Oppkjøringen til en ny eliteseriesesong er i gang, og før sesongstart er det mange supportere som vil kjøpe inn supporterutstyr de vil bruke til å følge sitt lag.

På siden «Eliteserien Fans» på Facebook selges det tilsynelatende supporterutstyr til samtlige lag både i eliteserien og førstedivisjon. For tiden reklameres det med muligheten til å kjøpe sneakers med logo og fargene til for eksempel TIL. Før jul kunne man bestille såkalte julegensere til ditt favorittlag.

– Mange lar seg lure

Daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes, advarer sterkt mot å la seg lure til å kjøpe produktene.

– Dette er ren svindel. Har man lyst å gi bort pengene sine så kan man heller gi til veldedige formål. Om man får produktene eller ikke vet jeg ikke, men man ser jo at de bruker merkevaren til både klubbene i Norge og eliteserien.no for å få det til å se legalt ut. Det er ikke første gang dette gjøres heller, sier Alapnes, som medgir at produktene ser bra ut.

– De ser bra ut, og man får jo lyst på for eksempel de skoene som vises fram. Før jul hadde de disse julegenserne, og produktene fremstår attraktive, sier TILs daglige leder, som mener informasjon er den beste måten å hindre folk i å la seg lure.

«TIL»-SKO: Slike sko skal TIL-supportere kunne kjøpe ifølge Facebook-siden Eliteserien Fans.

– Vi gjør det vi kan med informasjon, og tar også kontakt med Facebook. Dette er jo internasjonal svindel, de henvender seg også til supportere av lag i Premier League. Vi ble klar over siden som alle andre, via Facebook, der de annonserer tungt. Alle som har et snev av interesse for fotball vil komme over siden, og vi vet mange lar seg lure. Vi vil advare supportere i hele Norge mot å kjøpe disse produktene, sier Øyvind Alapnes.

– Åpenbar svindel

Pål Breen, kommersiell leder i Norsk Toppfotball, sier følgende om fotballforbundets håndtering av saken.

– Thomas Torjusen (mediesjef og digitaliseringsansvarlig i NTF) har best oversikt over denne saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at NTF ikke lar kommersielle aktører bruke vår merkevare, med mindre de samarbeider med oss, noe denne aktøren ikke gjør. Vi har hørt om denne siden både hos TIL og Strømsgodset, som klagde den inn forrige uke, sier Breen, som sier personer som kjøper disse produktene bidrar til plagiat.

– Jeg tror vel produktene blir sendt, for jeg så de hadde en betalingsløsning på plass. Men dette er «fake» produkter og plagiat, og kjøper man dem bidrar man til at noen tjener penger på å stjele noen andre sin merkevare, sier Breen.

Thomas Torjusen sier Norsk Toppfotball håper å få stoppet virksomheten.

– Dette er åpenbar svindel. Vi er i dialog med Facebook, men hittil har det vært litt som å spille ping-pong, der de hele tiden etterspør mer informasjon. Men nå har vi noen kontaktpersoner der som vi håper setter oss i kontakt med de riktige instansene, sier Torjusen, og legger til:

– De skaper et inntrykk av at det er ligaen som står bak, og de misbruker både vår og klubbenes merkevare. Ser man ikke ordentlig på siden kan man få inntrykk av det er legitimt, og de linker blant annet også til vår app, sier Torjusen, som er usikker på om produktene faktisk blir levert.

– Det vet vi ikke. Vi har faktisk tenkt på å gjennomføre et kjøp der, ikke gjennom fotballforbundet selvsagt, men som privatperson, avslutter mediesjefen.

Det er ingen kontaktinfo å finne på Eliteserien Fans sin Facebook-side. iTromsø har derfor forsøkt å komme i kontakt via messenger, uten å lykkes.