Hoffenheim-Hertha Berlin 0–3

Meget strenge restriksjoner lå til grunn for at spillerne i bundesligaen lørdag ble gitt grønt lys til å restarte sesongen. Blant annet skulle scoringer i høyden feires i form av «kort kontakt med albue eller føtter».

Da Hertha Berlin, med Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen, slo Hoffenheim overbevisende 3-0, oppsto imidlertid en episode som ikke var i tråd med den formuleringen.

I forbindelse med den ene av de tre scoringene la nemlig Hertha-spiller Dedryck Boyata hendene rundt hodet til lagkamerat Marko Grujic og plasserte et kyss på hodet hans.

Skapt overskrifter

Episoden ble fanget av en fotograf og skapte overskrifter både i tysk og internasjonal presse etter kampen.

Flere tyske medier, blant dem hovedstadsavisen Berliner Zeitung, fastslår at Hertha-spillerne jublet for scoring «uten å holde avstand». Avisen trykker også bilder av andre spillere som feirer uten noen tegn til distansering.

– De glemmer seg vel litt. De glemmer tid og sted og hvordan verden er i dag. Det bare skjer og er neppe planlagt, sier Eivind Bisgaard Sundet. Han følger Bundesliga og tysk fotball tett som kommentator for Viasport.

Spillerne i tysk fotball er blitt rådet til å feire scoringer minst mulig sammen. Kysset får likevel ingen konsekvenser, ettersom den tyske ligaforeningen DFLs «koronaregler» først og fremst gjelder utenfor banen. I deres regelverk står det ikke noe om det som skjer ute på gresset.

– Du kan bli utestengt for å bryte karantene, slik Heiko Herrlich (Augsburg-trener som kjøpte tannkrem) ble. Så vidt jeg har skjønt kan du ikke bli utestengt for det som skjer på banen, sier Bisgaard Sundet.

Et selvmål av Hoffenheims Kevin Akpoguma samt scoringer av Vedad Ibisevic og Matheus Cunha sørget for 3-0-seier til Hertha.

– En del av fotballen

Kysset vil altså neppe få store konsekvenser for Boyata og Grujic. Det har likevel vakt stor oppmerksomhet både i Tyskland og resten av Fotball-Europa.

Hertha Berlin-trener Bruno Labbadia forsvarte spillerne sine etter kampen.

– Målfeiringer er en del av fotballen. Vi er blitt testet så mange ganger at jeg synes man bør tillate det. Det vil være synd om man ikke får feire lenger, det vil kunne ødelegge mer, sa Labbadia til Kicker.

Bundesliga-kommentator Bisgaard Sundet skjønner hvorfor hendelsen kan provosere, men tror uroen i etterkant vil gå over relativt raskt.

– Jeg tror ikke det blir noen storm ut av dette. Det blir kanskje en liten debatt. Det vil være noe annet om spillere begynner å bli alvorlig syke, om smitten i Tyskland går dramatisk opp eller om det blir større folkesamlinger i forbindelse med kamp. Jeg tror ikke dette bildet betyr så mye, sier han.

Hertha-trener Bruno Labbadia kunne klappe for tre poeng, men måtte etterpå svare på spørsmål om spillernes feiringer. Foto: POOL / Reuters

Kalou suspendert

Hertha Berlin har også i oppkjøringen til lørdagens fotball-restart skapt overskrifter for brudd på smittevernreglene. Stjernespilleren Salomon Kalou ble nylig suspendert etter at han filmet seg selv og andre spillere mens de blant annet håndhilste i garderoben.

Videoen med seansen, der også andre smittevernregler brytes ble, postet på Facebook. Den skapte stor oppstandelse også i det politiske miljøet.

Erling Braut Haaland og lagkameratene i Borussia Dortmund feiret på sin side scoring med klar distanse i 4-0-seieren over Schalke lørdag. Haaland scoret det første målet og jublet i god avstand til medspillerne sine.

(©NTB/100 % Sport)