For en drøy måned siden gikk en våre journalister gjennom Storgata i Tromsø. Med seg hadde journalisten bilder av samtlige ni lokale toppkandidater til Stortinget. En vanlig øvelse før valget, for å finne ut kjendisfaktoren og kjentmannsfaktor. Svaret var som forventet. Ingen kjente igjen alle, og stort sett kunne folk flest bare to-tre stykker.

Hvis du hadde gjort den samme testen, men med et bilde av Per-Mathias Høgmo, ville selvsagt de aller fleste kjent han igjen umiddelbart. Som tidligere landslagstrener, TIL-trener og TIL-spiller, sistnevnte helt tilbake til midt på 1980-tallet, har Høgmo blitt en meget kjent skikkelse.

De som følger klubben tett, og er opptatt av spillerkjøp, hvem som spiller spiss i helga, eller om Gutan stiller opp i 4-2-3-1 eller 3-5-2, har selvsagt ekstremt god kjennskap til gratangsværingen, som har rukket å fylle 61 år.

Men mange har et mer perifert forhold til Gutan, sånn på sidelinjen. Noen vil vel kalle dem medgangssupportere, noe enhver klubb og by har mange av. Disse, mer perifere følgerne, har ofte et forhold til øyeblikk eller enkeltpersoner, på en annen måte enn hverdagen.

Høgmo er en slik enkeltperson. Gjennom suksess og en karismatisk væremåte holdt han TIL oppe i toppen av norsk fotball mellom 2009 og 2012, etter at Steinar Nilsen hadde lagt grunnlaget i årene før. Slik framgang setter spor, og et ettermæle som skaper forventninger.

Høgmos evne til å lykkes var også tuftet på penger, og evnen til å framskaffe ressurser. TILs lønnsbudsjett var i Høgmos storhetstid omtrent det dobbelte av hva det er i dag. Det er en uskreven forståelse i Tromsø av at Per har evnen til å skaffe de midlene som trengs, slik at forutsetningene til å bli konkurransedyktig i toppfotballen er på plass. Dette var noe som også gjorde seg gjeldende da han var landslagssjef, der budsjettene føk i været.

Og ikke minst kjenner han en rekke sentrale aktører i næringslivet som har penger og vilje til å være med å bygge noe større.

Alt dette vet TILs relativt ferske daglige leder, Øyvind Alapnes. Derfor var han ikke sen om å takke ja, når muligheten til å besøke Høgmo i Göteborg bød seg, der sistnevnte trener den svenske eliteserieklubben Häcken.

Fordi TIL ikke trenger å distansere seg fra gamle kjente, slik som de har gjort med kjente profiler de siste årene. Senest med Morten Gamst Pedersen.

Det er verdt å merke seg at noe av det Alapnes var rask å poengtere, var at Høgmo ikke var aktuell som TIL-trener. Bare sånn for å betrygge dagens hovedtrener Gaute Helstrup, som nylig var kommet hjem til Tromsø etter en sin største kveld som TIL-trener, etter seieren på Åråsen.

Turen handlet i det hele tatt ikke om å overbevise Høgmo om en retur til Tromsø – uansett hvilken rolle det skulle handle om. Læring og ny kunnskap, altså egentlig å snakke med folk, sto på programmet. Det mest sentrale var å se på hvordan Häcken klarte å bygge ny arena, noe TIL også vurderer. Og som indirekte blir mer aktuelt ettersom rivalen Bodø/Glimt i forrige uke varslet nye og store stadionplaner.

Så tett på TIL er faktisk Høgmo, at på tross av at han bor i et annet land, og har en annen jobb, karakteriserte Alapnes 61-åringen som «en kapasitet i klubben.»

– Jeg vil alltid kunne bidra for Tromsø, sa Høgmo til iTromsø etter dagene med TIL-ledelsen.

Om det ikke var et tema med en konkret rolle for Høgmo denne gangen, vil jeg håpe det står på agendaen i senere møter. Skal TIL få utnyttet Høgmos kontakter og kapasitet til det fulle, vil det trolig bety at han gjør comeback på Alfheim i en eller annen form.

Tross alt driver ikke TIL og snakker med Høgmo bare fordi han er en hyggelig fyr, og det må være helt på sin plass å se litt inn i glasskula.

«Hvem andre enn Per kan løfte byen alene?» ble jeg spurt om i etterkant av at nyheten om møtet i Götebørg kom ut. Noe som forteller litt om de underliggende forventningene og engasjementet som kommer i spill, når Høgmos navn nevnes. At «Per Messiahs» skal løfte en hel by alene er selvsagt en tabloid overdrivelse, men det sier likevel noe at tankespinnet faktisk er der ute.

Du finner dem som mener TIL må holde seg langt unna Høgmo, og heller se i en annen retning. Men der TIL er nå trenger de all hjelp de kan få, hvis målet om å bli en norsk klubb å regne med igjen, om de skal gå fra en visjon på et papir til en realitet på fotballbanen.

De første små stegene mot noe som kan bli et Høgmo-comeback i TIL, er i hvert fall tatt.