Det ble trippelt norsk på herrenes 30-kilometer med skibytte. Det ble trippelt norsk på herrenes 30-kilometer med skibytte. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Schibsted

Her får Krüger gullet: – Det spørs om jeg får sove i natt. Det kommer til å bruse.

Simen Hegstad Krüger mottok Norges første OL-gull.

PYEONGCHANG/OSLO: På medaljeseremonien i den bitende kulden og voldsomme vinden i Pyeongchang, mottok Simen Hegstad Krüger beviset på at han var best i verden akkurat i dag.

For første gang i lekene i Pyeongchang var det «Ja, vi elsker» som ble spilt. Tre nordmenn sto på pallen, men øverst sto det som for mange kanskje er en relativt ukjent langrennsløper.

– Hvordan tror du det blir å våkne opp som olympisk mester?

– Det får du spørre meg om i morgen. Men det spørs om jeg får sove i natt. Det kommer nok til å bruse.

 TRENER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby (t.v.), Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund har trent mange timer sammen i Holmenkollen. I dag sto de sammen på pallen i OL. TRENER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby (t.v.), Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund har trent mange timer sammen i Holmenkollen. I dag sto de sammen på pallen i OL. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Schibsted

Fra rygg til rygg

Allerede noen hundre meter ut i konkurransen så det ut til at løpet var ødelagt. Krüger klusset det til for seg selv, stupte i snøen, brakk en stav og havnet langt bak ledergruppen.

Det virket som en umulig oppgave, men Krüger gjorde som han har trent på hele livet: Han holdt roen. Sakte, men sikkert hentet han inn en etter en. Målet var å hente inn ryggen foran han. Så den neste ryggen. Så den neste. Til slutt var det ikke flere rygger å hente.

– Det var alfa omega å klare å holde fokus, ikke bli for stresset når starten ble som den ble, forteller den sindige utøveren.

– Du var blant de siste som ble tatt ut til distansen?

– Vi har et ekstremt sterkt lag, det var noen andre som kunne levert bra i dag, mener han.

Men det var ingen andre som leverte bedre.

Simen Hegstad Krüger falt tidlig, men kjempet seg tilbake og ble olympisk mester. Simen Hegstad Krüger falt tidlig, men kjempet seg tilbake og ble olympisk mester. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

– Jeg skal være ydmyk

Da ryggene var passert, satte Krüger inn det avgjørende rykket. I rundt fire kilometer gikk han alene i tet. Uten kompisene, uten lagkamerat i Lyn, Hans Christer Holund, uten treningskamerat fra Røa, Martin Johnsrud Sundby.

Timevis har de tre brukt sammen i Holmenkollen og i løypene i nordmarka. Krüger visste at med et optimalt løp, kunne han slå samtlige. Men hva gjør så et OL-gull med Norges ferskeste olympiske mester?

– Tror du livet endrer seg?

– Jeg vet ikke. Jeg har hatt det bra til nå. Jeg skal være ydmyk, lover Krüger.

Fredag venter 15 kilometer fristil. Det er øvelsen han hadde pekt ut som sin største gullmulighet. Plutselig har Norge fått en ny favoritt til den øvelsen.

– Jeg skal prøve å nullstille og være klar til å kjempe. Begge de to ved min side (Johnsrud Sundby og Holund, red.anm.) viste at de er i bra slag. I tillegg tipper jeg at vi bra kamp av Dario (Cologna) og Maurice (Manificat). Det blir en tøff kamp, men jeg skal kjempe det jeg kan, lover gullvinneren.