– Vi klør oss i hodet selv, sier trener Gaute Helstrup til VG.

I fraværet til en skadet Zdeněk Ondrášek ordnet Niklas Vesterlund og August Mikkelsen – sterk assistert av Runar Espejord og Eric Kitolano – tre nye bortepoeng.

TIL på hjemmebane: 4 poeng på 9 kamper.

TIL på bortebane: 15 poeng på 11 kamper.

Det vil si at Tromsø i løpet av 20 seriekamper har tatt 79 prosent av poengene borte fra ishavsbyen.

– Det er rart. Kanskje har vi fått litt dårlig betalt i jevne kamper hjemme og litt godt betalt når det har vært jevnt borte. Vi jævlig lyst på en hjemmeseier nå, sier Helstrup. Mulighet nummer 10 for sesongen kommer mot Haugesund 3. oktober.

– Dessverre tar vi flest poeng borte. Vi vil ta poeng begge steder, sier målscorer Mikkelsen. Han mener «lojalitet til kampplanen og enorm innsats» var årsaken til den første TIL-seieren siden 8. august.

Lillestrøm vant på Alfheim i juni og har syv seire og en uavgjort på de siste åtte kampene mot Tromsø. Men LSK måtte onsdag bruke 120 minutter på å slå Grorud ut av cupen. Det var seig og lite aggressiv utgave av de gule som skulle feire gjenåpningen på Åråsens perfekte gressmatte.

– Vi er skuffet nå. Vi er litt forundret både spillere og trener over at vi ikke hadde mer å by på, sier trener Geir Bakke. Han vil ikke skylde på cupkampen, men sier at det er «mulig» at den spilte inn.

– Vi fikk opp turtallet, fastslår han.

Det stoppet som regel i banens beste, midtstopper Christophe Psyche, eller i en solid TIL-målvakt Jacob Karlstrøm. Først etter corner nummer 12 kom målsjansen på straffespark da nettopp Psyche tok ned Igoh Ogbu.

STERK KAMP: August Mikkelsen gjorde en sterk kamp på Åråsen. Han satte Tromsøs andre mål. Her mot LSKs Ifeanyi Mathew. Foto: Fredrik Hagen

Thomas Lehne Olsen hamret inn sitt 18. seriemål (nummer tre på straffe). Men LSK-spissen fikk vist pent lite med Ståle Solbakken på tribunen. Landslagssjefen var på vei ut av Åråsen når hedmarkingen scoret mot sine gamle lagkamerater.

– Det har jeg null kommentar til, sier en svært skuffet Lehne Olsen. Han har ikke snakket med Solbakken, som åpner en spiss fra eliteserien mot Tyrkia og Montenegro i oktober. Alexander Sørloths forfall skaper en spissdiskusjon før uttaket tirsdag.

Men LSK-kapteinen var mer opptatt av at Lillestrøm tapte sin tredje strake hjemmekamp.

– Jeg har ikke noen god forklaring på det, sier Bakke.

Før pause var det bortelaget som skapte de to eneste mulighetene. Eric Kitolano fikk en god mulighet – midtbanespilleren traff ikke ballen skikkelig.

Men det gjorde Niklas Vesterlund.

Dansken snek seg inn fra blindsiden etter at Runar Espejord hadde herjet med LSK-back Tom Pettersson ute til høyre. Han slo tunnel på svensken før en passiv keeper Knut Skjærstein ble fulgt opp av passivitet på bakre stolpe. Lars Ranger klarte ikke å stoppe Vesterlund som fikk 0–1 og TIL-jubel.

– Tråkigt, sa Pettersson til Discovery i pausen.

– Dejligt, meldte Vesterlund. Men var minst like opptatt av at LSK kom for enkelt til cornere. Men tross gode hjørnespark fra Gjermund Åsen klarte Lillestrøm ikke til å skape noe ut av forsøkene.

Det skulle bli enda verre etter pause. Rett etter at LSK hadde satt inn Pål-Andre Helland for å skape noe, satte Eric Kitolano i gang på Tromsøs venstrekant.

Han snurret rundt med både Eskil Edh og Espen Garnås før August Mikkelsen ble perfekt satt opp. Tromsø-spissen finte enkelt unna Tom Pettersson og satte sikkert inn 0–2.

– Den var kald vil jeg si, kommenterer Mikkelsen.

– Jeg så keeperen gikk til venstre og da var det plass i midten, forklarer han etter sitt fjerde seriemål for sesongen.