Aksel Lund Svindal står overfor et vanskelig valg. Han vet fortsatt ikke om kneet hans er klar for en ny sesong. Aksel Lund Svindal står overfor et vanskelig valg. Han vet fortsatt ikke om kneet hans er klar for en ny sesong. Foto: Olav Olsen

Skulle Svindal avgjort fremtiden for tre måneder siden, hadde han knapt hatt noe valg

Aksel Lund Svindal (35) vet ikke ennå om han fortsetter eller legger opp.

SOGNSVANN: – I det store bildet av ting som skjer i verden så er det en bitte liten sak, men for meg som har drevet med dette hele livet, så er det en ganske stor avgjørelse. Jeg har ikke noen tro på å ta den under tidspress, sier Aksel Lund Svindal.

Den norske alpinstjernen har fortsatt ikke bestemt seg for om han skal satse videre. Lørdag møtte han journalister i solskinnet utenfor Olympiatoppen.

– Ikke sikker på om jeg vil gjøre noe annet

De fleste lurte på det samme: Får vi se 35-åringen i bakken også i 2018/19-sesongen, eller føyer han seg inn i rekken av kjente idrettsutøvere som gir seg etter OL-sesongen? Blant andre Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har takket for seg.

Aksel Lund Svindal har gang på gang kjempet seg tilbake fra skadeproblemer. Gjør han det igjen, eller er dette slutten?

– Jeg tenker at det er en god mulighet for at jeg kjører videre, og så er det en mulighet for at jeg ikke gjør det. Det blir en totalvurdering. Det var mange norske idrettsprofiler som etter OL sa at nå er de ferdige med det her og ønsker å gjøre noe annet, men jeg er liksom ikke så sikker på at jeg vil gjøre noe annet, ikke ennå i hvert fall. Så jeg kunne ikke ta et sånt valg på så kort tid, sier mannen med blant annet to OL-gull på merittlisten - det siste av dem i vinter - i utfor i Sør-Korea.

Aksel Lund Svindal tok utforgull i Sør-Korea i februar. Aksel Lund Svindal tok utforgull i Sør-Korea i februar. Foto: Eric Gaillard / X00102

For 35-åringen har slitt voldsomt med kneet de siste sesongene, etter et stygt fall i 2016. Skaden er naturligvis en viktig del av avgjørelsen han etter hvert skal ta. Han er tatt ut på landslaget, men det er altså ikke avgjort om han skal kjøre.

– Det henger veldig mye sammen med om jeg har et kne som fungerer eller ikke. Om jeg skulle tatt det valget etter verdenscupavslutningen i Åre (i midten av mars), så burde jeg sagt at sånn som det her, kan det ikke være. Om det her er fremtiden min, så kan jeg ikke fortsette med alpint, sier han.

Husker du denne saken om alpinstjernen Lindsey Vonn?

Nå er landslagskompiser som Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde godt i gang med organisert barmarkstrening. For Svindal handler det om sykkeltrening. Han har hatt god effekt av dette. Han gir kneet hvile for å øke sjansen for å fortsette karrièren. Det har gitt uttelling.

– Det er lite belastning, og veldig mye sirkulasjon. For et par måneder siden, så hadde jeg et kne som var skikkelig dårlig, sånn til hverdagsbruk, til å gå trapper og så videre. Nå fungerer det fint i det daglige, så jeg krysser fingrene for at det fungerer fint til å stå på ski også. Ski viser seg å være noe av det verste jeg kan gjøre med kneet, da. Det er det verste – å sykle er det beste. Nå som jeg ikke må belaste kneet, prøver jeg å gi det så mye pause som mulig , sier han.

Skulle Aksel Lund Svindal avgjort fremtiden etter sesongavslutnigen i Sverige, mener han han knapt hadde hatt noe annet valg enn å gi seg. Skulle Aksel Lund Svindal avgjort fremtiden etter sesongavslutnigen i Sverige, mener han han knapt hadde hatt noe annet valg enn å gi seg. Foto: Olav Olsen

Taper ikke mye terreng før i august

Han vil ikke sette noen konkret frist for når han avgjør om han skal satse kommende sesong, men legger ikke skjul på at klokken for alvor begynner å tikke når det nærmer seg oktober, november og de første rennene for sesongen.

– Jeg er veldig avslappet til det her. Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg, men det er en komponent her som jeg ikke bestemmer selv, sier Svindal, og peker ned på kneet.

– Så lenge jeg er i bra fysisk form og holder den når vi skal begynne å kjøre på ski i august og september, så tenker jeg at jeg fortsatt har alle muligheter åpne, forteller han.

Selv om han ikke får trent sammen med resten av landslaget, er det foreløpig ikke kritisk. Han får lagt et godt grunnlag med treningen han legger ned på egen hånd.

– Jeg føler ikke jeg taper stort terreng før jeg mister skitrening. Jeg taper terreng fysisk også, og de (landslagskompisene) trener fantastisk bra nå, men det gjør jeg også. Taper du litt terreng på ski, så er det målbart i tiendedeler og hundredeler med en gang. Om jeg taper bitte litt terreng på for eksempel bakkeløp, så kan jeg ta igjen ganske mye av det ved å sprinte på sykkel, sier Svindal.

Har du lest dette intervjuet med Kjetil Jansrud?

Frykter at han ikke er godt nok forberedt

Men Svindal har taklet skadeproblemene igjen og igjen tidligere. Til tross for store utfordringer, har han kommer tilbake til verdenstoppen.

– Jeg har gått på krykker tre av de siste fire årene omtrent. Det er store perioder jeg har trent dårligere enn de andre har gjort, men jeg har klart å lukke igjen den luken ganske bra hver gang.

Svindal mener noe av det råeste han opplever som utøver, er å stå på toppen av bakken og vite at dette er noe han kan vinne. Det veteranen frykter, er at han skal komme til sesongen uten å være godt nok forberedt. At skaden har satt ham tilbake.

– Det er det jeg er litt redd for. Om det går lang tid uten at jeg får trent som jeg vil, kan jeg likevel stå på start og vite 100 prosent sikkert at jeg er så godt forberedt at jeg kan vinne? Klarer jeg det om jeg gang på gang på gang trener halvparten av det Jansrud og Aamodt Kilde gjør, spør 35-åringen?