Ingen skal beskylde TIL for å gjøre det uspennende mot slutten av overgangsvinduet. Den mange uker lange jakten på den gamle kulthelten endte til slutt med at Zdenek Ondrasek (32) takket ja til en avtale ut sesongen mandag formiddag. Han er spilleklar for TIL, og vil få med seg 13 seriekamper i høst, som starter med RBK på Lerkendal om halvannen uke.

Da Ondrasek dro fra TIL høsten 2015, etter å ha vært på Alfheim i fire sesonger, var det en avskjed begge parter levde helt fint med. Ondraseks siste sesong i TIL-drakten var ingen voldsom suksess, målt i antall scoringer. Heldigvis for både TIL og Ondrasek ble mye av inntrykket berget da tsjekkeren scoret to mål mot Bodø/Glimt i november det året, og ble slik sett avgjørende for at Gutan berget plassen.

Det som lett kan glemmes er at han det samme året gikk 12 kamper på rad uten mål i Eliteserien, og ikke hadde scoret siden i juni. At Ondrasek valgte å gå videre, og TIL gjorde det samme, ble egentlig helt naturlig, ettersom han representerte et lønnsnivå klubben ikke hadde råd til lenger.

Via Polen, USA, Tsjekkia, og nå sist Romania, har han fått seg en brukbar karriere, og åttpåtil A-landslagskamper for hjemlandet sitt. Underveis har han riktignok blitt lenket tilbake til Tromsø noen ganger, men jeg kunne aldri helt tro på at det skulle bli en realitet.

Hvis du leter finner du sikkert noen gode grunner til at TIL burde valgt annerledes. Han blir 33 i desember, og representerer på ingen måte framtiden. Slik var det ikke for snaue 10 år siden.

Daværende TIL-trener Per-Mathias Høgmo fikk et tips om en ung tsjekker med rå fysikk. Jobben med å erstatte Sigurd Rushfeldt var ennå ikke løst, selv om Ole Martin Årst også var tilbake. Og seriestarten mot Fredrikstad i slutten av mars 2012 nærmet seg stadig raskere.

Noen uker før reiste TIL-ledelsen for å se på denne spissen. De ble overbevist. Ikke lang tid før serieåpningen ble han spilleklar – på lån med opsjon om kjøp. Bare et par minutter tok det i debuten, etter å ha blitt byttet inn, før Ondrasek scoret kampens eneste mål, og på stotrende engelsk forklarte hvor mye dette betydde for han i pressesonen etterpå. Tre måneder senere var opsjonen på fire millioner innløst.

At Ondrasek, etter å ha blitt toppscorer i Eliteserien i sin første sesong, skulle bli værende i TIL ut hele kontraktsperioden, var egentlig utenkelig. Planen var at han skulle videreselges etter halvannet eller to år, for en betydelig høyere sum. I stedet krasjlandet TIL i 2013, rykket ned og måtte beholde Ondrasek, som i motsetning til lagkameratenes lønnskutt, hadde lønnsøkning i kontrakten foran 2014-sesongen.

Årene etter Ondraseks exit ga ingen oppturer. Heller en stadig kamp mot nedrykk, som endte med at TIL forsvant ned i 2019, rykket opp i 2020, og når 2021 er over halvspilt, kriger Gutan nok en gang om å berge plassen.

Sist gang han kom til klubben, var det til et lag som nettopp hadde tatt sølv i Eliteserien, og hadde fem år på rad topp seks. Nå er TIL på vei fra et slags nullpunkt, der det egentlig kun bør gå oppover. Foruten at det faktisk kan bli nedrykk, noe som vil være ødeleggende på omtrent alle plan i klubben.

Av de aktuelle kandidatene TIL virker å ha tilgang på, basert på egen status og økonomi, ser Ondrasek ut til å være den suverent beste. iTromsø er kjent med at klubben også vurderte 21 år gamle Jordan Attah Kadiri fra nivå to-klubben Lommel i Belgia. Han gikk i stedet på lån til Strømsgodset.

Rune Robertsen, sportsredaktør og kommentator, iTromsø Foto: Ronald Johansen / iTromsø

I forhandlingene mellom TIL og Ondrasek-leiren kom det tydelig frem at sistnevnte ønsket å komme til Tromsø. Han vil etablere seg i byen, og gikk derfor inn for en betydelig lengre avtale. For et raka fant TIL, som måtte få hjelp til hver krone Ondrasek koster i lønn, var dette aldri noe alternativ.

Heldigvis. Skulle Ondrasek bli en stor suksess i TIL, vil det alltid være en risiko for at han kan forsvinne gratis etter sesongen. Men å binde seg til en langtidsavtale på høy lønn i TIL-standard, før vi vet hvor bra han er, ville vært umusikalsk og uklokt.

Alt dette takket være en «sprøyte gal» president i en rumensk fotballklubb. Som noen få uker etter at de hadde hentet Zdenek Ondrasek, valgte å si han opp på dagen, fordi Steaua Bucuresti ikke kvalifiserte seg videre i europacup. Berger TIL plassen, kan de sende en blomsterkvast til Gigi Becali, den nevnte toppsjefen som svartelistet tsjekkeren.

Så lever vi fint med at Ondrasek ikke er fra Kvaløya eller Tromsdalen, men heller er det krydderet utenlandske spillere skal være i Tromsø.