Skjelvende i stemmen svarte August Mikkelsen på spørsmålene fra reporteren på direktesendt TV minutter etter kampslutt. Tromsø-gutten fra Reinen hadde på overtid akkurat avgjort klassikeren mot Rosenborg i regnværet under flomlysene på Alfheim. 4–3 er et eventyrresultat.

Han beskrev timene, som akkurat hadde passert, i lyriske ordelag. Å slå RBK var en drøm som gikk i oppfyllelse. Den artigste kampen han noen gang hadde spilt.

Kanskje lå det også noe annet i bakhodet, med alt som foregår, og har foregått, i TIL de siste ukene. Mikkelsen er en brikke i et større spill, der et salg kunne blitt utfallet for å holde klubben hans i live.

Å få vite at klubbens skjebne kanskje faller på dine skuldre tror jeg ingen går umerket videre fra. Hvordan Mikkelsen likevel holdt hodet kaldt, og herjet mot Rosenborg med blikket på seg fra «hele Norge» forteller om en mental styrke få forunt.

August Mikkelsen etter TIL-RBK søndag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Dramaturgien i å lede 2–0 etter et kvarter, slippe inn tre mål på 12 minutter, før deretter å snu kampen fra 2–3 til 4–3 er uovertruffen.

I skrivende stund taler mye for at TIL får løst de økonomiske problemene, som innbefatter at de trenger omtrent 15 millioner kroner for å drive ut resten av året. I hvert fall om man skal tolke sentrale aktører i klubben i pressesonen etter kampslutt søndag.

Detaljene rundt hvem som går inn er foreløpig ikke avslørt, men bli ikke overrasket om ordfører Gunnar Wilhelmsen er blant dem med en rolle her. Om det blir en emisjon med lokale investorer vil TIL i praksis få nye eiere, med Mikkelsen som den store diamanten. Da er det forhåpentlig slik at TIL vil kunne få et aktivt eierskap med en langsiktig plan, som også forplikter seg med penger.

Hvordan Mikkelsens avgjørende langskudd kan være med på å gjøre sentrale investorer mer villige til å åpne lommeboken for å støtte TIL i en vanskelig tid, kan det ikke være noen tvil om. Mange av dem var til stede på Alfheim sammen med over 4.000 andre. En kveld som ble et bevis på at TIL er konkurransedyktig, men like viktig er det at TIL klarte å trekke et anstendig antall tilskuere etter å ha hatt eliteseriens laveste snitt i hele år.

TIL kan gjøre hva de vil for å profilere klubben. Konkurranser, ablegøyer og pauseunderholdning, eller andre stunts på sosiale medier. Realiteten er likevel at disse knapt spiller noen rolle, hvis ikke kjerneproduktet leverer resultater. Hadde du sendt tilskuerne på arenaen hjem med et tap søndag kveld, ville det vært tungt å invitere mange av dem tilbake kommende onsdag mot Strømsgodset, eller mot Glimt om snaut to uker.

Flere jeg snakket med etter at dommeren blåste av, fortalte om en opplevelse de måtte årevis tilbake til for å ha. En sa sågar at han aldri trodde han kom til å oppleve en slik stemning på stadion igjen. Utvilsomt en sterk indikasjon på at TIL har livets rett, etter mange år med motgang.

Hvordan Mikkelsen på et drøyt år har bygget seg opp til å bli klubbens største profil er imponerende. Like kult er utfallet etter at Bodø/Glimt og LSK lå langflate etter han tidligere i sommer. En samtale med Glimts hovedtrener Kjetil Knutsen får mange til å skjelve i knærne, og føye seg inn i rekkene umiddelbart.

Mikkelsen svar var takk, men nei takk. Fordi han ser på å være i TIL som det beste for karrieren sin de neste månedene. Ikke hverdagskost med tanke på at vi i Tromsø har blitt vant til det middelmådige, og at de beste forlater klubben, attpåtil til konkurrenter i både samme land og landsdel.

Mye taler for at Mikkelsen forsvinner til utlandet i vinter, etter å ha vært lojal til egen klubb og by da det gjaldt. Lojalitet i toppfotballen kan man ikke ta for gitt lenger. Verken når det gjelder spillere eller trenere. Nå vil han bygge opp verdien sin i høst, og det er ikke lenger utenkelig at TIL kan cashe inn minst 20 millioner, den dagen han velger sin nye klubb.

Du skal ikke langt tilbake i tid før det fremsto utenkelig at TIL skulle ha en spiller som kunne få en salgssum på 10 millioner til å fremstå som småpenger. Det har August Mikkelsen sementert på 90 minutter mot Rosenborg.

Men viktigst av alt. Han virker til å forstå verdien av hva han skaper gjennom å velge å bli i TIL også etter 1. september. Engasjement, kultur og identitet. Noe både byen og klubben har søkt etter i årevis.