– Det er spesielt og synd når dette er eneste gangen i året vi kjører kombinasjon. Da er det vanskelig å få alle til å stille fra start. Det er synd. Spesialister i slalåm og spesialister i fart vil ikke stille i en disiplin de ikke føler seg komfortabel i. Det snakker litt for seg selv når det bare er én gang i året, og det er når det er mesterskap, sier Kilde til VG.

To av de største favorittene leverte i super-G-delen tirsdag: Alexis Pinturault har seks hundredeler å gå på til regjerende verdensmester Marco Schwarz før slalåmrennet, som starter klokken 14.30 og som kringkastes av Viaplay.

MEDALJEHÅP: Atle Lie McGrath. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA

Den norske VM-debutanten Atle Lie McGrath var – og er – det største norske håpet i kombinasjonen. Han kjørte rått fra start, men la igjen for mye mot slutten. 22-åringen er 1,25 bak Pinturault.

– Jeg tror han har mulighet på medalje, sier Aleksander Aamodt Kilde til Viaplay.

– Det er det ingen tvil om, sier Viaplays ekspertkommentator Marius Arnesen.

Hjemmehåpet og «halvt norske» Alexis Pinturault, som tok VM-gull i kombinasjonen i Åre 2019 og sølv i 2021, er altså i førersetet. Det skapte stor begeistring hos hjemmepublikumet i bakken.

Pinturault har norsk mor, som flyttet fra Bergen til Brussel som ung, før hun slo seg til ro i Frankrike.

FLYR HØYT: Alexis Pinturault Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Adrian Smiseth Sejersted kjørte ut i Courchevel. Sistnevnte stakk fra anlegget uten å gjennomføre «runden» i intervjusonen.

Aleksander Aamodt Kilde kjører VM med et lite brudd i høyre hånd og sa på forhånd at han var usikker på om han ville kjøre slalåmen. Han valgte å bryte.

Han fikk seg med andre ord «bare» en treningsrunde. Lommedalen-utøveren endte 1,05 bak Pinturault.

– Det var ikke mye jeg ofret her. Det var ikke nok heller. Men jeg bestemte meg i dag morges for å ikke kjøre slalåmen. Det fungerte rett og slett ikke med hånden. Det var smerter, og det gir ingen mening når det er første konkurranse i VM, sier Kilde til Viaplay.

Han legger til at han ikke tror at hånden vil skape trøbbel i fartsøvelsene.