Sumobryting, Norge og medalje er ikke ord du ofte hører i samme setning. Og det er lett å bli forledet til å tro at en internasjonal sumoutøver er like stor som en bjørn.

Men Sofie Jørgensen er annerledes. Hun er hverken født i Norge, stor eller tung. Nei, hun er svensk, liten og 65 kilo med muskler, bygd like tett som et pansret kjøretøy.

At en 34-åring fra Skåne skulle være et av Norges medaljehåp i de påbegynte verdenslekene i USA, var det ingen som hadde trodd.

Det hele begynte med en skrekkbeskjed for elleve år siden.

– Jeg ble veldig deprimert i en lang periode, sier Jørgensen om ordene som endret «alt».

En uventet drøm

Sofie Jørgensen og landslagstrener Tom Sandstad gjorde de siste forberedelsene i Bjølsenhallen, før den lange ferden vest mot USA og Alabama.

Denne uken samles 3600 utøvere fra 100 ulike nasjoner til verdenslekene, et arrangement som består av bare idretter og øvelser som ikke er på OL-programmet.

Til sammenligning var det kun 2871 som deltok under OL i Beijing 2022.

Norge har aldri tatt medalje i verdenslekene i sumobryting. Kanskje frem til nå. Verdenslekene ble første gang arrangert i 1981 og skal avvikles for 11. gang.

– Med en litt heldig trekning i de første kampene, så tror jeg Sofie kan ta medalje, sier landslagstreneren og ser håpefullt bort på Jørgensen.

Disippelen ser ikke helt overbevist ut.

Kanskje fordi det kun er tre måneder siden hun gikk sin første sumokamp, på oppfordring fra nettopp Sandstad. Rundt samme tid som hun fikk norsk pass.

– NM i sumobryting i april var min første konkurranse. Etter å ha bodd her i elleve år ble jeg endelig norsk statsborger også, sier Jørgensen med en tydelig skånsk dialekt.

Dermed var to viktige brikker på plass. Men for den rykende ferske sumobryteren, gjensto fremdeles et særdeles viktig hinder: Hun var ikke kvalifisert.

En serie tilfeldige hendelser

Sofies siste og avgjørende hinder ble nemlig ikke forsert gjennom bryting eller ranking.

Deltagelsen ramlet etter hvert ned i fanget som følge av en serie tilfeldige hendelser.

  • Russiske utøvere er utestengt fra verdenslekene som følge av konflikten med Ukraina.

  • Sumolandslagets beste bryter, Rikke Juell Bugge, ble skadet i forkant av mesterskapet.

  • Flere østeuropeiske nasjoner har ikke fått godkjent visum til USA.

  • Flykrisen har gjort det vanskelig for flere nasjoner å delta.

Dermed åpnet det seg en mulighet for 34-åringen fra Skåne, som ble norsk statsborger i grevens tid.

– Det gikk ikke helt opp for meg før jeg så navnet mitt på hjemmesiden, sier hun om den uventede invitasjonen som tikket hennes vei.

Skaden som endret alt

Til tross for kort fartstid i sumoringen, er det ifølge treneren all grunn til å ha høye forhåpninger til den svenskfødte bryteren.

Det skal bakgrunnen ha mye av æren for. Som ung deltok hun i en rekke internasjonale mesterskap i «vanlig» bryting for Sverige. 34-åringen kan blant annet skilte med en 5. plass fra EM.

– Hun har vært en topp internasjonal bryter, så hun har plukket opp teknikkene veldig raskt, sier Sandstad.

Men reisen til sumoringen har vært kronglete og vond. Tidlig i 20-årene skulle nemlig alt endre seg for den lovende bryteren.

Sumobryteren må trolig leve med kroniske smerter resten av livet. Likevel har hun ingen planer om å gi seg. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Etter et liv med å gi og motta juling, sa kroppen til Jørgensen stopp. En vending var alt som skulle til. Prolaps og to brudd i ryggen, var konklusjonen.

– De (legene) sa at jeg aldri kunne bryte igjen, minnes hun.

I flere måneder klarte hun ikke reise seg opp av sengen. Da kom de mørke skyene.

– Det var en enorm sorg. Jeg kunne ikke lenger treffe venner eller treningskamerater. Det var som å miste en hel familie, sier hun om den tøffe tiden.

Skaden sendte henne tilbake til tegnebrettet. For hva gjør en svensk 23 åring uten planer? Pakker kofferten og reiser til Norge for å få seg jobb, ble svaret.

I Norge fant hun en fysioterapeut som ga henne håp: «Du vil ha kroniske smerter, men du kan begynne å bryte».

I fjor ble hun norgesmester i fristilsbryting.

De kommende dagene er hun et norsk medaljehåp i sumobryting.

Sofie Jørgensen er klar for avreise til USA. Foto: Privat