Nå er planene klare

Med stein fra Tromsdalstinden og glass fra Venezia skal den 11 meter høye hanen pryde sørveggen på Gyllenborg skole.

STORT: Marit Bockelies verk på Gyllenborg skole skal bli ennå større enn verket på veggen på Torgcenteret.  Foto: Håkon Steinmo

Gyllenborg

Veien fram til Marit Bockelies ferdige hane har ikke bare vært enkel. Først ønsket hun den gigantiske mosaikken på tårnet til den nye brannstasjonen, men arkitektene bak bygget ikke ønsket å ha den der.

Deretter ønsket hun å ha den på sin gamle barneskole Gyllenborg skole, hvor hanen var velkommen.

Mange utkast, mye planlegging og flere skisser senere er nå den endelige planen klar.

LES OGSÅ: Vil skjenke byen en gigantisk hane

Ingen pusling

Kunstneren Marit Bockelie forteller at det er en svær hane som skal lages.

– Ja, den er bra stor må jeg si. Veggen på Gyllenborg er svær, så det ville virket puslete med noe smått der.

Kunstverket får en ramme som er 18 meter høy og 11 meter bred. Hanen blir lagd i fire deler som hektes i hverandre på skolens sørvegg.

LES OGSÅ: Vil utsmykke sin gamle barneskole

Deler fra Italia

Mosaikken skal blant annet bestå av naturstein og farget glass.

– Vi får biter som er til overs fra steinindustriverksteder. I tillegg har vi fått en ganske flott grønnaktig stein fra Tromsdalstinden, og i mars reiser jeg ned til Venezia hvor det er en egen fabrikk som produserer farget glass.

For å ferdigstille gigantprosjektet, har Bockelie sine faste medhjelpere med på laget.

– Jeg har et barnebarn jeg har lært opp, Isabell fra Portugal og Kine Hellebust med på laget. Først hjelper de meg med å hogge opp steinen, før jeg tegner skissen på plast i full størrelse. Så begynner vi øverst og går nedover.

LES OGSÅ: Gyllenborg-elever vant flere tusen kroner til klassekassen

Starter i sommer

Etter planen skal arbeidet begynne i juni, men Tromsø-kunstneren vet ikke når hanen er klar for Gyllenborg skole.

– Vi må jo holde på til alle rammene er ferdige, så må de transporteres til plassen og hektes i hverandre. Det er vanskelig å ha et tidsperspektiv, men så har jeg jo god hjelp.

Én viktig detalj gjenstår imidlertid ennå.

– Jeg håper kommunen finner meg et lokale snart. Det skal også lages en ramme av herdet, svart aluminium. Den håper jeg kan lages i Tromsø, det ville vært hyggelig hvis alt kunne gjøres i Tromsø.

God respons

Bockelie forteller at hun kun har fått gode tilbakemeldinger på mosaikken, men at mange lurer på hvorfor motivet er en hane.

– Veldig mange av oss husker jo vår første lesebok, og utenpå den så sto det jo en hane. Det er hanen som vekker oss opp til dyst og vi våkner for dagen. For å få ekstra fart på oppvekkinga har hanen fått en trompet i nebbet som skal vekke tromsøbarna klar til dyst, forklarer hun.

Følg iTromsø Gyllenborg på Facebook!

Gyllenborg