De gruelige overtidssekundene tikket sakte av gårde. Dommeren hadde lagt til seks minutter, og TIL ledet fortsatt 1–0 mot Viking i Stavanger på 16. mai. I slike situasjoner går ikke tiden raskt nok, hvis du følger laget som har ledelsen.

Og typisk nok kom øyeblikket som kunne ranet TIL for poeng, helt på slutten. En Viking-spiller slo et innlegg og TIL-målvakt Jacob Karlstrøm fikk en motspiller i kroppen, samtidig som han forsøkte å slå unna ballen.

I stedet for at den trygt havnet langt ute på banen, gikk den rett til Sondre Auklend, som hadde hele målet foran seg, da ballen havnet hos han på fem meter. Men heller enn å treffe innenfor stengene, sleivet Viking-spilleren på uforståelig vis ballen utenfor.

Inne på stadionet i Stavanger, var det 600 hjemmesupportere som ikke trodde det de så, og høylytt ga uttrykk for det. Midt i alt kaoset, hørtes en mildt sagt forbannet tromsøværing. Gaute Helstrup hadde forlatt TILs trenerbenk, og fløy nærmest bort til fjerdedommeren, for å få svar på hva i all verden som foregikk ute på banen.

– Det kan godt hende vi tar feil, men feelingen vår er at der må de inn og blåse, sa Helstrup til meg kort tid etter kampen var over. For som kjent vant TIL, og der Helstrup på ett sekund ble forbannet, snudde følelsesregisteret helt motsatt vei i det dommeren blåste av.

Dermed fortsetter Helstrup den spennende trenden vi har sett de siste ukene, egentlig helt siden den første treningskampen mot Glimt for en måned siden. På papiret skulle TIL egentlig ikke være i posisjon til å ta poeng verken mot Bodø/Glimt, Molde eller Viking. Likevel har de kommet tilbake fra 1–3 til 3–3 mot Molde, og vunnet 1–0 i Stavanger.

Her har Gaute Helstrup, med god hjelp av assistentene Jørgen Vik og Bjørn Vidar Stenersen, begynt å skape et motstandsdyktig lag, som ikke faller sammen i avgjørende øyeblikk. Som vi har sett mye av fra TIL-hold de siste årene i Eliteserien. Selv uten spiss-profil Runar Espejord. Selv uten midtbanesjef Kent-Are Antonsen. Og selv uten den solgte kapteinen Simen Wangberg.

Torsdag er det ett år siden Helstrup ble presentert som ny hovedtrener i TIL, etter at forgjenger Simo Valakari ble sparket. Valakaris siste treneravtale, får direkte konsekvenser for hva som skjer med Helstrup denne våren.

I mars 2019 fortalte TIL-ledelsen at de hadde forlenget den finske trenerens avtale til 2022. En lukrativ fireårskontrakt, som kostet over to millioner å kjøpe ut da den finske treneren ble uspiselig for både ledere og spillere etter nedrykket. Tar vi med at TIL måtte betale ut Agnar Christensen (2013), Steinar Nilsen (2015) og Bård Flovik (2017), gir dette summer klubben selvsagt heller skulle brukt på spillerkjøp eller egenutvikling av lokale gutter.

For da Helstrup kom inn, fikk han en kontrakt ut 2021 i stedet for at klubben skulle brenne seg nok en gang på en langtidsavtale. Der har planen hele tiden vært å ta en ny vurdering halvveis ut i inneværende sesong. Helstrup leverte på den første delen av jobben. Han tok «Gutan» opp til Eliteserien på første forsøk, en jobb som overhodet ikke var enkel.

Nå er den andre delen, i gang. Helstrup må gjennom vårsesongen vise at han har det som skal til på elitenivå, for å få forlenget kontrakten som det nå gjenstår bare drøye sju måneder av. TILs trener er selv opptatt av utviklingsmål, og har ikke ønsket å sette et resultatmål.

Så lenge det leveres greit med poeng, er dette uproblematisk. Om cirka tre måneder, midt i august, har TIL spilt 15 av 30 seriekamper. Det er rundt da, Helstrups jobb skal vurderes. En ting er at Helstrup helt tydelig har satt sitt preg på TIL-laget, men hvis det ikke gir uttelling i form av resultater, vil det tvinge TIL-ledelsen til å tenke seg om en ekstra gang, før en kontrakt, trolig ut 2022, vil tilbys.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor bra Helstrups TIL må ligge an ut på sommeren for at dette skal skje. Fra klubbens side har en tiendeplass vært det de har budsjettert med. Alt annet enn direkte bunnstrid vil antakelig gjøre avgjørelsen enkel.

Noen vil kanskje hevde at han bør få forlenget avtalen allerede nå, etter den sterke starten på sesongen. Men jeg tror TIL-toppene vil ha is i magen, og se de neste 10-12-kampene før de tar en endelig avgjørelse. For å sikre seg at disse første kampene ikke bare var et luftslott. Om ledelsen blir utålmodige vil et annet naturlig innslagspunkt være etter RBK hjemme 18, juli, etter 13 kamper spilt, og med tre uker seriepause foran seg. Det er bare to måneder til.

At Helstrup kan få et tilbud fra en annen klubb og dermed forsvinne fra Tromsø, er selvsagt en mulighet. Mye skal likevel til for at en norsk trener plukkes opp, ved suksess. Bodø/Glimts Kjetil Knutsen ledet laget sitt til en historisk bra sesong i fjor. Han ble ikke hentet noe sted i vinter.

Etter en flygende start, venter TIL-hverdagen mot Sandefjord, Strømsgodset og Sarpsborg 08 i neste uke. Om vi fikk noen fine svar mot Molde og Viking, vil disse kampene være like viktig på Helstrups vei mot TIL-suksess – og ny kontrakt.

TIL bør, med rette, sitte helt rolig i båten inntil videre.