– Vi setter press på foran oss, men samtidig vet vi at både Kristiansund og Sandefjord er lag fullstendig uten ryggrad og moral. Så de kommer til å tape, det er jeg overbevist om, lyder det fra Mjøndalen-kapteinen.

Kristiansund og Sandefjord møter Mjøndalens nedrykksmotstandere Brann og Stabæk søndag. «Softis-lag» er den videre dommen fra Gauseth.

– Vi kommer ikke til å få noe hjelp. De lagene er som softisen. De er fine med en gang de kommer ut av maskinen, men med en gang temperaturen stiger så smelter de og forsvinner, fortsetter han.

– Er dette et forsøk på å tenne Kristiansund og Sandefjord før kampene?

– Nei. Jeg har sett mye på begge lag. De er ferdigspilt og komfortabel. De kommer til å tape i morgen begge to, konkluderer han før kampene er spilt.

Kilde: sofascore.com

Mjøndalen er nå på kvalikplass og ligger ett poeng foran Brann og Stabæk på nedrykk, men med én kamp mer spilt. Trener Vegard Hansen er mer avventende til hva som skjer enn Gauseth.

– Sandefjord har vært gode i år og Kristiansund kjemper om medalje. Han prøver vel å la være å «jinxe» noe. Det er sånn motpes-opplegg. Han kan gjerne gjøre det, men vi må bare vente i spenning og se, sier han.

Dette er langt ifra første gang Mjøndalen må kjempe for overlevelsen i sesongens siste serierunder.

Forrige sesong måtte de ut i kvalik. Med seier over Aalesunds FK i siste serierunde kom de à poeng med Start og klatret over nedrykkslaget på målforskjell.

Året før endte de likt på poeng med Lillestrøm på kvalik og Tromsø på nedrykk. Alle tre tok poeng i siste serierunde, men bare Mjøndalen vant og klatret til trygg plass på målforskjell. Nå kjemper de for en ny «great escape».

– Vi har fokus på å utvikle spillet vårt. Akkurat det å kjempe i bånn, er vi gode til. Det trenger vi ikke å trene mer på. Det har vi gjort lenge, sier Hansen.

– Kan erfaringen dere har i slike situasjoner bli utslagsgivende?

– Svaret er vel ja. Vi lar oss ikke stresse. Vi er en klubb som står sammen, vi har en fantastisk og lojal spillergruppe. Vi legger planer sammen, de blir involvert og de har mye kompetanse. Vi er en klubb og et sted som trekker i samme ende av tauet, det kan redde oss igjen, mener Mjøndalen-treneren.

Operasjon «Holde seg i Eliteserien» startet med seier i derbyet mot Strømsgodset. Nå gjenstår kamper mot Sarpsborg, Vålerenga og Bodø/Glimt.

– Terrenget er ulendt, så må vi opp mange hakk på prestasjon. Det er ikke mange der inne som bryr seg om det nå. Uten dette, hadde det blitt tøft. Vi måtte vinne. Det var vi veldig tent på på forhånd. Det vitner om en sterk kultur, sier Gauseth.