Ole Einar Bjørndalen er vraket fra den norske troppen som skal til OL i Pyeongchang. Ole Einar Bjørndalen er vraket fra den norske troppen som skal til OL i Pyeongchang. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Umulig å tenke seg at Bjørndalen ikke skulle være med til OL»

KOMMENTAR: Nå kan Ole Einar Bjørndalen ta seg tid til å gjøre det han ikke har brydd seg om før, å studere alle medaljene sine. Eller er han ute og trener?

Det var umulig å tenke seg at Bjørndalen ikke skulle være med i Pyeongchang – dersom han selv ville.

Han ville, men nå hjalp det heller ikke å være verdens største vinterolympier, å ha tatt oppgaven på det største Bjørndalen-alvor, å være innstilt på mer medaljejakt. De ansvarlige lederne så iskaldt på denne sesongens resultater, og da har ikke Bjørndalen vært god nok.

Og likevel?

Men uttak er alltid litt skjønn, og mange, inkludert Olympiatoppens første leder Bjørge Stensbøl, mente at 44-åringen burde vært med. Vi vet hva han kan få til når det virkelig gjelder.

Noe av det mest spennende i norsk skiskyting denne sesongen har jo vært diskusjonen om Bjørndalen ville slå til enda en gang i den store sammenhengen. Nå får vi aldri vite.

Ola Bernhus, sportskommentator i Aftenposten. Ola Bernhus, sportskommentator i Aftenposten. Foto: Vegard Grøtt

Litt leit. Men han vil bli farlig i verdenscupen etter OL, bare vent.

Dømt ned tidligere

De fleste trodde at Bjørndalen var ferdig allerede for 6-7 år siden. Det gikk tungt i flere sesonger. Da han stilte opp i første øvelse i Sotsji 2014, sprinten, ble han ikke regnet med. Han vant likevel, det ble sett på som en sensasjon.

Da erklærte han at han skulle legge opp, med litt rusk på stemmen. Vi skjønte at han kanskje ikke mente det. Og han fortsatte, det ble medalje igjen, sølv i VM 2016.

Etter dette mesterskapet skulle jeg fra kommentatorplass prøve å sette sammen noen ord som enda en gang skulle beskrive fenomenet fra Simostranda. Det ble ikke særlig bra, jeg hadde brukt opp superlativene. Jeg kikket på det igjen i dag, etter at OL-uttaket ble offentliggjort. Bjørndalen var definitivt større enn de ordene jeg hadde klart å grave frem.

Evig eies Bjørndalen

Det som begynte med en 36. plass under OL på Lillehammer (og det er lenge siden, det), endte altså med en sølvmedalje i VM 22 år senere. 22 år i toppidretten er en evighet.

Nå skal norske skiskyttere konkurrere i OL uten Bjørndalen, for første gang siden OL i Albertville 1992.

– Det vil bli rart, nesten uvirkelig, sier de.

Ja, men hvis det er slik at Bjørndalen ikke lenger holder nivået, slik forbund og olympiatopp mener, ville det også vært rart med en Bjørndalen på 30-40. plass, eller bare som reserve og en av heierne ute i løypa.

Kanskje det ville vært verre for ham også, verre enn å bli vraket. Han ga det han hadde, rakk ikke å toppe formen og rusler ut av OL-historien og over i historiebøkene. Med laurbær om nakken.