Det ble forsøkt til det siste å overtale Runar Espejord, tromsøværingen over alle tromsøværinger i TIL-laget, om å bli. Pappa Lars var kaptein for Gutan for 30 år siden. Han sitter som styremedlem, selvsagt inhabil i denne saken, men med det åpenbare målet om å gjøre det beste for klubben. Med etternavn Espejord er du synonymt med Gutan i all tid, på en ubestridt og positiv måte.

Likevel var det ikke nok. Selv ikke det tykkeste TIL-blodet, ispedd Mydland-pølse, Mack-øl og nyfanget kvalkjøtt kjøpt på kaia, kunne stoppe overgangen som har ligget i lufta i noen uker. Nyheten om at Bodø/Glimt henter Runar Espejord kom tirsdag morgen, og dermed er den mest kontroversielle overgangen i TILs historie et faktum.

Her vil noen være vanskelig, og si at han egentlig tar overgang fra Heerenveen. Valget sto like fullt mellom TIL, dit han har vært utlånt siden september 2020, og Bodø/Glimt.

I skrivende stund har Espejord ennå ikke begrunnet hvorfor han har valgt som han gjorde, og jeg skrev nylig i denne spalten om hvor få grunner han i realiteten hadde for å bli. Likevel dro avgjørelsen ut, og den skal ikke ha blitt tatt før helt nylig.

Reaksjonene var like delte som synet på Espejord i Tromsø. Noen synes det var greit at han dro, at han trengte et miljøskifte. Andre ville gjort alt for å beholde Espejord, og er skuffet over at han valgte annerledes.

Internt gikk alarmen for fullt før jul. Da det ble klart at Glimt var interessert, gikk det for alvor opp for TIL at han kunne glippe. Et møte med hovedtrener Gaute Helstrup ble satt i stand i dagene før jul, kort tid etter at Espejord var i møte med Glimts hovedtrener Kjetil Knutsen.

Etter det iTromsø får opplyst var også TILs styreleder Stig Bjørklund i møte med Espejord i forrige uke, for å fullføre «operasjon overtalelse». Åpenbart lyktes han ikke med forsøket.

foto
Rune Robertsen, sportsredaktør og kommentator, iTromsø Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Årsaken er, slik jeg ser det, at TILs kamp for å beholde spissen egentlig var tapt tidligere i høst. At Runar Espejord, TIL-gutt god som noen, i det hele tatt åpnet døra for erkefienden i Bodø, kan sikkert forklares med all den sportslige og økonomiske pakken som presenteres der. To andre grunner, som går direkte inn i kjernen på TILs valg og ønsker, er like sentrale.

1) Runar Espejord ble i flere kamper satt på benken, selv om han var frisk. Selvsagt Gaute Helstrups valg, men konsekvensen er at Espejord må ha gjort seg noen tanker om han egentlig skulle satses på.

2) TIL scoret færrest mål i Eliteserien i 2021, og spillestilen TIL har lagt opp til mangler, inntil videre, spillet som gjør at en spiss skal score mål. Kanskje kan det blir bedre i 2022, en sjanse Espejord uansett ikke var villig til å ta.

Derfor nyttet det ikke med godsnakk på bakrommet, og lovnader om at de ønsket å satse på tromsømannen som fyller 26 år om en drøy måned.

Det delte synet på Espejords valg, av de som følger klubben er én sak. Personlig har jeg problemer med å identifisere meg med TIL-folk og fans ønsker Espejord lykke til i fotballklubben som er Gutans største erkerival. Rivalisering er tross alt en av de sterkeste drivkreftene i fotball. Kanskje dette er en del av den misforståtte greia med at vi skal ha to lag i nord, og holde med begge?

Det som også smerter er at uttalelser fra Espejord selv, som har definert han inn i en supportertankegang der det å gå til Glimt var bortimot utenkelig. Senest i august uttalte han at en overgang til Nordland ikke var aktuelt, med unntak av hvis TIL ikke ønsket han lenger.

Sett fra Runar Espejords ståsted kan det være lett å forstå dette sett fra sportslige ambisjoner og alder. Men som tromsøværing makter jeg ikke å se noe positivt i at Glimt tar dette stikket. Åpenbart en stor gambling fra et Glimt, selv om de er dopet på europapenger og utrolige spillersalg. Som samtidig svekker sin nordnorske konkurrent, hausser opp stemningen på kjøpet og kan peke nese nordover.

Jeg har vanskelig for å tro at akkurat denne overgangen ville skjedd med en spiller fra et annet sted av landet. De betaler for en spiller som er uønsket i klubben som eier han, har et halvt år igjen av kontrakten, ikke scoret ett eneste eliteseriemål i 2021 og har en betydelig skadehistorikk. Da er to millioner kroner uansett mye penger. Noe jeg skriver vel vitende om at de har lyktes sjokkerende godt med salg de siste årene.

For TIL og Tromsø er det pinlig at den desidert største profilen velger bort en tilværelse for å dra til Bodø. Et scenario som ville vært helt utenkelig bare for få år siden. Og som er en hverdag klubben verken bør eller kan identifisere seg med, som den institusjonen TIL faktisk er.

Alt dette er nå vann under broen, og tiden leger alle sår, heter det så klisjeaktig. Livet etter Espejord har allerede startet. Nye spillere skal inn, samtidig som veien mot en retur for 25-åringen ligger der inne i fremtiden, i ekte TIL-tradisjon. Forhåpentlig etter at han har scoret færrest mulig mål for Bodø/Glimt.

MER AV RUNE ROBERTSEN: