Katalanerne tapte ligatittelen til erkerivalen Real Madrid etter tapet 1-2-tapet mot middelhavsfarer Osasuna onsdag, men søndag slo de knallhardt tilbake.

I den siste runden av La Liga noterte de seg for fem nettkjenninger i nedsablingen av Alaves.

Det 17 år gamle vidunderbarnet Ansu Fati ga Barcelona ledelsen midtveis i første omgang etter assist fra Messi. Det var den argentinske superstjernens 21. assist denne sesongen - ny rekord i den spanske toppdivisjonen.

Messi har nå 184 målgivende pasninger i La Liga, også det rekord.

Ti minutter senere var det Messis tur til å sette ballen i nota, før Luis Suárez headet inn gjestenes tredje rett før pause.

Høyreback Nélson Semedo fikk æren av å sette inn 4-0, før Messi satte inn sitt andre for kvelden kvarteret før slutt og fastsatte sluttresultatet til 5-0.

Dermed endte Barcelonas sesong med 2.-plass og 82 poeng.

Nå rettes fokuset mot mesterligaen, der neste kamp er returmøtet i åttendedelsfinalen mot italienske Napoli. Det første møtet endte 1-1.

Skuffende poengdeling

Litt senere søndag møttes Leganés og Real Madrid til dyst. Sergio Ramos sendte gjestene i føringen etter ni minutter da han fikk stå helt umarkert etter et frispark fra Isco. Ramos stanget inn 1-0.

Lagene var like langt da Bryan Gil snek inn 1-1 mellom beina på Alphonse Areola på overtid av den første omgangen.

Real gikk tilbake i føringen etter 52 minutter. Marcelo spilte en utsøkt pasning gjennom til Marco Asensio, som var iskald alene med keeper og satte ballen mellom beina på Ivan Cuellar.

Roger Assale utlignet 12 minutter før full tid. Ivorianeren tok med seg ballen inn i Real-boksen og hamret den langs bakken og i mål.

Men 2-2 holdt likevel ikke for Leganés, som rykket ned til nivå to. Det gjorde også Mallorca og Espanyol.