Gutans tsjekkiske stjernespiss kom søndag kveld pliktskyldig inn på iTromsøs direktesending etter nok en kamp uten å score mål. Hele fyrens fremtoning uttrykte at han ville være andre steder enn akkurat der.

«Stor skuffelse», «Jeg vet ikke», «ikke enda». Kortfattet og innesluttet svarte han på flere av spørsmålene på kortest mulig vis, og lot stillheten henge i lufta. Ikke unaturlig, med tanke på den frustrerende situasjonen han står i.

For der TIL siden hans ankomst har vært blant eliteseriens beste lag, har han selv slitt med å gjøre det han kom til Tromsø for å gjøre. Score mål.

På de ni kampene TIL har spilt siden overgangen hans ble klar i slutten av august, har Ondrasek kun scoret én gang. Selvsagt har han bidratt på andre måter, og med sin tilstedeværelse og vinnerskalle hatt en positiv påvirkning på lagkameratene gjennom både trening og kamp. Det viktigste, og avgjørende, har like fullt uteblitt.

foto
VANLIG SYN: Zdenek Ondrasek skuffet etter ikke å ha scoret mål i høst. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

Kontrasten er betydelig fra hvordan euforien og hyllesten var for bare drøye to måneder siden. Tidlig på ettermiddagen, den første torsdagen i september, landet Ondrasek på Langnes. Mottatt av glade supportere og med fullt oppbud av lokale medier, kom tsjekkeren gående som en frelser. Med Kobra-caps og svarte bukser med hull på knærne var frelseren kommet for å et hjelpe et lag som desperat trengte hjelp til å unngå nedrykk.

Å signere den 32 år gamle profilen krevde mye av TIL, og ikke minst gavmilde samarbeidspartnere. Det tok nærmest nøyaktig en måned fra Ondrasek fikk sparken i Steaua Bucuresti, til han ble bekreftet som TIL-spiller. Hvor mange timer team manager Lars Petter Andressen og daglig leder Øyvind Alapnes brukte på å få dette i orden i denne perioden kan man bare tenke seg.

De måtte gå en rekke runder med lokale sponsorer og enkeltpersoner for å få dem til å ta regninga på cirka 900.000 kroner på det halve året. Som TIL i sin helhet til slutt klarte å få dem til å ta. Glem heller ikke supporternes kronerulling. Samtidig måtte de få Ondrasek med på tankegangen om at han bare skulle få en avtale ut sesongen, der tsjekkeren egentlig ønsket seg minst ett år ekstra.

Heldigvis klarte TIL å stå imot et slikt press fra spiller og agent, fordi klubben måtte se hva Ondrasek hadde å komme med, seks år etter at han sist var i Tromsø. Selv la Ondrasek kortene greit på bordet, han ser gjerne for seg en lengre avtale med «Gutan», etter en opplevelsesrik og lukrativ karriere i USA, Polen, Tsjekkia og sist Romania.

Den positive effekten han har hatt på TIL etter han kom, kan sikkert måles på mange andre måter enn det evinnelige maset om antallet mål han har scoret. Det som likevel er sikkert er at Christophe Psychés ankomst i forsvarsrekka, og Sakarias Opsahls faste plass ved siden av Ruben Yttergård Jenssen på midtbanen har hatt større innvirkning på TILs sterke høst.

Det var åpenbart rett å hente Ondrasek, når muligheten bød seg. Tross alt var toppscorer Ebiye Moses i Nigeria, og Runar Espejord langt fra friskmeldt. I tillegg har August Mikkelsen lagt fast beslag på den ene av to spissplasser.

Dermed har vi havnet i den situasjonen at spisstrioen Ondrasek/Espejord/Moses har alternert sammen med lille, men store, Mikkelsen som selvsagt skal spille hele tiden.

Jeg tror de fleste, inkludert både Ondrasek selv, TIL-ledelsen og ikke minst investorene som hadde betalt, hadde forventet at 32-åringen skulle være et førstevalg, og være mest mulig på banen. Gaute Helstrup ville det annerledes. Hans strategi var, sett i ettertid, et høyt spill, men har betalt seg. For hadde Ondrasek vært mye benket, og TIL ikke hadde begynt å vinne, ville TIL-treneren stilt seg laglig til hogg for kritikk.

Fasiten er i stedet at Ondrasek har spilt akkurat under halvparten av minuttene «Gutan» har spilt etter hans ankomst, og slik sett stoppet kjeften på alle som ville se TIL med to rene spisser i tillegg til Mikkelsen. Signalet er også tydelig. Hvis «Kobra» var så ekstremt viktig, ville han spilt nesten alt.

Alt dette er bakteppet, da Ondrasek igjen ble byttet ut midt i andreomgang, spaserende av den iskalde Alfheim-matta søndag kveld. Til en uviss fremtid, på tross av at TIL allerede i praksis har berget plassen i Eliteserien.

Personlig liker jeg Ondrasek. Han har en påvirkningskraft og vilje som mange treningsgrupper har bruk for. Men inn mot neste sesong tror jeg ikke TIL verken har råd eller lyst til å ha tre spisser som Ondrasek/Espejord/Moses. Det blir en luksus de ikke har råd til, i en økonomisk svært vanskelig hverdag.

foto
Zdenek Ondrasek i pressesonen på Alfheim etter kampslutt søndag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

Med tanke på at Moses har en langtidsavtale blir han værende. Og det vil da stå mellom Runar Espejord, som er en veldig reell kandidat, på tross av at kontrakten med Heerenveen ikke går ut før til sommeren, og Ondrasek, som fyller 33 år i vinter.

Du finner nok flere scenario og argumenter for å beholde Ondrasek kontra Espejord, men akkurat nå har valget blitt gjort enkelt. Ondrasek scorer omtrent ikke mål, det har heller ikke Espejord gjort. Sistnevnte har likevel mange flere år igjen av karrieren, og har et høyere toppnivå inne, hvis han holder seg frisk. Og han er lokal.

Noe hyggelig er det ikke, men slik ståa er nå, synes jeg ikke TIL bør forlenge avtalen med Zdenek Ondrasek. Vanskelige avgjørelser er en del av toppidretten, og denne går rett inn i den kategorien.