Det viser en oversikt som Peter Doggers i chess.com har laget og delt med VG:

  • Gjennomsnittlig tenketid for hvert trekk i parti 1–5 er 2.44 min. for Nepomnjasjtsjij og 2.54 for Carlsen.

  • Total tenketid for partiene er til nå 10.28.20 for Carlsen og 9.59.07 for Nepomnjasjtsjij.

  • I det femte partiet, der russeren hadde hvite brikker onsdag, spilte Nepomnjasjtsjij lenge veldig fort, men mot slutten tenkte han lenge og brukte totalt seks minutter lengre tid enn nordmannen.

  • I det fjerde partiet derimot brukte Carlsen drøyt tre kvarter mer enn Nepo.

– Jeg prøver å bruke tiden så godt jeg kan og jobbe bra over brettet. På den måten har det gått bra. Onsdag var det en vanskelig stilling, så jeg trengte å bruke ekstra tid tidlig, sier Carlsen selv i et intervju som er lagt ut hos sponsoren Unibet.

Leontxo Garcia, sjakkspesialist i spanske El Pais, mener at Carlsen har blitt overrasket over strategien til Nepomnjasjtsij:

– I stedet for å spille aggressivt og med risiko, som vi kjenner Nepo, har han spilt veldig konservativt. Derfor trenger Magnus at teamet hans tenker ut noe lurt, og det kan ta noen dager, sier Garcia.

Mike Klein i chess.com er ikke så sikker på at Carlsen har blitt overrasket:

– Magnus følte nok allerede under kandidatturneringen at Nepos måte å spille på hadde endret seg, og vi har fått en forsterkning av dette her i Dubai.

– Nepo har vært enda mer solid enn jeg hadde ventet meg. Han prøver absolutt å vinne med hvitt. Han fikk en liten fordel i det femte partiet. Problemet heller at han tok ikke det ene øyeblikket han hadde, sier Carlsen i Unibet-intervjuet.

Den ukrainske stormesteren Dmitrij Komarov er inne på noe av det samme:

– Du kan ikke slå Magnus om du ikke tar risiko med hvite brikker.

VG spurte Nepomnjasjtsjij etter det femte partiet om han er enig med dem som mener at han har en annen spillestil nå enn tidligere. Slik svarte russeren da:

– Jeg vil egentlig ikke svare på det. Det kan se ut som jeg har endret meg, men jeg forsøker å spille gode trekk. Kanskje føler motstanderen på press og gjør feil.

– Jeg tror ikke Magnus har blitt overrasket, sier Peter Doggers.

– Jeg er fornuftig å spille forsiktig i en match som denne, og dessuten har de moderne topp stormesterne evnen til å spille ulik stil avhengig omstendighetene, mener chess.com-eksperten.

NRKs Atle Grønn svarer dette når vi spør om Carlsen har blitt overrasket av russeren:

– Tja, kanskje litt i parti 4 og 5, men Magnus Carlsen vant åpningsduellen i parti 1 og 3.