Fem snakkiser etter TILs generalprøve: «Målfesten virket aldri til å stoppe»

Vi gir deg fem av temaene etter TIL-kampen i Oslo.

MÅL, MÅL, MÅL: TILs sterke seier i Oslo gir gode forhåpninger inn mot sesongen. MÅL, MÅL, MÅL: TILs sterke seier i Oslo gir gode forhåpninger inn mot sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Vålerenga-TIL 3–4

SE OPPTAK AV KAMPEN HER

1) Reddet av Karlstrøm – igjen

Tomme tribuner slutter aldri helt å gi følelsen av treningskamper, noe søndagens oppgjør mellom Vålerenga og TIL i Oslo faktisk var. De første 15 minuttene virket begge lagene angrepsvillige, eller svake defensivt. Alt etter hvordan du velger å se det.

TIL ble reddet av Jacob Karlstrøm ved tre anledninger helt i starten, og unngikk dermed en marerittstart. Samtidig var ikke «Gutan» helt ueffen fremover, og skapte et par gode muligheter, blant annet ved en avslutning fra kaptein Ruben Yttergård Jenssen etter 16 minutter. Et varsel på hva som skulle komme.

Bekymringsfullt er det likevel at Vålerenga virket så farlige som de gjorde nærmest hver eneste gang de angrep. Baklengs ble det ikke etter at TIL hadde ridd av den første angrepsbølgen de første 20 minuttene. Likevel er det ikke til å komme ifra at Stabæk-aktuelle Simen Wangbergs duellstyrke og erfaring var savnet mot de fotkjappe angrepsspillerne til hjemmelaget.

2) Rubens drømmemål

Etter at TIL som nevnt hadde fått stabilisert forsvaret litt, var det for alvor på tide å angripe et noe sårbart hjemmelag. Etter halvtimen kom øyeblikket – og målet – alle i TIL-leiren hadde ventet på.

Eric Kitolano førte ballen frem mot VIFs 16-meter, spilte den ut mot venstre til Lasse Nilsen som igjen utfordret sin spiller, og gikk til dødlinja. Så kom innlegget, og alt frem til dette var a-b-c-fotball. Det som deretter skjedde kan vi bruke både y, z og x over.

For da Ruben Yttergård Jenssen skulle avslutte, valgte han å vippe ballen videre med innsiden av foten, og på den måten sette hele forsvaret ut av spill med det som ble en lekker bue inn i målet. Dermed 1–0.

Få minutter gikk før Eric Kitolano ble lagt i bakken innenfor 16-meteren. Straffen som fulgte satt han enkelt i mål til 2–0. Imponerende mot et lag mange har helt der oppe i 2021-versjonen av Eliteserien.

3) Målfesten virket aldri til å stoppe

Men hvor lenge var Adam i paradis? Noen minutter før og etter pause var hjemmelaget frempå, og scoret 1–2 og 2–2. På begge disse målene var TILs Glimt-innlånte Isak Helstad Amundsen involvert med negativt fortegn. Og kanskje var det fortjent? Tross alt hadde VIF hatt en rekke sjanser før TIL tok ledelsen. Likevel var dette bare starten på noen helt utrolige minutter.

Kampen hadde knapt startet etter VIFs utlikning før TIL igjen gikk opp i ledelsen etter 51 minutter. Og om Jenssens scoring var flott, var denne scoringen også klasse.

4) Spissene fikk selvtillit

For da Runar Espejord fikk en pasning fra nevnte Jenssen på cirka 20 meter nølte han ikke. Sekunder senere lå ballen nede i VIF-keeperen høyre hjørne, utakbart satt av TIL-spissen som er på lån fra Heerenveen til sommeren. Slike mål er akkurat det ledelsen på Alfheim ønsker seg fra tromsøværingen.

2–3 ble (selvsagt) til 3–3 etter at Anders Jenssen ble litt passiv, og VIF utnyttet sjansen kort tid etter Espejords mål.

Fra start, sammen med Espejord på topp, spilte nyervervelsen Moses Ebiye. Han scoret mot Glimt for to uker siden, men bommet på en stor mulighet mot RBK forrige søndag.

Det gjorde han ikke etter 64 minutter da en for dagen meget god Lasse Nilsen på nytt fosset frem på sin venstre side. Innlegget langs bakken fant Ebiye, som på sikkert vis satt inn 4–3-ledelse for «Gutan».

Noe av farten gikk litt ut av kampen, naturlig nok etter de hektiske minuttene før dette.

5) Glimt neste

Da TIL møtte Glimt i Bodø for et par uker siden, var det knyttet stor usikkerhet til hva «Gutan» sto for.

Tre treningskamper senere er vi langt klokere. Skal vi tolke de opplevelsene TIL har hatt mot Glimt (1–1), RBK (0–1) og VIF (4–3) er dette laget per i dag konkurransedyktig til eliteseriespill. Noe annet er vanskelig å konkludere med ettersom de har møtt tre av de fire antatt beste lagene fra forrige sesong.

Nå gjenstår noen viktige treningsdager før TIL skal tilbake til Bodø kommende søndag for å møte Glimt på nytt. Det er lov å ha forventninger til hva TIL skal levere der.