Sarpsborg 08-TIL 1–1

1) På vei mot den beste sesongen på 10 år!

Eric Kitolanos mål gjorde at TIL er oppe på 38 poeng, attpåtil med tre kamper igjen å spille. Den poengsummen hadde de også i 2017, da Simo Valakari gjennomførte en ellevill redningsaksjon.

Men over den «magiske» 40-poengsgrensa, har klubben ikke vært siden 2012, da TIL ble nummer fire med Per-Mathias Høgmo som trener.

Å komme over 40 poeng bør være greit innenfor rekkevidde med ni poeng igjen å spille om.

2) Reddet av Haugaard før pause

Jakob Haugaard fikk mye velfortjent kritikk i starten av sesongen. Den tidligere Premier League-keeperen kom på lån fra AIK, som i seg selv var et tegn på at Stockholms-klubben hadde vurdert han til ikke god nok i år.

Som med resten av laget gikk det litt trått, i hvert fall resultatmessig, de første månedene etter at sesongen startet i april.

Så snudde mye for både TIL og Haugaard. Ikke at han er blitt hundre prosent perfekt, hvem er forøvrig det, men han har etablert seg på et bra nivå. Han har tatt TIL-sjef Gaute Helstrups tankegang når det kommer til å spille ut ballen bakfra.

Det gikk så bra at TIL for noen uker siden valgte å skrive en kontrakt med Haugaard ut 2024-sesongen, og på den måten har tatt keepervalget de neste par årene.

Mot Sarpsborg var han den som holdt TIL uten baklengsmål før pause. Flere gode redninger var fasiten.

3) Spissbyttet

Lasse Nordås har vært Gaute Helstrups foretrukne spiss siden han kom på lån. Mot Sarpsborg ble han røsket av banen allerede til pause til fordel for Jasse Tuominen.

Nordås på lån fra Bodø/Glimt ut sesongen. Tuominen på lån fra Häcken ut sesongen. Dermed vet vi ikke om hvem av dem, om noen, som er i TIL i 2023.

Tuominen kunne blitt helten på overtid, men headet utenfor på en situasjon der mange med TIL-øyne ropte på straffe.

4) Blek Mikkelsen ble byttet ut - så scoret TIL

August Mikkelsen har vært TILs beste spiller i 2022. Men i denne kampen var det lagkamerat Eric Kitolano som stjal showet. Mikkelsen har slitt med skader de siste ukene, men ble friskmeldt før turen sørover.

Vi har sett han langt friskere tidligere i år, og han ble byttet ut etter timen for Felix Winther.

Om det hadde en sammenheng kan man bare spekuleres i. Men TIL scoret et lite kvarter senere, etter at Felix Winther hadde kommet inn, og hadde et godt driv i spillet.