Skyggen hadde lagt seg over størstedelen av det grønne gresset. Media sto samlet langs den provisoriske pressesonen, bak reklameskiltene på den ene langsiden av Aspmyra, noen få minutter etter at dommeren hadde blåst i fløyta for siste gang.

Glimts gule vinnermaskin fikk tatt bølgen foran de 600 heldige tilskuerne, og noen utvalgte spillere ikledde seg munnbind for å snakke om nok en hjemmeseier med journalistene. Dette er tross alt laget som var suverene seriemestere i fjor, og vant 15 av 15 hjemmekamper.

Runar Espejord på Aspmyra søndag kveld etter Glimt-TIL. Foto: iTromsø

Helt på siden av de seiersvante Bodø-guttene kom TILs største profil spaserende ut fra garderoben. Trist, nedbrutt og rådvill etter å ha blitt byttet ut etter 32 minutter på stillingen 0–2. Med det B-laget kaller en «andreballjakke», en kopp varm kaffe og hvite joggesko sto Runar Espejord duknakket for å fortelle om nok en skade som hadde stoppet han fra å prestere.

For halvannet år siden møtte jeg en forbannet Espejord etter at TIL hadde blitt ydmyket 0–4 på Aspmyra. Da leverte han en tirade, som ikke blir glemt på en stund.

Så lenge blir ikke denne helgas intervjusekvens husket. Men kanskje blir også den viktig? For når det mange forventer skal være TILs store sønn, igjen blir skadet, er det et tungt slag for Gutan og alle som følger klubben.

At TIL taper 0–3 mot Glimt er ille nok i seg selv. Men for mange ble det ekstra ille av at TILs største angrepsvåpen igjen forsvant, uten å ha scoret målene som forventes. Samtidig som de tidligere nevnte Glimt-spillerne snakket med journalistene, fikk Tromsø-mediene blikket på Espejord.

Han ble nærmest umiddelbart omringet av iTromsø, Nordlys og NRK, som ønsket svar på hva som var hadde gått galt, og hvordan han så på tiden framover. Der noen kanskje ville holdt følelsene sine skjult, var ikke det tilfellet her. Espejord er en som forstår verdien av å snakke rett fra levra – i medgang som i motgang. Slik skapes profiler og, i forlengelsen av dette, suksess.

Såpass interessant var det Espejord hadde å si, at hovedtrener Gaute Helstrup måtte vente noen minutter på tur med lokalpressen. Jeg tror ikke alle ledere i Eliteserien nødvendigvis hadde orket å vente på samme måte etter å ha tapt mot naboklubben.

Gjennom mange år har TIL jobbet for at Runar Espejord skal bli den TIL-spilleren. Han som avgjør kamper, er fryktet hos motstandere og selges for store penger. Tilbake i 2018 scoret Espejord kanskje det målet som kjennetegner hans kvaliteter mest – på Aspmyra. Kampen mellom Glimt og TIL var målløs, da Kent-Are Antonsen slo en presis 50-meterspasning inn i 16-meteren. Espejord tok imot ballen på ett touch, og sendte den videre inn i mål på det andre. Enkelt, uanstrengt og elegant.

Spoler vi frem til i dag, har Espejord kontrakt med TIL frem til i juli. Da skal han etter planen vende tilbake, til Heerenveen, der avtalen hans løper ut sommeren 2022. Derfor vil det komme mange spekulasjoner om hans fremtid de neste ukene og månedene. Du skal verken være ekspert eller rakettforsker for å skjønne at hvis han gjør det veldig bra vil klubben hans enten hente han tilbake, eller selge han til høystbydende.

Det blir åpenbart ikke TIL, hvis så skulle skje. Men det som må skje, er at TIL som hans arbeidsgiver må finne ut hva som skjer med kroppen hans, og når den tåler toppfotball igjen. Selv er han langt fra sikker, og ga klart uttrykk for det i intervjuene han gjorde i Bodø. Denne spilleren tålte ikke mer enn 30 minutter med Eliteserie før han ble byttet ut med skade. Var han egentlig klar? Hvorfor tålte han ikke mer? Spørsmålene må stilles internt i TIL.

Jeg tror TIL kommer til å gjøre mye, om ikke alt, for å signere Espejord på permanent basis om noen få måneder, uansett skadesituasjonen de neste månedene. Det blir, ironisk nok, enklere å signere han om han ikke spiller et minutt til før august. Alt dette skjer samtidig som TIL skal forsøke å få hodet over vannet i Eliteserien.

iTromsø snakket med tidligere TIL-trener Steinar Nilsen før søndagens serieåpning. Han pekte på klubbens start med Glimt, Molde og Viking. Og poengterte at man må gi klubben tid.

Det har han selvsagt rett i. Uten at det gir fripass i ubegrenset tid. I kulissene jobbes det med å hente spillere til klubben før klokken 24.00 kommende onsdag. Da stenges overgangsvinduet for å hente spillere til norske klubber, og TIL skal ha inn tre spillere.

Oppkjøringen til eliteseriestarten har gitt mange i Tromsø troen på at TIL skal kunne gjøre noe mer enn bare å være i divisjonen. Men kunne starten på sesongen egentlig blitt verre?

Da «Thunderstruck» med AC/DC var ferdigspilt, og den gule rakettrøyken hadde lagt seg rett før klokken 18.00 søndag, levde kanskje noen i villfarelsen om at Gutan skulle ta poeng i Bodø. At Glimt derfor ledet 2–0 etter 13 minutter, var dessverre egentlig akkurat som forventet, mot et lag som presterte som de gjorde i 2020.

For skulle en regissør skrevet TILs start, kunne den knapt blitt verre med to baklengs det første kvarteret og en skadet stjernespiss. Selv om det fantes noen positive hendelser i selve spillet.

Vi har gått 560 dager uten eliteserieseier i Tromsø. Vi klarer å vente noen dager til.