Det skjedde etter et salig cornerkaos på overtid, der Sarpsborg-keeper David Mitov Nilsson mistet ballen, Magnar Ødegård ikke fikk sparket den vekk, og Vålerengas superlokale midstopper skjøt via sin liggende lagkamerat Felix Horn Myhre og i mål.

Det blir etter alt å dømme sistnevnte som får kreditert scoringen, selv om Näsberg var i hundre og feiret som om den var hans – med både jubelbrøl og «Ronaldo-hopp». Til tross for at ett poeng mot Sarpsborg ikke var å gå i taket for. Vålerenga kunne egentlig skaffet seg en adventsluke til Rosenborg i kampen om topp tre-plasseringene bak seriemester Glimt.

– Molde tar sølvet nå. Det blir tøft å ta igjen, fastslår Dag-Eilev Fagermo overfor VG etter søndagens kamper. Han måtte altså nøye seg med ett poeng, Rosenborg gikk på et braknederlag i Bodø og Molde vant mot Haugesund.

Bak Vålerenga er Kristiansund og Odd også påmeldt. Men Vålerenga har igjen trønderne i det som kan bli en «bronsefinale» på Intility neste helg.

– Det vil bety mye både for klubben og meg å ta medaljen. Det å få Vålerenga i toppen allerede første sesongen, beskriver Fagermo.

Det er lett å peke på hjemmestatistikken (8–5–0) som årsak. Treneren nevner ett tillegg:

– Moralen er veldig bra, og en av hovedgrunnene til at vi er der vi er på tabellen. Arbeidsmoralen og samholdet har gjort at vi har kommet tilbake flere ganger i år da vi har startet dårlig, mener Fagermo.

Faktisk kunne Aron Dønnum gitt Vålerenga også 2–1 enda senere på overtid, men suseren fra vingen ble stoppet av Mitov Nilsson.

Returen satte Bård Finne i mål, men bergenseren ble korrekt avvinket for offside.

JAAA...NEI?! Vidar Örn Kjartansson henter ballen i mål og tror Vålerenga har satt seiersmålet på overtid, mens Henrik Bjørdal (til venstre) og Bård Finne (bak) har oppdaget assistentdommerens flagg. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Gjennom nesten hele matchen la Sarpsborg seg lavt, passende nok når trener Mikael Stahre har en hel haug av midtstoppere og ingen spisser. Men da en pasningstroika mellom Tobias Heintz, Sulayman Bojang og Ole Jørgen Halvorsen satt, og sistnevnte snek seg frem på første stolpe forkledd som en fullblods goalgetter, var det ingen i Sarpsborg som savnet angripere.

Halvorsen skjøv 1–0 over streken, og han som scoret det aller første målet på denne banen på åpningsdagen høsten 2017, hadde gjort det igjen – mens Vålerenga lå under 0–1 på Intility for første gang siden 22. august.

– Alltid gøy å score mot Fagermo. Det er blitt noen mål mot ham også, sier Ole Jørgen Halvorsen, som spilte for trenerprofilen i et kort opphold i Odd.

Vikarspissen kunne faktisk satt enda ett rett før pause, i en omgang der Fagermos lag slet lenge med i det hele tatt å spille seg gjennom Sarpsborg.

Nicolai Næss og Jordan Adéoti på midtbanen var som et ekstra stopperskjold, Vidar Örn Kjartansson var like kjølig som temperaturen på Oslo Øst, Vålerenga-spillerne byttet i posisjonene, men kom ingen vei og 1. omgang ble pause uten at et av seriens beste hjemmelag hadde skapt en skikkelig målsjanse.

– Vi greier ikke bryte ned 5–4–1-formasjonen. Stasjonært og lite tempo. Vi slet litt mot Aalesund også i samme formasjon, sier Fagermo.

EFFEKTIV: Ole Jørgen Halvorsen setter inn 1–0 for Sarpsborg mot Vålerenga. Keeper Kristoffer Klaesson må kapitulere, Jonatan Tollås Nation kommer for sent. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Det endret seg umiddelbart i 2. omgang da Ivan Näsberg begynte å treffe med oppspillene. Vålerenga-forsvareren satte innbytter Bård Finne raskt i arbeid, Finne fant Aron Dønnum på tvers foran mål, og da ballen landet på riktig fot hos den venstrebente VIF-vingen var det et lite mysterium at Dønnum traff stolpen og ikke nettet.

Alltid farlige Kjartansson var mer på hugget i 2. omgang og hadde to forsøk, ett med hvert ben, men skjøt henholdsvis over og utenfor. Den ene etter nok et presist Näsberg-oppspill.

– Under Deila brukte vi ikke alltid de crosserne så mye. I år bruker vi dem mye mer. Da får jeg vist frem foten min også, sier Vålerengas kjevbente midtstopper til VG.

Blant Vålerengas seks sjanser i 2. omgang var også Matthías Vilhjalmsson. Islendingen stupte frem på en retur, men ballen gikk rett på Sarpsborg-keeper Mitov Nilsson.

Til slutt lyktes det altså for Ivan Näsberg å krangle inn utligningen i kompaniskap med Felix Horn Myhre:

Fotnote: Etter denne saken ble publisert, er scoringen blitt gjennomgått. Norges Fotballforbund har konkludert med at det blir Ivan Näsberg som får kreditert Vålerengas mål i denne kampen, ikke Felix Horn Myhre.