Per Svela i front. Bjerkreimløperen er nå fast del av treningsgruppen til Gjert Ingebrigtsen. Fra venstre Narve Gilje Nordås, Jakob Ingebrigtsen, Svela, Benjamin Rettore, Henrik Ingebrigtsen og Ingrid Ingebrigtsen. Filip Ingebrigtsen trente denne uken på Østlandet. Per Svela i front. Bjerkreimløperen er nå fast del av treningsgruppen til Gjert Ingebrigtsen. Fra venstre Narve Gilje Nordås, Jakob Ingebrigtsen, Svela, Benjamin Rettore, Henrik Ingebrigtsen og Ingrid Ingebrigtsen. Filip Ingebrigtsen trente denne uken på Østlandet. Foto: Egil Ø. Nærland

Norsk toppløper har sluttet seg til Team Ingebrigtsen

Team Ingebrigtsen har fått selskap av Bjerkreims Per Svela, en av Norges beste distanseløpere. Dessuten er Narve Gilje Nordås tilbake. Sammen utgjør de en av verdens beste treningsgrupper.

– Ingen somling, ingen slark, vi pusher hverandre, sier Henrik Ingebrigtsen, løpernestoren med blant annet medalje i sju EM på rad.

– Helt topp å trene med denne gjengen, fantastisk å ha en sånn gruppe i nærmiljøet, sier Per Svela som har sterke 13.35,09 på 5000 meter.

Kvalitet skaper kvalitet

– Flere kvalitetsløpere i samme gruppe. Det er nødvendig og viktig for å bli bedre, snittet her er noe av det beste i verden, understreker trener Gjert Ingebrigtsen.

Aftenbladet møtte treningskameratene i helgen. Samling utenfor boligen til Henrik og Liva Børkja Ingebrigtsen, lett oppvarming og drill i gaten før hardkjøret startet på to ulike arenaer:

  • Jakob, Ingrid og Bjenmin Rettore til toppen av Buggelandsbakken. 24 ganger 200 meter i sterk stigning med fryktelig fart for Jakob Ingebrigtsen.
  • Henrik Ingebrigtsen, Per Svela og Narve Gilje Nordås til sykkel- og gangstien mot Osli og Ålgård. 4 ganger 3000 meter, i underkant av 9 minutter med kort pause mellom hver.
  • Filip Mangen Ingbrigtsen gjennomførte samme opplegg som Jakob, mens han, kona Astrid og lille Elly oppholdt seg på Lillehammer.

– Jeg trener godt, har det fint, men skulle gjerne løpt konkurranser snart, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Kondisjonen er veldig bra, vi har trent masse mengde, forteller Henrik Ingebrigtsen.

Trenerpappaen i Team Ingebrigtsen har gjerne hatt et visst ansvar for noen få løpere ved siden av brødrene Henrik, Filip, Jakob og etter hvert lillesøster Ingrid, men fra i vinter sluttet Per Svela seg til treningsgruppen på permanent basis.

Jakob Ingebrigtsen strekker hver eneste muskel før han skal gjennom 24 x 200 meter bakkeløp. Trenerpappa Gjert filmer, mens lillesøster Ingrid er klar for bakken allerede. I bakgrunnen Narve Gilje Nordås, Per Svela og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Egil Ø. Nærland

Dessuten er løpertalentet fra Voll, Narve Gilje Nordås, som har vært litt til og fra, nå med i større grad enn tidligere.

Differensiert treningsopplegg

– Vi differensierer treningsopplegget. Jakob og Filip jobber spesifikt mot 1500 meter og mellomdistanse, mens Henrik, Per og Narve peiler seg inn på distanser fra 3000 meter og oppover, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Løperen fra Vikeså og Bjerkreim, Per Svela, har bodd og trent i Bergen de siste seks årene.

– Da Per flyttet hjem i vinter, ble han en del av gruppen. Han er en fin type som vi kjenner godt fra før, blant annet fra felles treningssamlinger i Sør-Afrika og USA, forteller treneren.

– Jeg planla å flytte tidligere, men måtte vente på kjæresten. Foreløpig bor vi i Bjerkreim, men vil finne oss noe i området her, forteller Svela som tror han får et løft på banen gjennom daglige treninger med verdensklasseløpere og opplegget til Gjert Ingebrigtsen.

Tre gutter som presser hverandre til kvalitet på trening, fra venstre Narve Gilje Nordås, Henrik Ingebrigtsen og Per Svela. Foto: Egil Ø. Nærland

Mer systematisert trening

– Vi har lagt ned mye kvalitetstrening i vinter. En god del er likt som før, men treningen med Gjert er enda mer systematisert, har enda mer søkelys på detaljer. Det er justeringer som vil gi store utslag, vurderer 28-åringen og tilføyer at det er helt topp å trene med denne gjengen.

– Utrolig at vi har en sånn gruppe fra søndre Rogaland, en de beste i verden, sier Per Svela.

– Sandnes og omegn, korrigerer Henrik Ingebrigtsen med et smil.

– Jeg er jo ikke på deres nivå, kommer det fra den beskjedne Gilje Nordås, 21-åringen fra Voll som alt i fjor perset på 10.000 meter med 28.51,15.

Nyter godt av hverandre

Henrik Ingebrigtsen inkluderer alle:

– Vi er tre som nyter godt av hverandre, en fin liten gjeng som trener litt annerledes enn Filip og Jakob.

– Vi bytter på å dra, holder farten og nivået høyt. Ingen får sjansen til å slippe seg ned, sier Henrik som har hatt en bedre treningsvinter enn på mange år.

29-åringen bygger kondisjon for litt lenger distanser enn 1500 meter.

– De siste ukene har jeg kjørt på med masse mengde, ikke så mye fart, men jeg har prøvd piggskoene. Det gikk fint, men kroppen fikk et aldri så lite sjokk av farten selv om den ikke var så voldsomt stor, smiler Henrik Ingebrigtsen mens eldstedatteren Oliva helst vil pynte en sliten pappa med krans av løvetann.