Rett etter lunsjtid fredag satt TIL seg på flyet. For å være godt forberedt til den viktige kampen mot Brann, reiste «Gutan» til Bergen over ett døgn før kampstart. De landet på Flesland, og sjekket inn på Scandic-hotellet rett ved.

Sent samme kveld publiserte Bergensavisen en nyhet som i aller høyeste grad angår TIL. Trond Mohn fortalte at han i sin gavmildhet ønsker å prioritere breddeidretten og barn og unge. Dermed må Brann og TIL se langt etter nødhjelp i nedrykksstriden. Som begge klubber har vært vant til over mange år. Ifølge lokalavisen i Bergen har Mohn bidratt til Brann med minst 150 millioner kroner.

iTromsø vet at denne summen i TIL er på rundt 130 millioner kroner, siden Mohn i 2006 betalte 7,3 millioner for nytt kunstgress på Alfheim. Et utrolig beløp, som i praksis har berget TIL fra både en tilværelse i lavere divisjoner og det som verre er.

At Mohn er ferdig med denne typen hjelp, er på ingen måte nytt. Mohns representant i nord, Kjell Kolbeinsen, bekreftet til iTromsø i mars at «tiden med milliongaver fra Mohn er forbi.» Men når beskjeden kommer fra den 78 år gamle skotskfødte bergenseren, blir det veldig definitivt.

Det er lett å si at de mange gavene som er kommet har gjort TIL godt vante. Fra utsiden er det lett å kritisere både TIL og Brann for å bli for avhengige. Å tro at en klubb skal takke nei, når sponsorer ønsker å støtte dem, er likevel en utopi.

Jeg blir overrasket om noen klubber i Norge hadde tenkt seg voldsomt om, dersom Mohn hadde gitt dem den samme muligheten.

Mohns endelige avgjørelse, kombinert med at tidligere eier Sparebanken Nord-Norge har kuttet sin gavestøtte, gjør at TIL «må stå på egne bein.» Noe TILs daglige leder Øyvind Alapnes åpnet opp om før helga, der han fortalte om at klubben sliter veldig med likviditeten.

Trond Mohn og Kjell Kolbeinsen på Alfheim i 2018. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Men ferdig er likevel ikke Trond Mohn og TIL med hverandre. Trond Mohn har eid idrettsbygget på Alfheim i seks år. Dette inkluderer VIP-losjer, kantine og garderober som TIL leier, men ikke bare betalt leie av. Her ligger det en TIL-gjeld, bygget opp over flere år, på fem millioner kroner til selskapet Alfheim Arena AS, som eies av Mohn.

Denne gjelden er litt kinkig for TIL. Da milliardæren overtok idrettsbygget, lovet han klubben en årlig leieavtale på én krone, omtalt som en symbolsk sum.

Det ble aldri en realitet. TIL måtte av avgiftsmessige årsaker betale leie som alle andre leietakere i bygget. Denne er vanskelig å klage på fra TIL-hold, uten å virke utakknemlige for den gedigne summen de allerede har mottatt. Noe som er helt sikkert, er at Trond Mohn aldri vil sette TIL konkurs for å få pengene sine.

En annen årsak til at TIL bør trå forsiktig er fremtiden til selve idrettsbygget. Her har TIL tidligere innledet samtaler med Mohn, der formålet har vært å se på muligheten for å overta eller kjøpe. Det skyldes at TIL og Tromsø kommune på sikt ser for seg å selge hele Alfheim til boligformål, slik at de kan flytte inn i en hall et annet sted.

Per i dag er en overtakelse uaktuelt, noe Kjell Kolbeinsen har gitt klar beskjed om. Tvert imot har Kolbeinsen på vegne av Mohn store planer for å utvikle bygget, som ligger midt i indrefileten på Alfheim-tomta.

For på tross av at deler av Alfheim er i ferd med å reguleres om til boligformål, ligger den store verdien i resten av tomta med gressmatta i sentrum, som TIL og kommunen sammen eier. En sum som har vært nevnt er en halv milliard, som vil være et godt utgangspunkt for å bygge en ny arena.

Uansett hvor veien går videre er det ingen tvil om at Trond Mohns bidrag har vært uvurderlig. Og han bør bli markert på en tydelig og god måte, ny arena eller ikke.