Bilde med tillatelse fra Eli Anne Dvergsdals Instagram-konto (@eliannedve). Bilde med tillatelse fra Eli Anne Dvergsdals Instagram-konto (@eliannedve). Foto: Privat

Salget går til himmels: Trenger man egentlig tursko, eller holder det med joggesko?

Er det nødvendig å gå til innkjøp av tursko? Her er ekspertenes råd.

Så ofte det lar seg gjøre, drar Linda Lyby ut på nye oppdagelsesreiser. 45-åringen har reist rundt omkring i landet, fra nord til sør, for å finne nye turperler.

– Det er fjellet som er blitt min lidenskap. Jeg elsker toppturer i forskjellige størrelser og varianter, forteller hun.

Lyby deler sine opplevelser på sin egen blogg. For henne er det blitt svært viktig med godt fottøy på turene. Har man gode sko, gjør det noe med hele turopplevelsen, mener hun.

– På toppturer bruker jeg alltid fjellsko. Da har jeg erfaring med at det bør være støtte for ankler. Det er lett å tråkke over uten den støtten. Samtidig tenker jeg det er viktig å ikke velge for tunge sko, poengterer Lyby.

– Det er fjellet som er blitt min lidenskap, sier Linda Lyby. Foto: Privat

Stor økning i salget

Lyby har satt sin elsk på skoserien til Scarpa. Hun har testet en rekke modeller og trives godt med merket.

– Jeg bruker ofte joggesko på lettere skogsturer, men hvis man plutselig kommer i et område med myr og fuktig underlag, er det ikke noe særlig å bli våt på beina, sier hun.

Mossingen er langt fra alene om å være opptatt av å ha gode sko på tur. Sportskjeden XXL har 37 butikker spredt over hele Norge. I april har turskosalget omsatt for 60 prosent mer enn i samme måned i fjor.

– Nå for tiden kommer mange innom våre varehus eller går via vår nettside og kjøper sitt første par med tursko. Det gjelder også familier, da vi opplever en stor etterspørsel på tursko til barn, sier André Sørensen, administrerende direktør i XXL Norge.

Sport 1 har også opplevd en stor økning i salget. Butikkjeden, som også står bak Anton Sport, har omtrent 200 butikker i Norge.

– Vi har hatt 35 prosent vekst i salget av tursko i år sammenlignet med i fjor. Veksten har kommet i februar på grunn av en dårlig vinter og i april fordi folk skal ut på nærtur, sier Ole-Henrik Skirstad, administrerende direktør i Sport 1.

André Sørensen er markedsdirektør i XXL. De har totalt 37 butikker i Norge. Foto: XXL

Anbefaler sko med godt grep

Også for toppidrettsutøverne er skovalget svært viktig i treningen. Langrennsløper Didrik Tønseth løper for tiden mye for å få et godt treningsgrunnlag til vinterens sesong. Trønderen springer ofte i typisk «turterreng».

– Jeg har ikke så mye erfaring med tursko, så jeg bruker mest joggesko. Det bruker jeg i alle slags terreng. Hvis jeg er på fjellet, løper jeg som regel, sier han.

Han anbefaler sko med god ankelstøtte for turgåere og orienteringssko for dem som liker å løpe i fjellterreng. Det er sko som ofte sikrer et svært godt grep på underlaget.

– Det er det viktigste. Du vil ikke skli. Går du bratt opp eller ned må du ha noe som sitter skikkelig. Jeg er mer fan av joggesko, men det er ikke så stabilt, forteller Tønseth.

Skiløperen Didrik Tønseth deltok i NM i terrengløp i Frognerparken i fjor. Foto: Tore Meek

– Ikke bruk én sko til alt

Eli Anne Dvergsdal trives også i kupert terreng. Friidrettsutøveren har blant annet vunnet fjellmaratonen Zegama-Aizkorri i Spania. Hun støtter Tønseth i valget om å ha sko med godt feste i terrenget.

– Er det mye stein og vått, bør du ha godt grep, men om det er tørt, er ikke det så viktig. Skal du bruke til både jogging på veien og fjell, ville jeg gått for terrengløpesko med litt demping og grep, så går det kankskje på bekostning av at du ikke får det samme grepet som på en ren terrengsko, sier hun.

I løpet av et år sliter hun ut hele 20 par sko. Hun mener det er viktig å tenke over akkurat hva du skal bruke skoen til.

– Jeg møter mange folk som trenger ulike sko, og min erfaring er at det er utrolig viktig å velge riktig sko for å få en best mulig opplevelse og unngå skader.

Hun jobber til vanlig som fysioterapeut og på sportsbutikken Löplabbet. Dvergsdal er klar på at det ikke finnes én sko som passer til alt.

– Jeg vil ikke at folk skal håpe på at de finner en sko som kan brukes til alt. Du bør nok ha en sko til forskjellige bruksområder. Skoene og dempingen slites ut ved bruk, og har du flere å veksle mellom, får dempingen hentet seg inn igjen. Da vil skoene vare lenger uansett, sier hun.

Eli Anne Dvergsdal mener skovalget er svært viktig for turopplevelsen. Foto: Bård Bøe

Skoekspert: – Styr unna joggesko

Terje Haugaa er lektor i biomekanisk terapi ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han har skrevet flere lærebøker om anatomi, biomekanikk, sko og metodikk.

– Det sies at joggesko skal være så myke som mulig, men jo mykere en sko er, jo mer skade gjør den. Problemet i dag er at skoene er altfor myke. Tursko har en høyere hardhet og er bedre for føtter, ledd og muskler, sier han.

– Når bør man gå over til tursko?

– Egentlig så tidlig som mulig. Hvis du bruker joggesko, er et av problemene kroniske leggsmerter. Da er det et tegn på at sålen er for myk.

Haugaa er klokkeklar på at man bør styre unna joggesko i fjellet og marka. Han testet nylig en tursko av merket Haix. Skoen har et veldig godt grep, en god yttersåle og puster godt, mener lektoren.

– Jeg pleier å snu skoen og se om det er avvik i form. Om den har fotens form, er den grei. Hvis den har avvik, må du ikke kjøpe den. Så ville jeg kjent på hardheten, og at den ikke er for myk. Klarer du å klemme inn sålen, er den stort sett for myk, forteller han.

– I 90 prosent av tilfellene kan du bruke en god tursko i stedet for fjellsko. Hvis du har mye penger og er i tvil, kan du kjøpe en dyr fjellsko, men som oftest holder det med en god tursko, forteller han.