Eirik Brandsdal kunne strekke hendene i været. Eirik Brandsdal kunne strekke hendene i været. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Brandsdal knuste Klæbo i spurten: Dobbelt norsk i Drammen

Johannes Høsflott Klæbo prøvde å sprenge feltet i finalen. Kun Eirik Brandsdal hang med.

Johannes Høsflott Klæbo prøvde å male i stykker feltet i finalen, men til slutt ble Eirik Brandsdal hakket hvassere enn det trønderske stjerneskuddet.

– Det er en fantastisk løype, og jeg liker avslutningen her. Jeg var så stiv og sliten, men noe slo inn. Det har vært en tøff sesong, så å få denne seieren er motiverende, sa Brandsdal i et intervju med arrangøren etter å ha tatt en æresrunde etter seieren.

– Det var herlig, rett og slett. Jeg har slitt, men jeg synes jeg har vært ganske bra. Det er en lettelse. Jeg tror jeg aldri har vært så stiv på et oppløp, sier Brandsdal.

Klæbo viste tidlig at han var sterk, men det var Petter Northug som stjal showet i kvartfinalen. Med et helt vanvittig rykk spurtet han forbi bådre Sergej Ustiugov og flere sterke løpere.

Etter å ha vunnet heatet, var Northug som vanlig kjapp i kommentaren:

– Jeg hadde jo fem hjelperyttere med meg i heatet, så det er bare å takke for det, sa Northug til NRK.

Petter Northug showet for publikum etter kvartfinalen. Petter Northug showet for publikum etter kvartfinalen. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norge dominerte herresprinten i Drammen, og i semifinalene var ikke mindre enn åtte av de tolv plassene besatt av nordmenn.

I den første gikk det fem, hvor Klæbo sprengte hele feltet fra start. Hverken Petter Northug eller Emil Iversen klarte å henge på. I mål var Klæbo enkelt nummer én, mens Eirik Brandsdal tok andreplassen. Petter Northug måtte vente og se om tiden var god nok for å nå en finale.

Det ble den, for i den andre semifinalen gikk det ikke fort nok. Der gikk Pål Golberg videre sammen med Ustiugov. Dermed var det duket for fem nordmenn mot én russer i herrefinalen.

Klæbo kjørte samme taktikk i finalen. Da hadde det begynt å snø noe mer, og det å ligge i front å dra skulle ikke være fordelaktig.

Men det var kun Eirik Brandsdal som klarte å henge med. Inn på oppløpet viste Brandsdal at han også er en sterk sprinter, og slo stjerneskuddet Klæbo i spurten.

– Det er brutalt å gå i heat med Klæbo. Det blir bare vondt å være med, sa Petter Northug etter fjerdeplassen.